Selaan televisiokanavia ja pysäytän sen urheiluun. Ilmeisesti käynnissä on olympialaiset ja vuorossa hiihtoa. Seuraan kerrankin loppuun asti. Voittaja on aika hyvännäköinen. Onkohan sillä Instagramia? Seurataan.

Tämä ilmiö on tuttu arvokisojen aikaan, sillä niitä seuraavat kaikki urheilutietäjistä kanavasurffailijoihin. Monet aiemmin kansalle tuntemattomat urheilijat nousevat ihmisten tietoisuuteen voittojensa tai ulkonäkönsä kautta.

Esimerkiksi helmikuussa järjestetyissä Pyeongchangin talviolympialaisissa kyseinen ilmiö tuli tutuksi. Etsin Socialblade-sivustolta kilpailuissa menestyneitä urheilijoita ja katsoin heidän Instagramin seuraajatilastoja

Norjasta kotoisin oleva, nuorten naisten päiväunien kohde, 21-vuotias hiihtäjälupaus Johannes Høsflot Klæbo on oiva esimerkki tästä. Kolmen olympiakullan omistajan seuraajamäärä ennen olympialaisia oli noin 140 000 ja päivittäinen seuraajamäärä liikkui alle tuhannessa.

Ensimmäisen mitalin norjalainen voitti sprintin yksilökilpailussa, jonka jälkeen hän viimeistään hiihti suoraan kansan sydämiin. Nimittäin noin 28 000 ihmistä alkoi seuraamaan kyseistä herrasmiestä. Viisi päivää myöhemmin Norjan viestijoukkue voitti Klæbon ankkuroidessa ja nuori mies sai sen myötä 11 000 uutta seuraajaa.

Parisprintissä hän oli jo tuttu naama, jonka jälkeen sai ”vain” 6 000 uutta seuraajaa. Muuten olympialaisten aikana seuraajamäärä pysyi inhimillisenä noin kolmen tuhannen keskiarvolla. Yhteenvetona nuori hiihtäjä sai olympiakisojen aikana jopa 105 000 uutta seuraajaa.

Suomen olympiatoivot Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski saivat myös mitaliensa myötä lisää Instagram-seuraajia. Aina mitalin voittopäivänä seuraajamäärä kasvoi huomattavasti molemmilla.

Pärmäkosken pronssimitalit toi lisää vähän yli tuhat seuraajaa molempina päivinä ja hopeamitali jopa 4 000. Niskaselle taas huikea kuninkuusmatkan voitto toi saman päivän aikana 8 000 uutta fania Instagramiin.

Suomalaisilla ennen olympialaisia päivittäinen seuraajamäärä oli alle sadan, mutta arvokisojen aikana se nousi välipäivinä keskiarvollisesti pari sataa.

Myös hyvänä esimerkkinä menestyksen myötä saaduista seuraajista on olympialaisten yllättäjä tsekkiläinen Ester Ledecká. Lumilautailija ja alppihiihtäjä oli ensimmäinen nainen, joka voitti olympiakultaa molemmissa lajeissaan. Voittojensa myötä Ledecká sai lumilautailun paripujottelu voiton jälkeen hurjat 32 000 seuraajaa saman päivän aikana.

Itse urheiluihmisenä olen hieman ristiriidoissa tämän asian kanssa. Seuraan Instagramissa monia urheilijoita, kuten myös mainitsemiani hiihtäjiä, joiden ylä- ja alamäkiä olen seurannut monen vuoden ajan. Sen takia suhtaudun varauksella ihmisiin, jotka alkavat faneiksi vasta voittojen tai ulkonäön vuoksi. Hehkuttavat ja puhuvat koko ajan urheilijasta, jonka itse olen tiennyt jo vuosia, ja ovat sen jälkeen muka tietävinään urheilijasta kaiken.

Totta kai se on hienoa, että urheilijat saavat lisää faneja ja näkyvyyttä, mutta mielestäni fanituksen aloittaminen, myös Instagramissa seuraaminen, tarkoittaa urheilijan tukemista voittojen jälkeenkin, myös huonoina hetkinä. Kukaan ei menesty ikuisesti.

 

Toimittaja: Ilona Lämsä
Artikkelikuva: Alisa Hovi