Helsingin Jokereiden KHL-kausi 2020-21 päättyi tiistaina Lokomotiv Yaroslavlin voittaessa sarjan neljännen ottelun luvuin 1-4 ja tätä myötä koko ottelusarjan puhtaasti 4-0. Kulunut kausi oli Jokereiden seitsemäs venäläisen jääkiekon pääsarjassa. Jokerit alkaa väistämättä olemaan yksi suomalaisen kiekkoilun historian suurimpia häpeäpilkkuja, kirjoittaa Henri Niemelä.

Jokereiden playoff-historia KHL:ssä on todella surkuhupaista katseltavaa. Seitsemän vuoden aikana seura on voittanut vain kaksi playoff-sarjaa. Jokerit ovat pelanneet seitsemän kauden aikana 47 playoff-ottelua ja voittoja näistä on tullut 19. Näillä luvuilla voittoprosentti valahtaa lukemaan 40. Jokerit pelaa läntisessä konferenssissa, mikä tarkoittaa sitä, että Venäjän suuret Pietarin SKA ja Moskovan CSKA ovat tulleet vuosien varrella vastaan viimeistään toisella kierroksella. Moni jaksaa uskoa, että vuoden 2020 koronan takia keskeytetyt playoffit olisivat olleet Jokereiden paikka menestykseen. Äskettäin päättyneissä playoffeissa Jokereiden kotipelit siirrettiin Venäjän puolelle. Tämä toki varjosti joukkueen suorittamista, mutta tapa jolla seura tänä keväänä luovutti on yksinkertaisesti anteeksiantamatonta. Playoffeista oli kotiintuomisina vain matka Leville sekä kesäloma, joka ulottuu aina elokuulle asti. 

2000- ja 2010-luvuilla kotimaisen Liigan ystäville on varmasti jäänyt mieleen Helsingin paikallispelit HIFK:n ja Jokereiden kesken. Otteluparissa oli aina tunnetta oli sitten kyseessä runkosarjapeli, ulkoilmapeli tai kevään playoff-sarja. Jokereiden matka KHL:ssä kaudesta 2014-15 lähtien on taas ollut yhtä suuressa laskussa kuin lehmän häntä. Parilla ensimmäisellä kaudella kaikki oli vielä uutta ja jännää, mutta sen jälkeen kiinnostus Jokereiden tuotetta kohtaan on ollut laskusuunnassa yksittäisiä mielenkiinnon kohteita kuten Steven Mosesia, Eeli Tolvasta ja Mikko Lehtosta lukuunottamatta. 

Jokerit on osa maailman poliittisinta urheilusarjaa ja se alkaa Suomen kamaralla näkyä. Ihmisille on alkanut viime vuosien tapahtumien jälkeen valjeta, kuinka vahvassa talutusnuorassa narrilauma itänaapurissa kulkee. Koronan takia Jokerit pelasi alkukauden kotipelinsä rajoitetulle yleisölle. Ajatus loppuunmyydystä Hartwall Areenasta on täyttä utopiaa, vaikkei mitään koronaa olisikaan. Kaukana ovat ne ajat kun sarjan “paikallisvastustaja” SKA myi Ilya Kovalchukin johdolla Hartwallin täyteen. Ja tämä siis johtui Suomen ulkopuolelta tulevasta syystä, ei Jokereista itsestään.

Jokerit on tänä päivänä jollain tapaa relevantti urheiluseura vain ja ainoastaan V Sport Suomen ansiosta. Tämä urheilumarkkinoinnin edelläkävijä on hoivannut ja paijannut nämä kaikki vuodet Jokereita kuin äiti esikoistaan. Eikä missään nimessä mitään V Sportilta pois, siellä vedetään aina kaikki viimeisen päälle studiovieraista, selostajista ja kommentaattoreista lähtien. Sääli heidän kannaltaan vaan, että itse tuote on suoraan sanottuna surkea. Onkin arvostettavaa, että näitä kotipelien yhteydessä olevia studiolähetyksiä tehdään edelleen ennen jokaista kotiottelua näiden kaikkien KHL-vuosien jälkeen.

Jokereille toivoo suomalaisena urheilutuotteena totta kai pelkkää hyvää, mutta olihan suoraan sanottuna helpottavaa, että kausi saatiin heidän kannaltaan päätökseen. Kaiken kaikkiaan kausi 2020-21 tullaan muistamaan Jokereiden osalta täytenä kaaoksena. Kaikki sai alkunsa jo kauden ensimmäisestä vierasottelusta Minskissä ja matkalla oli monenmoista aina lukuisista koronatartunnoista Jokeri-johdon ulostuloihin. Kaudesta saatiin mukaan tuliaisina muutama uusi tahra imagoon ja näytöt siitä, kuinka vahva pelinappula Jokerit on KHL-maailmassa. 

Tuskin helpompia aikoja on tiedossa tästäkään eteenpäin. Siinä vaiheessa on turha taistella vastaan kun kurat on jo housuissa. Valitettavasti näen, että tämä kaikki on vasta alkusoittoa ja tämän joukkueen kohdalla tuleva normi. Helsinkiläisen kiekkoilun punakeltainen puoli on turmeltu ja se on muuttunut yhdeksi suomikiekon suurimmista sylkykupeista.

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com

@henekka18