Gordie Howe, Wendel Clark ja Bob Probert ovat kautta aikojen pelätyimpiä hyökkääjiä NHL:ssä, mutta heidän pelitapansa on katoamassa.

NHL:ssä ja myös yleisesti jääkiekossa pelin tempo on viime vuosien aikana noussut huimasti ja osaksi tämän takia voimahyökkääjien tarve on pienentynyt. Taklaukset ovat vähentyneet, koska niille ei ole välttämättä enää aikaa nykykiekossa. Kovempien taklausten määrät esim. ns. uriakin lopettavat ”avojääpommit” ovat nykyään olemattomat, osaksi syynä tähän on myös pelaajien terveyttä ajatellen tehdyissä sääntömunnoksissa. Laji kehittyy vuosi vuodelta enemmän taitavien ja nopeiden pelaajien ympärille.

Voimahyökkääjät ovat olleet osa jääkiekkoa aina esim. Brendan Shanahan, Keith Tkachuk ja Rick Nash olivat joukkueidensa tärkeimpiä pelaajia. Pisteiden teon lisäksi tämän kaltaiset pelaajat taklaavat paljon ja antavat jatkuvaa painetta vastustajan puolustajille. Jokaisessa joukkueessa oli tapana olla ainakin kaksi voimahyökkääjää kun taas nykyään n. joka toisessa joukkueessa on yksi.

Tällä hetkellä ”vanhan liiton” voimahyökkääjiä on enää kourallinen. Tom Wilson (Washington Capitals), Jamie Benn (Dallas Stars), Evander Kane (San Jose Sharks) ja Ryan Getzlaf (Anaheim Ducks) ovat oikeastaan ainoita todellisia 1-2 kentän voimahyökkääjiä. Pienikokoisemmat ja taitavemmat pelaajat ovat ruvenneet täyttämään voimahyökkääjien pelipaikkoja, näihin pelaajiiin kuuluvat mm. Johnny Gaudreau (Calgary Flames), Alex DeBrincat (Chicago Blackhawks) ja Sebastian Aho (Carolina Hurricanes).

Tappelut ovat kuuluneet jääkiekkoon alusta asti

Tappelijoita liigassa on ollut aina, pelaajia joiden ainoa tarkoitus oli härnätä vastustajaa, pelata lujaa ja tapella ottelussa vähintään kerran. George Parros, Tie Domi, Joey Kocur, Georges Laraque ja Matt Martin ovat kaikki hyviä esimerkkejä tappelijoista. Jokaisessa joukkueessa oli vähintään yksi tappelija myös ”poliisiksi” kutsuttu pelaaja, joka myös ikään kuin suojeli joukkueensa tähtipelaajia. Ryan Reaves (Vegas Golden Knights) on oikeastaan ainoa pelaaja, joka tällä hetkellä kuuluu tappelijoihin NHL:ssä.

Tällä hetkellä näitä pelaajia ei juurikaan ole, koska joukkueet kokevat että näille pelaajille ei enää ole tarvetta. Suurin syy tämän roolin katoamiselle on varmasti pelin nopeutuminen ja taklausten väheneminen, joka johtaa siihen että tappeluita ei enää juurikaan synny.

Tappeluiden määrä on laskenut huomattavan paljon kymmenen vuoden aikana.  Viime kausi oli ensimminäinen kausi ikinä NHL:ssä, jossa alle 200 pelissä annettiin tappelusta jäähy kun taas kausien 2008-2012  aikana keskiarvoisesti 470 pelissä annettiin tappelusta jäähy.