Suomen A-maajoukkue ansaitsi marraskuussa historian ensimmäisen pääsylippunsa jalkapallon arvokisoihin. Railakkaiden torijuhlien jälkeen pelaajat saivat palata omien seurojensa riveihin, mutta Suomen Palloliitolla ja Huuhkajien valmennusjoukoilla on nyt edessään täysin uudenlainen tehtävä.

Itse EM-kisoihin on vielä aikaa, minkä takia Suomen on valmistauduttava niihin perusteellisesti. Nyt Huuhkajien EM-kisoja edeltävät ystävyysottelut ovat buukattu, eikä vastustajia olisi voitu valita yhtään paremmin. Lopullinen ja paras mahdollinen kisajoukkue on kuitenkin saatava vielä kasaan.

Vastustajavalinnat osuivat naulan kantaan


Huuhkajat pelaa ensimmäiset ystävyysottelunsa maaliskuun maajoukkuetauolla. Ensimmäisenä vastaan asettuu lohko E:hen arvottu Puola. Heti seuraavalla viikolla matka jatkuu hallitsevan maailmanmestarin Ranskan kotinurmelle. Luvassa on siis kaksi todella hankalaa vierasottelua. Ne ovat kuitenkin paras tapa valmistautua kesän lopputurnaukseen.

Vierasottelu Puolassa vastaa EM-kisojen kamppailua Venäjää vastaan. Silloin ottelu pelataan nimittäin itänaapurimme omalla takapihalla, Pietarissa. Ranska vastustajana on puolestaan yhtä kova kuin Belgia, ellei jopa kovempi. Kyseessä on jälleen loistava tilaisuus jakaa kenttä maailman parhaimpien pelaajien kanssa.

Kesäkuun maajoukkuetauolla Suomi pelaa Ruotsia vastaan vieraissa. Ainakin paperilla Ruotsi Tukholmassa on hyvin paljolti sama vastustaja kuin Tanska Kööpenhaminassa. Siksi tämäkin ystävyysottelu ja vastustajavalinta osui Palloliitolta naulan kantaan.

Kisoihin valmistavat ottelut huipentuvat Tampereella pelattaaan kotipeliin Viroa vastaan. Ratinan stadion nousi EM-karsinnoissa Huuhkajien päälavaksi, joten ystävyysotteluputken päättäminen siellä on hyvin arvostettava ja romanttinen ratkaisu Palloliiton johtoportaalta.

Kotipeli Viroa vastaan antaa suomalaiskannattajille myös käytännön mahdollisuuden saattaa pelaajat kohti sen todellista EM-kisataipaletta. Huuhkajat nimittäin suuntaa jo päivää myöhemmin Repinoon, Pietarin kupeessa sijaitsevaan majoituskohteeseen.

Eremenkolle annettava tilaisuus nousta pohjamudista sankariksi


Valmistavat ottelut ovat päävalmentaja
Markku Kanervan viimeinen mahdollisuus muovata EM-kisoihin lähtevää joukkuetta. Mediassa ollaan puhuttu useista entisistä maajoukkuepelaajista ja nousevista suomalaistähdistä, joille voisi olla reilusti käyttöä Huuhkajien lopullisessa turnausmiehistössä. Neljä ottelua, eli noin 360 peliminuuttia, on lyhyt aika kaikkien vaihtoehtojen läpikäymiseksi. Valinnat on siksi tehtävä harkiten. Lisää paineita valmennusjoukoille tuo oikean pelimuodostelman löytäminen.

Erityisesti Roman Eremenkon tilanne on puhuttanut jo pitkän aikaan. Pelikiellostaan palannut Eremenko, 32, on loistanut esityksillään Venäjän pääsarjassa. Maajoukkeeseen häntä ei kuitenkaan olla vielä saatu takaisin. Kanerva kertoi karsintojen aikana, että hänellä olisi Eremenkolle käyttöä.

Olisi kaunis ajatus lähteä EM-kisoihin samalla joukkueella kuin karsinnoissa, mutta potentiaalisista vahvistuksista ei ole varaa kieltäytyä. Eremenkon pallovarmuudesta, pelisilmästä ja paineensietokyvystä olisi varmasti käyttöä myös Huuhkajissa. Hänelle on annettava tilaisuus loistaa heti maaliskuun ystävyysotteluissa. Pelikiellon aiheuttaneen huumekäryn luulisi motivoivan myös itse Eremenkoa nousemaan takaisin positiivisten uutisotsikoiden joukkoon.

Huuhkajien potentiaalisiksi vahvistuksiksi ollaan huhuiltu myös Niklas Moisanderia, Perparim Hetemaj’ta ja Alexander Ringiä. Toisin kuin Eremenko, kaikki kolme edeltä mainittua ovat jo päättäneet maajoukkueuransa. Vaikka jokainen heistä onkin yhä laadukas pelaaja, vain Moisanderille löytyisi käyttöä Kanervan ringissä. Hetemaj’n ja Ringin kohdalla komppaan Tim Sparvia.

– Kyllä se tuntuisi aika oudolta, että he lopettavat maajoukkueessa, ja sitten yhtäkkiä he tulisivat takaisin. Se on mielipiteeni, Huuhkajien kapteeni kommentoi Helsingin Sanomille marraskuussa.

Kanerva ei luota neljän miehen puolustuslinjaan


EM-karsintaotteluissa Kanerva ei luottanut neljän miehen puolustuslinjaan kuin pienempiä maita vastaan. Hän ei tästä syystä tule turvautumaan siihen myöskään EM-kisoissa.

Maaliskuun ystävyysotteluissa Huuhkajien on pyrittävä kehittämään peliään Kanervan 5-3-2-muodostelmassa, mitä hän käytti kummassakin karsintapelissä Italiaa vastaan. Vaikka Huuhkajien tiukka puolustus pistikin italialaishyökkääjät ajoittain koville, Suomen oma hyökkäyspeli takkuili. Pelinrakentelu tässä muodostelmassa toimi heikosti. Moisander toisi Eremenkon lisäksi luovuutta Huuhkajien hyökkäyspeliin.

34-vuotias Moisander on yhä huipputason toppari. Hän on Werder Bremenin kapteeni ja luontainen johtaja. Moisanderista olisi hyötyä sekä pukuhuoneessa että kentällä. Hän on nimittäin parempi pelaamaan pallollisena keskuspuolustajana kuin Joona Toivio, Paulus Arajuuri tai Sauli Väisänen. Moisander pystyy kuljettamaan pallon kanssa varmemmin ja puhkomaan vastustajan puolustuslinjaa pitkillä pystysyötöillä

Kuka ihmeen Marcus Forss?


Nuorten lupausten joukosta löytyy myös muutama vahva kandidaatti Huuhkajien kisakoneeseen.

20-vuotias Marcus Forss on suoriutunut uskomattoman hyvin Englannin Ykkösliigassa. Tällä kaudella nuori suomalaiskärki on tehnyt jo yhdeksän maalia 12 sarjaotteluun, mutta jäänyt melko tuntemattomaksi nimeksi maajoukkuetasolla. Pikkuhuuhkajien kutsuihin hän ei ole juurikaan tarttunut, sillä AFC Wimbledonin sarjakausi on täydessä vauhdissa myös maajoukkuetaukojen aikana.

Vaikka loikka A-maajoukkueeseen olisikin suuri vain yhden U21-ottelun pelanneelle Forssille, hän toisi erinomaista syvyyttä Huuhkajien hyökkäysrivistöön. Teemu Pukki on joukkueen ehdoton ykköskärki, mutta loukkaantumisista kärsineille Joel Pohjanpalolle ja Fredrik Jensenille Forss toisi erinomaista kilpailua.

Forss on äärimmäisen hyvä viimeistelijä, nopea ja vahvarakenteinen kaveri. Suomalaisten tulevaisuus brittikentillä on hänen ansiosta turvattu, eikä Kanervan tulisi jättää häntä EM-kisaryhmänsä ulkopuolelle. Ensin on toki nähtävä, miten hän suoriutuu maalis- ja kesäkuun harjoituspeleissä.

Pikkuhuuhkajien Aapo Halmesta voisi myös olla käyttöä Kanervan joukkueelle. Nuori suomalaistoppari on noussut avainrooliin Englannin Mestaruussarjassa pelaavan Bristol Cityn riveissä. Jos Moisander jääkin nauttimaan eläkepäivistään, tulisi Kanervan suunnata katseet 21-vuotiaaseen Halmeeseen.

Olisi hyvin tärkeää, että myös nuoret suomalaiset saisivat kokemusta Huuhkajien EM-kisataipaleesta. Emme voi nimittäin tietää, milloin seuraavan kerran selviydymme jalkapallon arvokisoihin.

EETU IKOLA
Twitter: @eetuikola