Jääkiekon NHL-joukkue Chicago Blackhawks on jäämässä toista vuotta peräkkäin ulos playoff-kevään hurmoksesta. 2010-luvulla kolme kertaa Stanley Cupin valloittanut intiaaniheimo on tällä hetkellä jälleenrakentajan roolissa, josta ei ilman uutta kassaria poispääsyä ole.

Blackhawksin ensisijainen maalivahtikaksikko on ollut tällä kaudella täysin kanadalainen, Corey CrawfordCam Ward. Kaudesta 2005-06 lähtien Blackhawksin organisaatiossa pelannut Crawford ja todella pitkän uran Carolina Hurricanesissa tehnyt Ward eivät vain yksinkertaisesti ole olleet riittävän hyviä torjumaan tarpeeksi voittoja playoff-paikan eteen.

34-vuotiaalla Crawfordilla on ollut viime aikoina vaikeaa. Viime kaudella vain 28 ottelussa pelannut konkari on jo parhaat päivänsä nähnyt, ja se on näkynyt viimeistään tällä kaudella, kun 35 ottelusta torjuntaprosentti näyttää lukemaa 90,9.

Tässä kohtaa on nostettava esiin syyt Crawfordin vähäisille pelimäärille viimeisen kahden kauden aikana. Joulukuussa uutisoitiiin, että lukuisista aivotärähdyksistä urallaan kärsinyt maalivahti olisi harkinnut hokkareiden naulaan ripustamista, sillä tärähdyksistä seuranneet oireet ovat vaikeuttaneet huomattavasti hänen yksityiselämäänsä.

Blackhawksia pidettiin kauden alussa joukkueena, joka tulee etenemään pudotuspeleihin välivuoden jälkeen, mutta Crawfordin poissaollessa maalia vartioinut 35-vuotias Ward on nykyvireessään iso vitsi. 30 ottelussa tällä kaudella pelannut veteraani on päästänyt osumia lähes neljän maalin keskiarvolla ja torjuntaprosentti on järkyttävän huono (89,3). Hämmästyttävää on kuitenkin, että Wardilla on tältä kaudelta enemmän voittoja kuin tappioita.

Syyttävä sormi osoittaa helposti aina ensimmäiseksi maalivahtien suuntaan, mutta oman osansa vastuusta saavat ottaa myös kenttäpelaajat, varsinkin Duncan Keithin johtama puolustus. Chicago tekee otteluissa riittävän määrän maaleja voittaakseen otteluita. Siitä kertoo tehtyjen maalien tilasto, josta joukkue löytyy yhdeksänneltä sijalta. Toisaalta, kun verkko soi omassa päässä liigan toiseksi eniten ja edellä on vain umpisurkea Ottawa Senators, ei tarvitse kysellä, miksi intiaanipaitoja ei välttämättä playoffeissa nähdä. Ohuen ohut sauma Blackhawksilla vielä on, mutta se vaatii käytännössä täyttä pistepottia runkosarjan kuudesta viimeisestä jäljellä olevasta ottelusta.

Aika näyttää millaisella torjujakaksikolla Blackhawks ensi kauteen lähtee. Crawfordin ja Wardin takana, Chicagon farmiseura Rockford IceHogsin maalinsuulla seisova Collin Delia, 24, ei ole ratkaisu maalivahtitilanteeseen, sillä hänen tasonsa ei vielä NHL-kaukaloihin riitä. Siihen en osaa antaa vastausta, kuka uusi maalivahti olisi ja mistä hän tulisi, mutta joka tapauksessa Crawfordille tarvitaan manttelinperijä ennemmin tai myöhemmin.

 

Toimittaja: Sampsa Suikkanen

Kuva: Tiina Valavaara