Manchester Cityn Sergio Aguero on yksi kaikkien aikojen Valioliigahyökkääjistä. 10 vuotta kestänyt palvelus Cityssä saa päätöksensä tänä keväänä, kun seura ilmoitti, ettei Aguero jatka taivaansinisissä kaudella 2021/22. Itse olen sitä sukupolvea, joka on kasvanut katsoen viikonloppuisin Valioliigasta Agueron maaleja. Kyse on niin suuresta pelaajasta, että meidän kaikkien tulisi ottaa hetki aikaa elämästämme uppoutumalla argentiinalaisen ällistyttävään uraan. Tällä artikkelilla pääsee hyvin alkuun tällä matkalla.

 

32-vuotias argentiinalainen Sergio Aguero on Independienten kasvatti, jonka Atletico Madrid bongasi ja hankki kasvattajaseurastaan hyökkääjän ollessa 18-vuotias. Heti toisella kaudellaan Madridissa 07/08 Aguero iski La Ligassa 19 maalia ollen maalipörssissä kolmas. Kaudella 08/09 Aguero muodosti La Ligassa legendaarisen kärkikaksikon uruguaylaisen Diego Forlanin kanssa ja kaksikko tekikin kyseisellä kaudella yhteensä 49 maalia. Agueron ainoaksi pokaaliksi Madridissa jäi Eurooppaliigan voitto kaudelta 09/10. Kaiken kaikkiaan Atletico Madridin paidassa Aguero pelasi 230 ottelua tehden 100 maalia. Tämän jälkeen matka jatkui Manchesteriin, jossa ura pääasiassa luotiin.

Manchester City maksoi argentiinalaisen palveluksista kesällä 2011 40 miljoonaa euroa. Tuohon aikaan summa varmasti hirvitti monia, mutta jälkiviisaana on helppo todeta, että hän oli noiden kaikkien eurojen arvoinen kultakimpale. Hyökkääjä on voittanut Cityssä kymmenen vuoden aikana vaikka ja mitä. Neljä Valioliigan mestaruutta, yksi FA-cup, viisi Liigacupin mestaruutta ja maalipörssin voitto kaudelta 14/15. Kirjoitushetkellä vyöllä on Cityssä 385 ottelua ja 257 maalia. Pelkästään Valioliigassa herralla on osumia 181 kappaletta. Miehen Valioliigauraan mahtuu mukaan muutama erityisen tehokas ja mieleenpainunut kausi, joihin syvennytään seuraavaksi.

 

Kausi 2011-2012

 

“AGUEROOOO” 

Tästä yhdestä hetkestä Aguero tunnetaan Valioliigakentillä. Kaudella 2011/12 käytiin kova kamppailu Manchesterin joukkueiden välillä Valioliigan mestaruudesta. Kauden viimeisiin otteluihin lähdettiin Cityn johtaessa Unitedia maalieron turvin. Manchester City oli kauden viimeisessä ottelussa pahimmillaan 1-2 tappiolla QPR vastaan ja mestaruus näytti valuneen taivaansinisten käsistä. City nousi kuitenkin tasoihin ottelun lisäajalla ja samaan aikaan pelatussa ottelussa Manchester United voitti Sunderlandin vieraissa 0-1. Näillä tuloksilla United oli voittamassa mestaruutta ja Stadium of Lightilla punapaidat saivat jäädä jännittämään kuinka toinen peli Manchesterissa tulee päättymään. Etihad Stadium räjähti isommin kuin koskaan City-QPR-ottelussa pelikellon näyttäessä aikaa 93:20. Aguero sai boksin kulmille pallon Mario Balotellilta ja siirsi sen varmasti QPR-maaliin. Tämmöistä draamankaarta ei kukaan pystyisi käsikirjoittamaan ja vastaavanlaista tapahtumaa saamme tuskin koskaan todistaa uudestaan. Agueron johdolla City kruunattiin lopulta mestariksi ja heti ensimmäisellä kaudellaan argentiinalainen teki itsestään Manchesterin rakastetuimman hahmon.

 

 

Kausi 2014-2015

 

Henkilökohtaisella tasolla kausi 2014/15 muodostui miehen parhaaksi Cityn paidassa. Valioliigan maalipörssin voitto irtosi 26 maalilla ja tehomerkintöjä tuli yhteensä 34, kun Aguero saalisti maaliensa päälle myös kahdeksan maaliinjohtanutta syöttöä. Kauden ylivoimaisin esitys nähtiin Lokakuussa, kun Aguero teki Newcastlen verkkoon historialliset viisi maalia 6-1 voitossa. UEFA Champions Leaguen puolella hyökkääjä iski myös kuusi maalia seitsemään otteluun. City sijoittui sarjassa lopulta Chelsean jälkeen toiseksi, mutta Aguero pelasi henkilökohtaisesti huikean kauden, jota muistellaan varmasti nyt kun ura on loppusuoralla. 

 


 

Cityn suojelusenkeli

 

Miehen aika Cityssä tulee siis tänä keväänä päätökseen. Aguerolla on Cityn kanssa pelattuja pelejä 385 ja tehtyjä maaleja 257. City ilmoitti välittömästi “eroilmoituksen” jälkeen, että he teettävät hyökkääjästä patsaan Etihad Stadiumin ulkopuolelle. 

Itselleni Aguero on kaikkien aikojen hyökkääjä Valioliigassa. Hän on sarjan kaikkien aikojen paras maalintekijä Englannin ulkopuolelta 181 maalilla. Aguero on tehnyt urallaan Valioliigassa maalin joka 108:s minuutti, joka on sarjan historian paras lukema. Hyökkääjä on nelinkertainen Valioliigan voittaja ja maalipörssin voittaja kaudelta 2014/15. Argentiinalainen pitää hallussaan myös Valioliigan hattutemppujen ennätystä 12 hattutempulla ja on myös yksi viidestä pelaajasta, joka on tehnyt yksittäisessä ottelussa viisi maalia.

Aguero oli uskomattoman kliininen ja vaarallinen pelaaja boksissa, sijoittumisen mestari ja isojen otteluiden mies. Lyhyt patukka pääsi loistavilla suunnanmuutoksillaan ohi puolustajista ja viimeisteli aina varmuudella. Häneen pystyi City aina luottamaan ja nojaamaan. Meriitit puhuvat puolestaan ja olen sitä sukupolvea, etten ole nähnyt Alan Shearerin tai Thierry Henryn pelaavan, joten Aguero on ilmiselvä valinta ysipaikalle. 

Agueroa on kiusannut viime aikoina pahat loukkaantumiset ja se on vienyt mieheltä parhaimman vireen sekä avauksen paikan. Argentiinalaisen puolesta olen iloinen siitä, että hän pääsee vielä kerran tavoittelemaan Valioliigan mestaruutta ja ennen kaikkea Champions Leaguen mestaruutta, joka miehen hienolta uralta vielä puuttuu.

Valioliigan ihannointi on omalla kohdalla Manchester Unitedin ja Sir Alex Fergusonin ansiota ja sitä myöten City ei ikinä ole ollut omia suosikkijoukkueita, mutta tällaisen suuruuden edessä ei voi kuin kehua ja ihastella. Kyseessä on ainutlaatuinen pelaaja, joka toivottavasti löytää kesällä vielä itselleen seuran, jossa pääsee näyttämään kykynsä vielä kerran.

Pelaajalla on ollut iso vaikutus siihen, kuinka näen sarjan ja lajin. Siitä olen hänelle ikuisesti kiitollinen.

 

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com

@henekka18

 

Artikkelikuva:

wallpaperaccess.com/aguero