Loppuvuodesta inisin siitä, kuinka Jääkiekkoliitto oli jättänyt naisten jääkiekon MM-kisojen markkinoinnin hyvin pienelle volyymille. Ilokseni sain kuitenkin hieroa käsiäni yhteen tyytyväisenä arvokisojen lähestyessä, sillä skabojen näkyvyys mediassa ja somessa kääntyikin toiseen, oikeaan suuntaan.
Mikäli haluat käydä lukemassa kyseisen avautumiseni, voit tehdä sen täällä Trombitissa tästä linkistä: https://trombit.net/kolumni-vaivaako-jaakiekkoliittoa-dementia/. Tiedät tällöin paremmin, mistä puhun.
Silmääni ovat osuneet Leijonat.fi sivuilla pyörineet videot, joissa lätkäjätkinäkin tunnetut JVG:n kundit sekä Finnair ovat haastaneet ihmisiä arvuuttamaan Finnairin sivuilla naisleijonien ottelutuloksia. Kaikkien arvaajien kesken arvotaan kisamatka miesten MM-kilpailuihin: tähdellisen tuikkiva tapa saada naisten arvokisat tapetille! Samalla videoiden kautta naisleijonille on annettu kasvot nimille suuremman yleisön mieliin.
Lisäksi huhtikuun korvilla muun muassa Veikkauksen sponsoroima Kypärätemppu-mainosvideo upposi minuun. Tyylikkään simppeli video nostattaa heti ensi sekuntien kuluessa arvoituksellisella tyylillä mielenkiinnon siitä, mistä mainoksessa mahtaa olla kyse. Näin naisleijonafanina tämä hiveli mieltäni suuresti.
Useampi yllättäväkin urheilufanipersoona ympärilläni on ilmaissut seuranneensa viime päivinä mielenkiinnosta naistenlätkää arvokisojen myötä, ja kertonut, että pääpiirteittäin ottelut ovat olleet mielenkiintoista seurattavaa. Myös Suomen suurimmat lehdet ovat seuranneet ja uutisoineet MM-kisojen tapahtumista. Ottelut pelataan Espoon Metro Areenalla. Kun hallin seudulle suuntaa, itseäni kiusaa se, ettei arvokisat kuitenkaan näy juurikaan hallin ulkopuolella. Miesten MM-kisoja ympäri maailmaa kierrelleenä en tietysti odota lippunauhojen, laservalotulituksien, loputtomien ihmismäärien enkä kisatelttojen massaa, mutta olisiko se maksanut kultajyviä, jos vaikka tienvarsille tai ylipäätään ympäristöön olisi saatu muutamia mainoskuvia?
Yle näyttää kärkimaiden ottelut ja on panostanut kivikovilla persoonilla lähetyksiä. Juontajana toimii Sami Laine ja lähetyksissä asiantuntijana mukana on ex-maajoukkuemaalivahti Tuomas Tarkin. Tarkin lisäksi myös U18-valmentaja Mira Kuisma sekä Liigaan nouseen HIFK-naisten päävalmentaja Saara Niemi tuovat lähetyksiin asiantuntijuutta. Tapahtuma on kiinnostanut myös muun maan mediaa, muun muassa ranskalaista urheiluun keskittyvää lehteä L’Equipea, joka on ollut paikan päällä seuraamassa arvokisaotteluita. Näkyvyyttä on siis maailmalla saatu. Urheilussa näkyvyys ja raha kulkevat kuitenkin käsikynkässä.
Tapahtuman budjetti on 1,3 miljoonaa euroa ja MM-kisoja on pyöritetty noin 350 vapaaehtoisen voimin. Lippujen hinnat pyörivät 5-35 euron paikkeilla. Hinnat ovat kaikkea muuta kuin suolaiset, eikä tapahtumaan ole merkittävästi jaettu ilmaislippuja, muille kuin koululaisille arkipäiväpeleihin, sillä tapahtuma tekee kouluyhteistyötä. Lipputuloilla ei hunajaa purkiteta. Kisat on tietoisesti tappiolliset Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummelan mukaan, sillä liiton on tarkoitus nostaa kotikisojen myötä tyttö- ja naisjääkiekon asemaa pitkällä tähtäimellä eikä hakea oikotietä onneen. Olisiko kuitenkin mahdollisesti junioreita voitu käyttää lipunmyynnissä apuna ja lahjoittaa tietyn myydyn lippumäärän jälkeen ilmaislippuja junioreille?
Nyt MM-kisojen aikaan Liigapörssiin on myös ilmestynyt ensimmäistä kertaa naisleijonien joukkueiden kokoaminen. Liigapörssi on kotimaisen jääkiekkoliigaan perustuva valmentajapeli, jossa jokainen voi kasata suosikkipelaajistaan joukkueen. Tämä itsessään on jo kivaa mainontaa mimmikiekolle, mutta olisi erityisen mielenkiintoista tietää, kuinka suosittua pelaaminen on ollut?
Kaikkiaan naisten jääkiekon MM-kilpailujen suora ja välillinen mainonta on positiivisen puolella ja ilakoin siitä. Tällä kertaa juomassani on myös jäitä.
Toimittaja: Anna Nylund
Artikkelikuva: Tiina Valavaara