Tulevana viikonloppuna jalkapallon Veikkausliiga pyörähtää jälleen käyntiin. Viime kausi oli suurseura HJK:n näytöstä. Miten muut joukkueet voisivat saavuttaa helsinkiläisiä?

Korvaako määrä laadun? Tätä lausetta voi pyöritellä moneen suuntaan. Upotetaanpa se kontekstiin. Monilla pikkupaikkakunnilla on useita urheiluseuroja ja organisaatioita saman lajin ympärillä, mutta eri katon alla. Kaikki kuitenkin pyrkivät tahollaan samaan lopputulemaan – menestykseen.

Monet varmaan tuntee vanhan kansan viisauden ”mitä useampi kokki, sen sekalaisempi soppa”? Mielestäni sananparsi kuvaa tätä ongelmaa erinomaisesti.

Kuvitellaan tilanne, jossa kolme eri organisaatiota ylläpitää seurojensa toimintaa. Sen sijaan, että puhallettaisiin yhteiseen isoon hiileen on kaikilla oma pikkuhiili. Hiili, jota varjellaan ja suojellaan, etteivät ulkopuoliset ammentaisi sen elinvoimaa. Tällä itsekkäällä ajattelumallilla tehdään karhunpalvelus, ei ainoastaan omalle seuralle vaan myös laajassa mittakaavassa, koko suomalaiselle urheilulle.

Historia on osoittanut, muunkin kuin urheilun osalta, että yhteistyön voimalla saavutetaan jopa mahdottomina pidettyjä asioita. Historia on kuitenkin osoittanut myös sen, ettei siitä oteta riitävästi opiksi.

Itseäni läheltä löytyy esimerkki, joka muuttaa aiemmin esittämäni kielikuvan lihaksi ja vereksi. Siirrytään Etelä-Pohjanmaalle ja Seinäjoelle.

Ennen vuotta 2007, ja nykyisen SJK:n syntymistä, oli Seinäjoella kaksi kilpailevaa jalkapalloseuraa Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki. Molemmat seurat olivat muutamaa veikkausliigakauttaan lukuunottamatta divarijoukkueita vailla realistista mahdollisuutta saavuttaa mitään suurta lajissa. Paikallisella liikemiehellä Raimo Sarajärvellä oli kuitenkin visio seinäjokisen jalkapalloilun yhdistämisestä. Lopulta tehtiin se mikä olisi pitänyt tapahtua jo vuosia aiemmin. Molemmat seurat päättivät luopua sarjapaikoistaan Kakkosessa. Sotakirveet haudattiin ja edustusjoukkueet fuusioituivat SJK:ksi.

Mitä tämä visio on poikinut? SJK:sta on muodostunut suhteellisen lyhyessä ajassa Veikkausliigan kestomenestyjä kolmen SM-mitalin turvin, kirkkaimpana niistä vuoden 2015 Suomenmestaruus. Tavoitteellinen toiminnan kehittäminen aina juniorityöstä edustusjoukkueeseen, on luonut jo pelkästään organisaatioita vertailtaessa SJK:sta varteenotettavan vastuksen HJK:lle.

Seinäjoella siis pelataan jälleen Suomen mittakaavan huippujalkapalloa. Kaikki sai alkunsa halusta menestyä ja kahden paikallisen seuran yhteisestä päätöksestä yhdistää voimansa.

Sitä en tiedä korvaako määrä laadun tai laatu määrän. Mutta kun nämä kaksi kohtaavat on resepti menestykseen valmis. Useasta pienestä syntyy yksi iso. Tämä ei ehkä ole se romanttisin vaihtoehto. Kysymys kuuluukin: ”Minkä hinnan olemme valmiit maksamaan menestyksen eteen?”

Veikkausliigan avauskierros tulevana lauantaina ja sunnuntaina.

Teksti: Matti Rantala