NHL:n runkosarja alkaa olemaan päätöksessään ja on jälleen aika spekuloida ketkä pelaajat tulevat saamaan erikoismaininnan saavutuksesta tai toisesta. Suomalaisittan monelle mielenkiintoisin spekuloinnin kohde on Dallas Starsin organisaatiossa pelaava nuori puolustajalupaus Miro Heiskanen, joka on tiukasti kiinni Calder Memory Trophyssa, joka jaetaan sarjan parhaalle tulokkaalle .

Heiskanen on nykypäivän NHL:n puolustajan perikuva. Taitava ja nopea luistelija, joka voittaa kulmista kiekon omilleen ja pystyy avaamaan peliä hyökkääjille ahtaista paikoista. Hän myös pystyy nostamaan kiekon hyökkäysalueelle omalla luistelulla, jos sitä tilanne vaatii. Pelisilmää tai ratkaisutaitoa häneltä ei myöskään puutu ja hänen rannelaukauksensa on NHL:n parhaimmistoa syöttelytaidoista puhumattakaan.

Kun katsotaan vuodesta toiseen sarjan tulokkaita, niin harvempi heistä on ollut tulokaskaudellaan yhtä kypsä NHL-pelaaja, kuin mitä Miro Heiskanen on.

Heiskasen toinen vaihto maailman kovimmassa jääkiekkosarjassa on jäänyt varmasti kaikkien sarjaa tiukasti seuraavien mieleen. Heiskanen kirjaimellisesti dominoi vastustajaa halliten peliä sen jokaisella osa-alueella rakentaen kaksi maalipaikkaa. Pistetili jäi avaamatta, mutta onnistumisen siemen oli kylvetty, joka on kantanut hedelmää tasaisesti koko kauden ajan.

Kypsyys ei kuitenkaan ole ainoa mittari millä Calder Memorial Trophyn voittaja valitaan. On epätavallista, että puolustaja valitaan vuoden tulokkaaksi, sillä palkinnon usein vie eniten pisteitä tehnyt tulokas, joka useimmiten on hyökkääjä. Poikkeuksia toki mahtuu joukkoon esimerkiksi Florida Panthersin puolustaja Aaron Ekblad, joka voitti kyseisen palkinnon vuonna 2014-2015. Hänellä oli runkosarjan päätyttyä 39 pistettä, mikä on puolustajalle erinomainen lukema. Buffalo Sabresissa tulokaskauttaan pelaava ruotsalaispuolustajalupaus Rasmus Dahlin on tästä pistemäärästä ainoastaan kaksi jäljessä, kun Buffalolla on 13 ottelua jäljellä. Dahlin ja Heiskanen ovat saman profiilin puolustajia. Dahlin hyökkää aggressiivisemmin kuin Heiskanen, joka näkyy myös pisteissä. Pisteistä huolimatta Heiskanen on huomattavasti kypsempi kokonaisuus NHL-kaukaloihin.

Toivon, että NHL ottaisi käyttöön uuden palkinnon erikseen tulokaspuolustajille, sillä valitettavan usein tulokaspalkinto menee eniten pisteitä tehneelle hyökkääjälle. Puolustajille  tulisi mielestäni jakaa oma palkinto, joka nimettäisiin Boston Bruinsin puolustajalegenda Bobby Orrin mukaan.   

 

Toimittaja: Olli Hietanen