Yli 60 runkosarjaottelua kaudessa on turhaa. Tuotteen laatu kärsii, mikä näkyy katsojaluvuissa. On aika muutokselle.

Katsojaluvut laskussa, pelaajat ottavat vapaapäiviä peleistä ja kaiken kukkuraksi TV-tuotannot vaativat urheiluliigoja tekemään asialle jotaan. Hienoa että pelataan 82 peliä pelkästään runkosarjassa eikö?

On lahja, kuinka paljon urheilua katsojille on tarjolla. Lähes jokaisesta kanavapaketista löytyy joka päivälle erilaista sporttisisältöä, joten ei muuta kun släbärit jalkaan ja viihdettä ruutuun. Todellinen viihde koetaan kuitenkin keväisin. Urheilussa tavoite on voittaa ja sitä ei tehdä keskiviikkoiltana marraskuussa. Joukkueet panostavat selvästi enemmän ”ratkaisupeleihin” ja vuosi vuodelta runkosarja menettää merkitystään.

Pelejä on liikaa. Ja nyt ei puhuta muutamasta pelistä vaan parista tusinasta. NBA:n ehdotus vähentää pelejä vain neljällä on lähes loukkaus, ja tämäkin on vain silmänlumetta. Komissaari Adam Silver ehdottaa turnausta keskelle runkosarjaa, mikä nostaisi pelimäärää entisestään.

Joukkueet turvautuvat ”load management”- eli lastinhallintaan. Kun termi nousi pinnalle, meni hetki käsittää että nyt ei puhuta pelaajien yöseikkailuista vaan siitä, että toimiakseen parhaalla mahdollisella fyysisellä tasolla, tulee pelaajan levätä. Ja tätähän nykymallin runkosarja ei tue.

Kohu peliminuuttien hallinnasta roihahti liekkeihin lokakuussa, kun viime kevään NBA:finaalien MVP Kahwi Leonard ei osallistunut huippupeliin Milwaukee Bucksia vastaan. Los Angeles Clippers ilmoitti Leonardin kärsivän polvivammasta.

Kohu nousi. Monet urheilupersoonat kutsuivat Leonardia ”heikoksi”, koska hän ei suostunut pelaamaan perättäisinä iltoina. Kotikaupunkiinsa kesällä siirtynyt Leonard harrasti samaa viime vuonna ja voitti Toronto Raptorsille ensimmäisen NBA-mestaruuden seuran historiassa. Heikko? Itse käyttäisin sanaa edelläkävijä

Ratkaisun tulee olla radikaali. Kaudella 2018-19 NHL:än runkosarjan voittaja Tampa Bay Lightning varmisti pudotuspelipaikkansa melkein 2 kuukautta ennen pudotuspelien alkua. Joukkue menetti kosketuksensa kilpailulliseen jääkiekkoon ja lensi kesälomalle ilman voittoja.

Täytyy toki ymmärtää, että raha pyörittää urheilua. Jos pelit vähenevät, luonnollisesti tulotkin tippuvat. Mutta fakta on se, että katsojaluvut ovat laskussa. Lisäksi urheilijat ovat parempia kuin koskaan. Toimiakseen täydellä teholla keho tarvitsee enemmän lepoa, kuin ennen

Vähemmän pisteitä jaossa = Peleissä on enemmän panosta. NFL:än runkosarja kestää 16 ottelua. Jokainen ottelu on suuri spektaakkeli, jossa voitot ovat elintärkeitä. Jos NBA ja NHL supistaisivat kautensa 62 otteluun, olisi muutos jo huomattavissa

Toteutus vaatisi ”cojonesia” päättäjiltä. On mahdollista että päätös olisi tappiollinen. Mutta väitän että potentiaali kamppailuiden vähentämisessä on suurempi kuin koskaan ennen. Urheilijat huipussaan, huippukamppailut eivät ole arkipäivää, ja jokaisella pelillä on väliä.

Ajattelu tästä on utopista mutta hei, antakaa miehen unelmoida

 

Nooa Ruuth