Kevät tekee tuloaan ja kotimaisen kiekkokauden huipennus saadaan vietyä maaliin asti kaikesta huolimatta. Tätä juttua kirjoittaessani toivon todellakin, että en ole väärässä. Niin paljon tilanteet muuttuvat nykymaailmassa koronan aikana.

Viime vuonna korona pilasi kaiken jääkiekon SM-liigan suhteen, mutta nyt elättelemme toiveita paremmasta kaikesta huolimatta.

Kevät on suurta juhlaa suomalaisen jääkiekon osalta seuraaville ihmisille. Pudotuspelit ovat kaikkien jääkiekkoa ammatiksi pelaavien ja kannattajien unelma. Tämän eteen on tehty töitä koko kausi ja kaikki jätetään niin sanotusti jäälle, kun ruvetaan hakemaan voittajaa näistä karkeloista.

Tilanne on tällä hetkellä se, että kaikki pelit ovat tärkeitä ja ne kannattaa voittaa, koska kukaan ei tiedä mitä milloin tapahtuu koronan suhteen. Tänä keväänä mestaruus voidaan ratkaista jopa yhdessä ottelussa. Koronatilanne asettaa oman haasteensa tässäkin suhteessa myös jääkiekkoliigassa pelaaville joukkueille.

Korona on pistänyt koko maailman asiat ja aikataulut sekaisin ja sen aiheuttamat vaikutukset myös jääkiekkomaailmaan ovat arvaamattomat. Mahtavaa on kuitenkin se, että tänä keväänä pelataan ja suomenmestaruus saadaan taas jaettua vuoden tauon jälkeen.

Koko kausi on ollut hämmentävä ja runkosarjan loppujärjestys määräytyy tällä kertaa pistekeskiarvon mukaan. Tämän nykyisen sarjataulukon lukemiseen vaaditaan melkeinpä pitkää matematiikkaa, jotta joukkueiden loppusijoitukset ovat selvillä. Kaikesta huolimatta joukkueille on ollut selvillä jo pitkään, miten runkosarja viedään maaliin asti tällä kaudella. Mahtavaa on kuitenkin, että tänä keväänä Suomen paras joukkue saadaan selville nimenomaan pelaamalla.

Viime kevät katkaisi jääkiekon tylysti runkosarjaan ja jätti tyhjiön kaikille lajista kiinnostuneille ihmisille. Pudotuspelit jäivät pelaamatta ensimmäistä kertaa koko sarjan historiassa. Oli todella ikävää, että kausi jouduttiin keskeyttämään, mutta välttämätöntä.

Vielä on epäselvää mennäänkö peliformaatissa kuplaan, vai pelataanko normaaliin tyyliin. Tämä on vaikea kysymys ja siihen on vaikea vastata, mutta antaa viisaampien päättää asioista. Kuplamalli on ollut monesti kuitenkin esillä keskusteluissa pudotuspelien osalta ja ratkaisut siihen saadaan varmasti lähiaikoina. Se, millä paikkakunnalla pelataan ja mihin halleihin ottelut keskitetään, on ollut mietinnässä.

Myöskin viralliset pelipäivämäärät täydentyvät lähipäivinä ja pudotuspelit alkavat sijoille 7-10 sijouttuneiden joukkueiden osalta jo pian. Näissä otteluissa voittaja haetaan kahden ottelun yhteistuloksen mukaan. Tästä eteenpäin mentäessä mestaruuden ratkomiseksi oleva formaatti ei ole vielä täysin tiedossa, mutta selviää lähiaikoina.

Kulunut vuosi on ollut liigan osalta yhtä hurlumheitä ja monet joukkueet ovat käyneet oman taistelunsa koronan jyllätessä Suomessa. On ollut karanteeneja ja otteluita on siirretty tai peruutettu kokonaan. Kaikkea on tapahtunut tänä ihmeellisenä vuonna koko liigakauden aikana. Kotimaisen kiekkokevään huipennus on kuitenkin käsillä ja ottakaamme kaikki ilo irti siitä ja nauttikaamme siitä, että nyt näyttää vahvasti siltä, että Suomen mestaruutta juhlitaan jollakin paikkakunnalla tänä keväänä.

Olkoonkin surkuhupaisaa, että sana juhlia kuulostaa näinä aikoina lähes vääryydeltä koronan takia, mutta uskon kuitenkin, että sen joukkueen, mikä tänä vuonna mestaruuspystin vie on syytä ottaa siitä ilo irti niin kuin aiemminkin.

Torijuhlat jäävät tänä keväänä väliin ja oman suosikkijoukkueen mestaruusjuhlat vietetään kotisohvilla ja joukkueiden kesken pienissä piireissä. Mestaruuden kun voittaa, niin se on kuitenkin ainutkertaista ja kirjoitetaan historiankirjoihin ikuisesti. Sitä voittamisen tunnetta ei pysty mikään korona pilaamaan.

Koko kausi on ollut raskas, mutta palkinto siitä, että paras joukkue löytyy lopulta kuitenkin pelaamalla on palkinto koko liigalle ja kannattajille. Antautukaamme siis jälleen playoffhuumalle ja tehkäämme, kuten aiemminkin. Ei muuta kuin playoff-parrat kasvamaan ja kaikki muutkin rituaalit käyttöön, mitä koko mystiseen pudotuspeliaikaan liittyy.

Nyt näyttää siltä, että on tulossa kaikesta huolimatta hieno kevät ja koronakin hieman hellittämässä. Kevät on kuitenkin parasta aikaa jääkiekkoa seuraaville ihmisille ja nyt se on taas mahdollista pitkästä aikaan. Tämä on se aika keväästä, kun talven harmauden keskeltä voi bongata oman suosikkijoukkeen värit pitkän talven jälkeen kaupungilla kävellessä. Katsomoihin ei nyt pääse, mutta kiekkokevät on kuitenkin tänä vuonna värikäs ja mestaruuspystille on monta ottajaa.

Onkin mahtavaa, että mestarijoukkue saadaan selville pelaamalla tänä keväänä ja nähdään sitä suurta voiton juhlaa ja tunnetta kaukalossa pitkästä aikaan. Viimeksi sitä voiton nostattamaa tunnetta nähtiin HPK:n toimesta toissa keväänä. Tänä vuonna hallitsevan mestarin nimi vaihtuu. Kärppien ja HPK:n taistelu mestaruudesta toissa keväänä oli huikaiseva sarja, joka ratkesi vasta legendaarisessa ”game sevenissä”, Kerhon voittaessa Suomen mestaruuden jatkoajalla.

 

 

Teksti: Ilkka Tittonen

Kuva: HEO Mediakirjasto/Julia Rantala ja Ines Laakso

Video: Cmore