Tämä vuosi on sen näyttänyt, valmentajat ovat edelleen vain sivuroolissa NHL:ssä. Viidet potkut tulleet alle kahden kuukauden sisään.

 

NHL:ssä alkoi marraskuussa kierre, jota kukaan ei olisi uskonut. Viisi eri seuraa antoi päävalmentajalleen potkut. Osasyynä pelisuoritukset, mutta kun mukaan lisätään väkivaltaiset ja rasistiset käytökset on syytä huoleen.

 

Toronto Maple Leafs aloitti saagan. Mike Babcock oli ensimmäinen joka sai lähteä. Maailman kallein valmentaja, jolla on kovat meriitit, mutta Torontossa ei oltu tyytyväisiä. Kuuden ottelun tappioputki ei miellyttänyt ja ovea näytettiin jo alkukaudesta. Seuraavana vuorossa oli heikosti kauden aloittanut New Jersey Devilsin päävalmentaja John Hynes, jonka jälkeen Dallas Stars antoi potkut Jim Montgomerylle.

 

Sitten tärähti. Calgary Flamesin päävalmentaja Bill Peters sai rasismisyytökset päälleen. Näissä tapauksissa ei joukkueille jätetä mitään muita tehtäviä kuin antaa valmentajalle potkut. Vaikka Peters erosi itse, en usko tämän olleen Petersin päätös. Tästä seuranneet jälkipuinnit tulevat kestämään pitkään. Viidennet potkut sai San Jose Sharksin Peter DeBoer. Heikko alkukausi, mutta medialle tulleiden tietojen mukaan kyseessä olisi alkoholin väärinkäyttöä.

 

Vaikka rasistiset kommentit ovat täydessä nollatoleranssissa, on kuitenkin muistettava koska näitä on sanottu. Maailma on muuttunut ja niin ovat muuttuneet valmentajatkin. Likaa löytyi tämän jälkeen muiltakin valmentajilta. Toronto Maple Leafsin pelaaja Mitch Marner kertoi vuosia sitten tapahtuneesta ”kiusaamisesta” Mike Babcockin puolesta. Myös Chicago Blackhawksin apuvalmentaja Marc Crawford on toistaiseksi hyllytetty sisäisen tutkinnan ajaksi. Tämänkin hyllytyksen syynä oli vuonna 2006-2007 tapahtunut tapahtuma. Esimerkkejä löytyy, mutta onko oikein katsoa vuosia sitten tapahtuneita asioita. Tämä saa jokaisen valmentajan pelkäävän paikkansa puolesta. Julkisuuteen tuodaan vanhoja tapahtumia ja näitä saadaan selvitellä vielä pitkään.

 

Valmentajat vain sivuroolissa

 

Valmentajien roolia jääkiekossa on mietitty jo pitkään. Aina kun joukkue ei pärjää on valmentaja helpoin erottaa. On aivan sama mikä laji on kyseessä, osoittaa syyttävät sormet valmentajaa, jos joukkue ei pärjää. Onko se kuitenkaan ihan näin? Toki valmentajilla on iso rooli joukkueessa, mutta kuka/ketkä kentällä loppupeleissä suoritukset tekee? Kyllä, pelaajat. Varmasti on helpompaa antaa potkut valmentajalle, kuin pelaajille. Valmentaja rooli on erittäin epäkiitollisessa asemassa. Hyvistä suorituksista tulee aina hyvää palautetta, mutta kuinka moni joukkue voittaa kauden aikana jotain? NHL:ssä määrä on yksi. 31 joukkueesta vain yksi voittaa. Tavoitteet annetaan ennen kauden alkua, mutta useimmissa tapauksissa vain yksi joukkue todella pääsee tähän tavoitteeseen.

 

Suomessakin esimerkkejä löytyy. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on yksi suomen rakastetuimpia valmentajia. Kaksi MM-kultaa, viimeisin viime vuodelta. Suomen jääkiekkomaajoukkueen entinen päävalmentaja Lauri Marjamäki puolestaan ei ole yhtä kiitollisessa asemassa. Hyvää työtä Oulun Kärpissä tehnyt valmentaja ei onnistunut Leijonissa, josta hän sai koko Suomen kansan vihat päälleen. Fanien näkökulmasta vain menestys lasketaan, jokainen haluaa voittaa.

 

Bill Petersin ja Peter Deboerin potkut olivat täysin oikein. Näistä syistä myös NHL on aloittanut ohjelman, jonka avulla pyritään lisäämään tietoisuutta loukkaavasta käytöksestä. Valmentajille myös pidetään koulutuksia, jossa on tarkoitus lisätä tietoisuutta ja antaa koulutusta monimuotoisuudesta. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, mutta vanhojen asioiden tuominen julkisuuteen on kolikon kääntöpuolella. Jos nyt vuonna 2019 pyritään parantamaan käytöstä, niin onko 10-20 vuotta sitten tapahtuneiden tapahtuminen vertaaminen tähän päivään oikein. Pelaajatkin ovat tässä isossa roolissa, kun jokin mättää valmentajassa, niin onko oikein tuoda tietoa julkisuuteen. Mitä tapahtuu joukkueen sisällä, tulisi asian myös jäädä sinne. Asiat tulisi selvittää joukkueen kesken.

 

Valmentajat saavat aivan liian helposti potkuja nykyään. Tämä ei palvele seuraa yhtään, jos valmentajan rooli joukkueessa on toissijainen. Valmentajan pitää johtaa joukkuetta, mutta onko tämä rooli nykyään pelaajilla. NHL:ssä eletään tähdet edellä ja sama näkyy joukkueessa. Tämä ei hyödynnä peliä yhtään. Valmentajalla on roolinsa joukkueessa ja tämän tahtiin pitäisi kulkea.

 

NHL:ssä on tänä vuonna vielä monta joukkuetta jotka ovat alisuorittaneet, joiden päävalmentaja ei ole saanut potkuja. Tällä hetkellä tilanne on se, että kenenkään työpaikka ei ole varma. Saa nähdä kuinka kauan menee uusista potku-uutisista.

 

Jussi Saha