Kontinental Hockey League on edennyt konferenssin välieriin. Vain kahdeksan joukkuetta on jäljellä taistelemassa Gagarin-cupista. Tänään paneudumme itäiseen konferenssiin. Aiemmin kävimme läpi läntisen konferessin, jonka ennakko löytyy täältä. Itäisessä konferenssissa nähtiin tasaisempia ottelusarjoja kuin lännessä, vaikka seitsemänteen peliin ei missään sarjassa menty.
Metallurg Magnitogorsk – Barys Astana
Tässä ottelusarjassa kohtaavat kaksi ennätyksiä takonutta miestä. Barysin Nigel Dawes on tällä hetkellä ensimmäisenä KHL:än ulkomaalaisten pelaajien kaikkien aikojen maalipörssissä. Hän on iskenyt 331 runkosarjaottelussa 179 maalia. Daweskin kalpenee Metallurgin ennätysmiehen Sergei Mozjakinin rinnalla, joka iski juuri 1000 pisteensä KHL:ssä. Joukkueet ovat kohdanneet kerran aiemmin vuonna 2012 ja tällöin Barys johti sarjaa jo 3-1, mutta Metallurg meni kolmen peräkkäisen jatkoerävoiton myötä jatkoon.
Hallitseva mestari päätti kauden yllättäjän tien pudotuspeleissä, kun se kaatoi Red Star Kunlunin viidessä ottelussa. 4-1-otteluvoitoin kaatunut Kunlun taisteli urheasti, mutta tasoero oli joukkueilla loppujen lopuksi liian suuri. Metallurgilla tehotrio Mozjakin, Danis Zaripov ja Jan Kovar jatkoivat sillä, mihin runkosarjassa jäivät. Kolmikko naputteli viiteen peliin yhteensä 23 pistettä. Lisäksi pakkien pistepörssin voittanut Chris Lee iski jo yksinään 9 pistettä. Huomattavaa on myös Leen plus-miinus-tilasto, joka on kahdeksan astetta plussalla. Magnitogorskin torjuntatyön jakoivat Ilya Samsonov ja Vasily Koshechkin. Jälkimmäinen sai enemmän vastuuta, mutta hänen torjuntaprosenttinsa on varsin vaatimaton 90.7. Samsonovilla tilasto on jo paljon parempi, 94.9. Nähtäväksi jää, kumpaa maalivahtia päävalmentaja Ilya Vorobyov tulee peluuttamaan enemmän tässä sarjassa.
Pudotuspeleissä ainoana ulkomaalaisjoukkueena tahkoava Barys Astana on vain kerran edennyt toiselle kierrokselle. Silloin se tipahti lopulta Salavat Yulaev Ufalle kuudessa ottelussa. Tänä vuonna joukkue eteni jatkoon tasaisesta sarjasta Traktoria vastaan. Nigel Dawes johtaa Barysin hyökkäystä Bradon Bochenskin ja Dustin Boydin tukemana. Puolustuksessa ainoa pisteitä tehnyt puolustaja on viisi pistettä kerännyt Kevin Dallman. Henrik Karlsson on joukkueen ehdoton ykköskassari ja on pelannut maalilla tähän mennessä erittäin varmasti.
Metallurgin ja Barysin tasoero tulee olemaan liian suuri. Barys voi ryöstää yhden tai jopa kaksi voittoa, mutta enempään se ei pysty.
Metallurg jatkoon 4-1
Ak Bars Kazan – Avangard Omsk
Kun nämä kaksi jättiläistä kohtasivat viimeksi, eteni Ak Bars 4-1 otteluvoitoin jatkoon. Molemmilla joukkueilla on kovat paineet niskassaan, sillä ne ovat joka vuosi suurimpia suosikkeja Gagarin Cupin voittoon. Vuonna 2009 nähtiin näiden kahden joukkueen välillä KHL historian pudotuspelien suurinumeroisin voitto, kun Ak Bars pieksi Avangardin peräti 11-1.
Ak Bars Kazan astui Green Rivalrystä esiin voittajana kahden verivihollisen Ak Barsin ja Salavat Yulaevin ottaessa yhteen. Tunteikkaasta ja erittäin tasaisesta sarjasta Ak Bars meni lopulta jatkoon selvin 4-1-numeroin. Ak Barsin ykköshyökkääjän viittaa kantaa Suomestakin tuttu Justin Azevedo. Tulitukea Azevedolle on antanut muun muassa hyökkääjä Nikolai Lemtyugov. Puolustuksessa on myös mukana suomalaisväriä Atte Ohtamaan muodossa. Jokereissa kaksi viimeistä kautta kiekkoillut Ohtamaa on Ak Barsin ainoa puolustaja, joka on onnistunut tähän mennessä maalinteossa. Maalinsuulla Emil Garipov tähän asti on saanut kaiken vastuun ja onkin hoitanut tehtävänsä mallikkaasti torjuntaprosentilla 93.3.
Admiral Vladivostok antoi kovan haasteen Avangard Omskille. Admiral kerkesi jo tasoittamaan ottelusarjan tilanteeseen 2-2, mutta Avangard teki paljon kaivatun tasonnoston ja iski kahdeksan maalia jättäen samalla Admiralin nollille kahdessa viimeisessä ottelussa. NHL:ssäkin pisteitä takonut Vladimir Sobotka johtaa joukkuettaan hyökkäyksessä. Ailahtelevan runkosarjan pelannut Sobotka on noussut pudotuspeleissä takaisin omalle tutulle tasolleen. Puolustuksessa ruotsalaiset Erik Gustafsson ja Jonas Ahnelov johtavat puolustusta ylivoimasesti niin pisteissä kuin plus-miinus-tilastoissa. Avangardin ylivoima vaatii ehdottomasti petrausta, sillä joukkue on saanut tähän menessä aikaan vaivaset kaksi ylivoimamaalia. Tämä tosin oli joukkueen suurimpia ongelmia jo runkosarjassa, jossa se oli ylivoimarankingissä vasta sijalla 25.
Avangardin koko kauden jatkunut ailahtelu ei lupaa hyvää Omskin ylpeydelle tätä sarjaa ajatellen. Ak Bars etenee jatkoon paremman puolustuksensa turvin.
Ak Bars jatkoon 4-2
Teksti: Erik-Kristian Mäki-Fränti