Lauantai-ilta, hyvä ilma, hyvä fiilis ja Helsinki Ice Challenge -ulkoilmaottelu Jokerit – SKA Pietari. Mikä voisikaan enää mennä pieleen? Monikin asia.

Lauantaina 2.12. Helsingin Kaisaniemessä juhlistettiin Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden lisäksi 50-vuotiasta Helsingin Jokereita ulkoilmaottelulla. Tapahtuma oli KHL:n historian ensimmäinen, joten panokset olivat kovat. Kaikki kuitenkaan ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Kyseisestä tapahtumasta kertoneet uutiset luettua sekä paikallaolijoiden kommentit kuultua tulee vain yksi kysymys mieleen: miten tämä on mahdollista?

Jos aloitetaan miettiminen tapahtuman suunnittelusta, kaikki lähtee sieltä. Tavoitteena oli saada KHL:n uusi yleisöennätys. Siihen oli kaikki edellytykset, sillä Kaisaniemen ulkoilma-areenalle mahtui 18 000 katsojaa ja siihen tähdättiin. Lopulta syntyi uusi katsojaennätys 17 645, joka on noin 5 000 – 9 000 silmäparia enemmän kuin normaalisti Hartwall Areenalla pelatuissa otteluissa. Silti järjestelyitä ei oltu suunniteltu loppuun asti.

Suurin ongelma oli passiiviset järjestysmiehet ja niiden vähäinen määrä. Ihmisiä ei ohjattu paikoilleen eikä katsomoissa ollut selkeitä kulkuopasteita. Tapahtuman kenttäkuuluttaja joutui pelin ensimmäiset 25 minuuttia pyytämään tuloksettomasti ihmisiä tiivistämään; suomeksi. Paikalla oli totta kai myös venäläisiä faneja, jotka eivät tajunneet mitään menossa olevasta kaaoksesta. Myöskin osa lipuista maksaneista katsojista jonottivat vielä ensimmäisen erän aikana päästäkseen sisään, osa ei päässyt ollenkaan.

Ilta-Sanomien toimittaja Tommi Koivunen kirjoitti tapahtuman jälkeen kommentin, jossa kertoi kysyneensä järjestysmieheltä mediakatsomon paikkaa. Hänelle ei oltu osattu sanoa missä se on, vaikka he seisoivat kyseisessä katsomossa.

Vasta toisessa erässä katsomo-ongelmat helpottivat, kun osa katsojista siirtyi katsomaan tapahtuma-alueen muista antimista ja osa päätyi mediakatsomoon.

Pelillisesti ottelu oli mielenkiintoinen tasaisuuden vuoksi, mutta lopulta SKA Pietari voitti ottelun 4-3.

Itsenäisyyspäivän aattona pelattiin toinen Helsinki Ice Challengen ottelu, jossa vastakkain pelasivat 120. juhlavuotta juhliva Helsingin IFK sekä Oulun Kärpät. Jokereiden isännöimästä tapahtumasta opiksi ottanut HIFK laski yleisökapasiteettia 2 000:lla sekä lisäsi järjestysmiehien määrää. Sen ansiosta tapahtuma meni kerrankin niin kuin Strömsössä ja tunnelma oli hieno lumisateesta huolimatta.

 

Toimittaja: Ilona Lämsä
Kuva: Aleksi Kylmälahti