Liigan tulospalvelu on kuluvalla kaudella – edellisten sesonkien ongelmia unohtamatta – toiminut surkeasti. Korkeimmalla kotimaisella sarjatasolla otteluiden reaaliaikaisen seurannan tulisi edes vaikuttaa siltä, että se kohtaa sarjan ammattimaisuuden kanssa.

Jääkiekon Liigassa on kamppailtu kaudesta toiseen tulospalvelu- ja tilasto-ongelmien kanssa. Erityisesti otteluiden reaaliaikaisessa seuraamisessa on ilmennyt vakavia puutteita, kuten esimerkiksi viime lauantaina, kun kamppailuita kiekkoiltiin seitsemällä eri paikkakunnalla.

Esimerkiksi Helsingissä pelatussa HIFK:n ja TPS:n välisessä ottelussa Liigan tulosseuranta väitti, että ottelun ensimmäinen erä oli juuri päättynyt, kun taistoa oli jäljellä ainoastaan kolmisen minuuttia. Tämä ei suinkaan ole ainoa, vaan viimeisin esimerkki ongelmista, joita on ollut läpi kauden – ja jo aiemmilla kausilla, minkä vuoksi on erikoista, ettei asiassa olla nähty muutosta.

Suomessa jääkiekko on maan seuratuin urheilulaji, ja Liiga on kotimaisen urheilun keulakuvasarja. Huolimatta siitä, että tulospalvelun toimimattomuus ei ole asioista suurin tai tärkein, on se silti vivahde, joka näyttäytyy ulospäin huonossa valossa ja saa toiminnan näyttämään puuhastelulta ammattimaisuuden sijaan.

Liigassa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi Suomen viitosdivisioonasta, joka on seitsemänneksi korkein sarjataso suomalaisessa jääkiekkoilussa. Ottelutilastoinnin sarjassa hoitaa Suomen jääkiekkoliitto, jonka tulospalvelu ja reaaliaikainen seuranta toimii tällä hetkellä paremmin kuin Liigan vastaava. Olkoonkin, että seurantasivusto ei ole näyttävä tai hienouksia ei ole – se sentään toimii.

Vaikka kyse ei, kuten todettu, olekaan suurimmasta tai tähdellisimmästä asiasta, on kyse perusasiasta. Reaaliaikainen tulosten seuraaminen ei konttaa tällä tavalla toisten maiden pääsarjoissa, ei edes vaikka tarkasteltaisiin yli lajirajojen.

 

Toimittaja: Roope Määttä

Kuvat: Tiina Valavaara