Jokerit putosi jatkosta viidennellä sarjakaudellaan KHL:ssä pudotuspelien avauskierroksella. Helsinkiläisillä ei ole jatkossakaan mitään mahdollisuuksia menestyä sarjassa ilman ihmeitä. Suomalaiselle jääkiekolle parasta olisi, jos Jokerit palaisi Liigaan ja elvyttäisi juniorimyllynsä.

Helsingin Jokerit siirtyi vuonna 2014 kuhinalla Venäjän ylikansalliseen KHL-liigaan. Nyt joukkue on pelannut sarjassa ilman merkittävää menestystä viisi kautta, eikä merkkejä valoisammasta tulevaisuudesta liikaa ole. Suomalaiselle jääkiekolle Jokerien pelaaminen KHL:ssä on todellinen karhunpalvelus.

Pitkän linjan jääkiekkoseurassa on nähty viime vuosina – oikeastaan koko KHL-aikana – ainoastaan ostojoukkueita, joissa ulkomaalaisvahvistuksia on ollut yhdestä kahteen kentällistä. Omia junioreita tai pelaajarotaatiota Mestiksessä pelaavasta yhteistyöseurasta, Kiekko-Vantaasta on nähty kokoonpanossa ainoastaan pakon edessä, eikä aina edes silloin.

Kuvaavaa on, että kaudella 2017–2018 pudotuspeleissä puolustajan paikalle laitettiin mieluummin Petteri Wirtanen kuin esimerkiksi Kiekko-Vantaan puolustaja tai omissa junioreissa kyseisellä pelipaikalla kiekkoileva kärkiyksilö. Samaisella kaudella hyökkääjiä ei nähty puolustajan tontilla ainoastaan pudotuspeleissä, vaan jo runkosarjassa – sellaisissa kamppailuissa, joissa olisi ollut mahdollisuus ajaa rotaatiomiehiä sisään. Wirtasen lisäksi muun muassa laitahyökkääjä Tommi Huhtala pelasi poikkeuksellisesti alakerrassa.

Oikeastaan Jokerien junioritoiminta on kuollut tai lähes kuollut. A-juniorien edustusjoukkue on ollut sarjoissaan häpeäpilkku useammalla kaudella, koska jokerikasvatit ovat siirtyneet runsaslukuisina pelaamaan naapuriseuroihin toiveissaan suora polku koviin miesten peleihin – sitä ei Jokereissa ole ollut tarjolla KHL-aikana.

Jokereilla ei tällä hetkellä ole menestymisen edellytyksiä Venäjällä, koska helsinkiläisten realiteeteilla ei voi haastaa läntisen konferenssin kärkijoukkueita pitkässä juoksussa. Joukkue on viidellä sarjakaudellaan edennyt pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon kahdesti, mutta suurten mahtiseurojen Pietarin SKA:n ja Moskovan TsSKA:n voittaminen neljästi pitkässä ottelusarjassa ei helsinkiläisiltä onnistu.

Paluu Liigaan hyödyttäisi sekä sarjaa että Jokereita

Jokerien Liigasta lähtemisen jälkeen sarjaan on tullut kolme uutta joukkuetta Mestiksestä, kun Sport, Jukurit ja KooKoo on nostettu sarjaan. Edes näiden kolmen joukkueen markkina-arvo ei ole yhteensä läheskään niin suuri Liigalle kuin Jokerien voisi olla.

Päättyneellä kaudella Jokerien osalta suurimpana puheenaiheena pinnalle nousivat alhaiset yleisömäärät, jotka putosivat joukkuekohtaisesti toiseksi eniten KHL:ssä. Yleisömäärien laskeminen kertoo kiinnostuksen laskemisesta helsinkiläisseuraa kohtaan. Jääkiekkoa seuraavien ihmisten kiinnostus on laskenut läpi Jokerien KHL-taipaleen ja tällä kaudella nähty yleisömäärien lasku oli vain ajan kysymys ja tietynlainen kliimaksi.

Jokerien pitäisi palata Liigaan, koska kysyntä sille Suomen pääsarjassa olisi huomattavasti suurempi kuin kotimaiselle joukkueelle Venäjän sarjassa, joka ei suomalaisia kiekkojännäreitä samoissa määrin kiinnosta. Lisäksi seuran junioritoiminnalla – joka KHL-aikana on kuivunut toden teolla – olisi mahdollisuudet nostaa päätään.

Helsingin Jokerit on kaikesta huolimatta yksi Suomen suurimmista ja menestyneimmistä jääkiekko-organisaatioista. Olisi sääli, jos sen junioritoiminta ja koko organisaation pitkän linjan kehittäminen Suomessa valuisi hukkaan Venäjällä pelleilemisen vuoksi.