VAR eli videoerotuomari on viimeisin suuri mullistus jalkapallossa. VAR on jakanut hyvin paljon mielipiteitä niin katsojien kuin futisasiantuntijoiden keskuudessa.

  

VAR on ollut käytössä ammattilaisfutiksen puolella jo kolmisen vuotta. Ensimmäistä kertaa VARia käytettiin Australian A-leaguessa mutta VAR:n käyttöä on laajennettu yhä suurempiin liigoihin. 

Mestareiden liigassa VAR otettiin käyttöön yllättäen kesken viime kautta ja aiheutti heti suurta kohua. Isoin ja ratkaisevin tilanne jossa VAR:ia käytettiin viime vuoden Mestareiden Liigassa oli rangaistuspotkutuomio Manchester Unitedin ja PSG:n välisessä kamppailussa. Pääerotuomari Damir Skomina sai ilmoituksen VAR:ilta katsoa tilanteen uudestaan, jossa Manchester Unitedin laitapuolustaja Diogo Dalot laukoi kohti PSG-toppari Presnel Kimpembeä ja pallo osui Kimpemben käteen. Kukaan ei reagoinut tilanteeseen välittömästi ja United valmistautui antamaan kulmapotkua. Sen jälkeen VAR:ilta tuli Skominan korvanappiin tieto siitä, että pallo olisi osunut Kimpemben käteen. Tilannetta tarkasteltiin videolta. Tovin jälkeen Skomina teki ratkaisun siitä, että Kimpembe olisi tehnyt itsestään isommat tilanteessa ja vihelsi Manchester Unitedille rangaistuspotkun. Tällä kaudella suurimman huomion sai PSG:n ja Real Madridin välisessä ottelussa tapahtunut tilanne. Real Madridin maalivahti Thibaut Courtois rikkoi viimeisimpänä pelaajana PSG-hyökkääjä Mauro Icardia rangaistusalueen sisällä. Tilanteesta vihellettiin PSG:lle rangaistuspotku ja Courtoisille annettiin oikeutetusti punainen kortti. Pitkän tarkastelun jälkeen pilkkutuomio ja punainen kortti kumottiin sillä PSG:n keskikenttämies Marco Verratti oli aikasemmin rikkonut Real Madridin vasenta laitapuolustajaa Marceloa. Tilanteesta ei kuitenkaan tehty havaintoja siitä kuinka Marcelo selkeästi korosti kaatumistaan. Tilanne oli kaikin puolin hyvin kyseenalainen ja antoi huonon kuvan VAR:in käytöstä Mestareiden Liigan puolella.

VAR saapui täksi kaudeksi Valioliiga-viheriöille. VAR:in vastaanotto on ollut enemmän tai vähemmän negatiivinen. Lähes joka peliviikko on ollut vähintään yksi kyseenalainen VAR-tuomio, joka on jäänyt puhuttamaan Valioliiga-yleisöä. Tämän Valioliiga-kauden aikana 38 tuomiota on annettu VAR:n avulla. Liverpoolin Trent Alexander-Arnoldin sekä Sheffield Unitedin Oliver McBurnien käsivirhetilanteet ovat olleet viimeisimpiä tilanteita joissa VAR on tehnyt kyseenalaisen tuomion. Myös tilanne, jossa Liverpool-hyökkääjä Roberto Firminon kainalo oli paitsiossa Aston Villaa vastaan herätti paljon kohua. Sillä kuka on tehnyt kainalollaan maalin Valioliigan tasoisessa sarjassa. 

Kaiken puolin VAR ei ole suurelle yleisölle tuonut ilonaihetta. Tuomioiden kelaileminen edelleenkin kestää aivan liian pitkään ja silti monet annetuista tuomioista ovat kyseenalaisia. Tämän ei pitäisi tapahtua sillä VAR:in pitäisi antaa vain tuomioita jotka ovat varmoja. Paitsioissa VAR on ollut ihan hyvä, lukuun ottamatta Firminon kaltaisia tilanteita. Sillä paitsioissa on yleensä vain oikea ja väärä vastaus. Kun taas käsivirheissä se on aina tuomarista kiinni milloin pallo on osunut tarpeeksi pelaajan käteen ja täten tehnyt pelaajasta isomman. Jos käsivirhetilanteet ovat tulkintoja, niin miten ne voivat olla selkeitä ja varmoja. 

VAR:in käytölle pitää vain antaa aikaa. Yksi ratkaisu voisi olla asettaa jokin aikaraja sille minkä ajan sisällä tuomion voi vielä antaa tai kumota. Näin ei tarvitsisi odotella minuutteja oliko tilanne maali vai ei. Pohja-ajatus VAR:in käytössä on hyvä, mutta tällä hetkellä VAR:in käyttäminen ja ratkaisut ovat hyvin epävarmoja ja tälle on tultava muutos tulevaisuudessa.

 

Ville Vigren