Kontinental Hockey Leaguen finaalissa kohtaavat joukkueet ratkesivat eilen. Finaalipari on varsin odotettu kun Pietarin SKA kohtaa Metallurg Magnitogorskin. Molemmat olivat ennen kautta suurimpien ehdokkaiden joukossa nostamaan kannua. Vähimmäistavoite eli finaalipaikka on nyt saavutettu, mutta se ei joukkueille eikä faneille riitä. He haluavat voittaa mestaruuden.

Hallitseva mestari Metallurg Magnitogorsk on tähän mennessä hävinnyt vain yhden ottelun pudotuspeleissä. Tämä tapahtui hieman yllättäen Kunlun Red Staria vastaan, kun Kunlun sai ryöstettyä yhden voiton Pekingissä. Tämän jälkeen Metallurg ei ole sen suurempiin ongelmiin joutunut. Mentyään Kunlun-sarjasta 4-1 jatkoon, kohtasi ”Magnitka” seuraavaksi kazakstanilaisen Barys Astanan. Vaikka pari ottelua menikin jatko ajalle, meni Metallurg selvästi otteluvoitoin 4-0 jatkoon. Konferenssifinaaleissa Ak Bars Kazan vuorostaan kaatui 4-0.

Metallurgin menestyksen ehdottomasti tärkein palanen on ollut tehotrio Sergei Mozjakin, Danis Zaripov ja Jan Kovar. Kolmikko on takonut pudotuspeleissä 13 ottelussa yhteensä 66 pistettä. kerrottakoon, että muut Magnitkan hyökkääjät ovat yhteensä keränneet 27 pistettä! Pistenrohmu puolustuksessa on ollut yhdysvaltalainen Chris Lee, joka johtaa koko liigan puolustajien pistepörssiä 18 pisteellään. Suomalaisia kaivoskaupungin ylpeydessä on kaksi. Tommi Santala saapui joukkueeseen kesken kauden Sveitsistä ja on saanut hyvin vastuuta kakkosketjussa parinaan toinen suomalainen Oskar Osala. Voimahyökkääjänä toimiva Osala on tärkeä palanen joukkuetta, vaikka ei tee paljon pisteitä. Kokenut Vasily Koscheskin on saanut maalinsuulla suurimman vastuun pudotuspeleissä ja pelannut vakuuttavasti.

Pietarin ökyseura SKA on Metallurgin tapaan hävinnyt vain yhden ottelun pudotuspeleissä. Ensimmäiseltä kierrokselta joukkue käveli jatkoon helposti Vitjasista 4-0 otteluvoitoin. Toisella kierroksella vastus koveni kun vastaan tuli verivihollinen Dynamo Moskova. Moskova pisti SKA:n yllättävän koville ja saikin ryöstettyä ensimmäisen pelin itselleen Pietarissa. Tämän jälkeen SKA nappasi neljä peräkkäistä vakuuttavaa voittoa ja eteni konferenssifinaaleihin Lokomotiv Yaroslavia vastaan. Lokomotiv-sarja ei ollut SKA:lle todellakaan helppo, mutta niin vain pietarilaiset käänsivät tiukat ottelut itselleen ja etenivät jälleen tappiotta ottelusarjasta jatkoon.

SKA:lla tehopisteet jakautuvat hyökkäyksessä tasaisemmin. Joukkueen suurimmat tähdet Pavel Datsjuk (3+5) ja Ilya Kovalchuk (5+1) eivät yllättäen olleet pisteiden valossa suuresti niin esillä. Pisteitä eniten hyökkääjistä on keränneet Nikita Gusev, Evegeny Dadonov ja Vadim Shipachyov, joista jokainen on kerännyt 14 pistettä. Suomalainen Jarno Koskiranta (6+4) on ollut isossa roolissa ja pelannut Kovalchukin kanssa ykkösketjussa. Puolustuksessa pisteet ovat jakautuneet ruotsalaisen Patrik Hersleyn ja Anton Belovin välillä. Molemmat ovat keränneet 13 pistettä. SKA:n ehdoton ykkösvahti Mikko Koskinen oli viimeisimmästä Lokomotiv-ottelusta sivussa pienen vamman takia, mutta hänen odotetaan palaavan takaisin maalinsuulle finaalin avausotteluun.

Molemmilla joukkueilla on penkin päässä mies, joka tietää miten mestaruuksia voitetaan. Metallurgin Ilya Vorobyov ja SKA:n Oleg Znarok ovat molemmat päässeet jo aiemmin urallaan nostelemaan Gagarin Cuppia. He ovat valmentaneet huipputasolla jo vuosia, joten valmennuksen suhteen joukkueet ovat erittäin tasaväkisiä. Metallurg vie tässä kuitenkin ehkä pidemmän korren sillä Znarok – toisin kuin villipyttymäinen Vorobyov – on aikamoinen kuumakalle. Magnitka voikin käyttää tätä hyväkseen ja yrittää saada Znarokin keskittymään pelissä aivan vääriin asioihin.

Molempien joukkueiden erikoistilanne pelaaminen on odotetusti hyvällä tasolla. Metallurgin ylivoima on ollut pudotuspelien parasta (37.7 prosenttia), mutta joukkueen alivoima vaatii parannusta. Se on tällä hetkellä vain 78 prosenttia. Se onkin joukkueen selvä akilleen kantapää, johon Znarok joukkoineen haluaa iskeä. SKA:n ylivoima ei ole 27.4 prosentilla ehkä ole yhtä hyvää kuin Metallurgin vastaava, mutta alivoima on ollut pietarilaisilla rautaa. Joukkueen alivoima on selvänä ykkösenä kaikista joukkueista 93 prosentilla.

Finaalisarjasta tulee varmasti pudotuspelien tiukin. Metallurgin tehokolmikko on ollut järkyttävässä vedossa, mutta mikäli SKA pystyy hiljentämään tuon ketjun, on Magnitka ongelmissa. Asia on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Sarja tulee todennäköisesti ratkeamaan erikoistilanteisiin. Mikäli pietarilaiset käyttävät ylivoimansa tehokkaasti hyväkseen ja Metallurgin alivoima ei paranna aiemmin nähdystä voi olla että pysti vaihtaa ensi kaudeksi osoitetta.

SKA voittaa Gagarin Cupin 4-3

 

 

 

Kuva: Laura Nissinen