Kontinental Hockey League on edennyt konferenssin välieriin.Vain kahdeksan joukkuetta on jäljellä taistelemassa Gagarin-cupista. Läntisessä konferenssissa ei nähty ensimmäisellä kierroksella suuria yllätyksiä. Yksikään sarja ei edennyt edes kuudenteen peliin – tosin jatkoeriä nähtiin monessa sarjassa paljon. Toisella kierroksella sarjoista tulee varmasti  tasaisempia tasoerojen pienentyessä joukkueiden välillä. Itäisen konferenssin ennakko löytyy täältä

SKA Pietari – Dynamo Moskova

Nämä kaksi suurta ovat kohdanneet viime vuosina pudotuspeleissä monta kertaa ja joukkueiden välille onkin muodostunut kova kilpailu. Otteluparista tulee varmasti aiempien sarjojen tapaan tulikuuma. Kahdesta edellisestä SKA on edennyt jatkoon, molemmilla kerroilla 4-1 voitoin. Tunteiden ryöpsähtelyä ei ainakaa yhtään tule vähentämään Dynamoon täksi kaudeksi päävalmentajaksi tulleen tulisieluisen Oleg Znarokin mukana olo. Kumpikaan joukkue ei varmasti tule antaamaan senttiäkään ilmaiseksi.

SKA neppaili itsensä seuraavalle kierrokselle 4-0 otteluvoitoilla Vitjasista. Maaliero oli SKA:lle murskaavat 23-6. SKA:n hyökkäys on ollut kovassa vedossa koko kauden. Joukkue tykitti runkosarjassa peräti 249 maalia. Pudotuspeleissä sama meno on jatkunut. Pietarin parhaat pistemiehet hyökkääjät Evgeny Dadonov (4+4) ja Pavel Datsjuk (2+5) tehoilivat varsinkin ylivoimalla. Puolustaja Patrik Hersley on joukkueen pistepörssin kolmantena tehoilla 2+4. SKA:lla ei paljon heikkouksia ole. Ehkäpä heikoin kohta joukkueessa on puolustus, joka rupeaa haparoimaan kovan paineen alla. Toisaalta SKA:n maalivahdin paikan takaisin itselleen napannut Mikko Koskinen oli ensimmäisellä kierroksella vakuuttavassa vedossa ja Dynamon täytyykin tehdä paljon töitä iskeäkseen kiekkoja hänen selkänsä taakse. Dynamo haluaakin pitää sarjan niin vähämaalisena kuin mahdollista. Myöskään SKA:n kotietua ei kannatta vähätellä, sillä Pietari on ehkäpä vieraille KHL:än hankalin paikka pelata.

Dynamo kaatoi Torpedo Nizni Novgorodin ottelusarjassa 4-1 numeroin, mutta jatkoon meno ei todellaakaan irronnut helpolla. viidestä pelistä neljä eteni jatkoeriin ja viimeisen pelin Dynamo voitti 3-1, tehden viimeisen maalin tyhjiin. Toisin kuin SKA, joukkue ei iske maaleja liukuhihnalta. Dynamo ja sen päävalmentaja Sergei Oreshkin luottaa kovaan puolustuspeliinsä kuin vuoreen. Joukkue päästi runkosarjassa toiseksi vähiten maaleja kaikista joukkueista. Maaleja taas joukkue on iskenyt SKA:han verrattuna vähän, vain 164 maalia. SKA:n kaltaisia tähtiä joukkueella ei ole, mutta se tekee järkyttävän määrän töitä Znarokin valvovan silmän alla. Dynamon paras pistemies on  Alexei Tereshchenko tehoin 2+3. Ykkösvahdin paikkaa hoitaa Alexander Yeryomenko, joka on hoitanut työnsä mallikkaasti torjuntaprosentilla  93.3.

Loppujen lopuksi SKA:n hurja hyökkäys on kuitenkin liikaa Dynamon puolustukselle. Dynamo voi pystyä nappaamaan yhden voiton enemmän kuin aiempina vuosina, mutta jatkoon sen tehot eivät riitä.

SKA jatkoon voitoin 4-2

TsSKA – Lokomotiv Jaroslav

TsSKA ja Lokomotiv eivät ole koskaan kohdanneet aiemmin pudotuspeleissä. Kumpikaan joukkue ei ole vielä päässyt nostamaan Gagarin Cupia. TSKA tosin oli viime kaudella erittäin lähellä hävitessään finaaleissa Magnitogorskille seitsemännessä ottelussa. Lokomotivin kausi oli pettymys, kun sen tie päättyi viime vuonna jo ensimmäisellä kierroksella SKA:n käsittelyssä.

Vaikka TsSKA etenikin jatkoon Jokereista selvin 4-0 otteluvoitoin, eivät voitot tulleet missään nimessä helpolla. Kolme ottelua eteni jatkoeriin ja joukkueen hyökkäyspeli oli muutenkin varsin tuskaista. Joukkue tekee kyllä hurjan määrän töitä joka pelissä ja puolustaa ahkerasti. Joukkueesta ei vain löydy itsekästä ja maalinälkäistä tehomiestä. Myös ehdottoman ykköstähden Alexander Radulovin poislähtö kirpaisi joukkuetta kovasti. Geoff Plattilla ja Maxim Mamilla on isot saappaat täytettävänään. Myös erikoistilanteet vaativat paljon parannettavaa mikäli joukkue aikoo edetä pitkälle tänä keväänä. TsSKA on ensimmäisen kierroksen jälkeen niissä viimeisten joukossa. Dmitry Kvartalnovin joukkue on toisaalta äärimmäisen yhtenäinen ja paineistaa vastustajaa vaihdosta toiseen.  Kvartalnovilla on myös käytössään äärimmäisen laaja pelaaja rinki. Runkosarjassa TsSKA käytti yhteensä 41 (!) kenttäpelaajaa, joten mikäli sarja venyy pitkäksi pystyy TsSKA lepuuttamaan pelaajiaan ja pitämään täten vireystason korkeana. Maalilla Ilya Sorokin on ollut kuin itsevarmuus torjuntaprosentilla 94.2.

Lokomotiv eteni toiselle kierrokselle voitettuaan Dinamo Minskin 4-1 otteluvoitoin. Joukkueen hyökkäyksen johtomies on ollut viime kaudella Jokereissa kiekkoillut Brandon Kozun tehoilla 1+9. Puolustuksessa Jakub Nakladal ja Staffan Kronwall johtaavat joukkuetta tehoilla ja kovilla otteilla. Lokomotivin ylivoima onkin ollut murhaavaa. 19 yrityksestä joukkue on iskenyt peräti yhdeksän maalia. Alivoimakin on pudotuspeleissä ollut toiseksi parasta. Tehokkuutensa ansiosta Lokomotiv voikin olla yksi tämän kauden suurimmista yllättäjistä.

Sarjasta tulee erittäin tasainen. Mikäli TsSKA ei saa erikoistilanteitaan kuntoon, voi se saada niskaansa kylmän suihkun. Toisaalta TsSKA antama paine Lokomotiville pakottaa joukkueen väkisinkin virheisiin. Jos Lokomotiv on tehokas paikoissaan ja selviytyy TsSKA:n paineesta, on se vahvoilla.

Lokomotiv jatkoon 4-3

 

Teksti: Erik-Kristian Mäki-Fränti

Kuva: Ella Kajaste