Saksalaista jalkapalloa pidetään yleisesti maailman parhaana. Muistamme Saksan ylivoiman esimerkiksi vuoden 2014 MM-kisoista, joissa se jyräsi konemaisella jylläyksellään aina mestaruuteen asti. Mutta onko saksalainen jalkapallo maailman parasta?

Jotkut nostavat  eteläamerikkalaisen, iloa ja taitoa pursuavan brasilialaisen pelityylin maailman ykköseksi. Myös Espanjan aina yhtä vakuuttavat syöttökuviot, joilla puolustajia viedään kebabkioskille kerta toisensa jälkeen ovat keränneet ihastusta. Mutta mitä jos sanoisin, että näistä edellä mainituista maista mikään ei ole tällä hetkellä maailman paras jalkapallomaajoukkue? Pitäisit minua melko varmasti hulluna tai asiasta mitään tietämättömänä. Vaikka jälkimmäinen näistä saattaakin olla totta, yritän silti vakuuttaa nyt sinut siitä, miksi Ranska on maailman ykkönen jalkapallossa tällä hetkellä.

Tulokset

Ensimmäiseksi teesiksini nostan Ranskan jalkapallomaajoukkueen viimeaikojen pirteät otteet. Puhun nimenomaan vuoden 2006 MM-kisoista hopeaa voittaneen Zinedine Zidanen sukupolven jälkeisestä ajasta. Vaikka uuden sukupolven Ranska hävisikin vuoden 2016 EM-kilpailuissa loppuottelun Portugalille, pelasi se mielestäni kaikista vakuuttavinta jalkapalloa koko turnauksen ajan. Myös arvostettu tilastopohjainen jalkapallosivusto whoscored.com listasi Ranskan kokonaisvaltaisessa tilastovertailussa parhaaksi vuoden 2016 kisoista. Kokonaisarvosanaan vaikuttaa jokainen tilasto ja tapahtuma jokaisesta ottelusta, niin negatiivinen kuin myös positiivinenkin. Ranskalla tämä tilasto näytti numeroa 7,11. Seuraavaksi parhaalla, eli Saksalla tilasto oli 7,04.

Nuorten pelaajien esiinmarssi

Ranskasta on noussut esiin viimeisen viiden vuoden aikana niin monta loistavaa pelaajaa, että sekosin jo laskuissa yrittäessäni nimetä heitä kaikkia, mutta yritetään kuitenkin. Ousmane Dembele, Paul Pogba, N’golo Kante, Antoine Griezmann, Raphael Varane, Benjamin Mendy, Florian Thauvin, Thomas Lemar, Anthony Martial, Presnel Kimpembe, Djibril Sidibe, sekä tottakai aivan kirkkaimpana tähtenä PSG:n oma kultapoika Kylian Mbappe.  Nämä kaikki ovat siis pelaajia, jotka ovat nousseet viimeisten vuosien aikana aivan maailman eliittipelaajien joukkoon. Loistavia pelaajia kuten Watfordin Abdoulay Doucoure sekä Arsenalin Alexandre Lacazette, löytyy vielä kasoittain lisääkin. Ranskalla on joukkueessaan niin järkyttävän paljon syvyyttä, että se pystyisi todennäköisesti kasaamaan kolme eri joukkuetta mm-kisoihin, joista jokainen pystyisi kilpailemaan mestaruudesta. Toiseksi syyksi Ranskan ylivoimalle nostan siis joukkueen käsittämättömän leveyden pelaajamateriaalissa.

Modernin jalkapallon lippulaiva

Ranskalla ei ole ollut ikinä niin selvää omaa peli-identiteettiä, kuten  juuri Saksalla, Espanjalla ja Brasilialla, mutta Ranska on kokoajan muovaamassa itselleen sellaista. Nykypäivänä Ranska pelaa erittäin modernia, nopeaa ja hyökkäävää jalkapalloa. Peliä, jossa Kanten sekä Blaise Matuidin kaltaiset keskikentän moottorit pääsevät todella loistamaan. Peliä, jossa Dembelen, Griezmannin sekä Pogban kaltaiset tähdet saavat tarvittavat vapaudet toteuttaa itseään hyökkäyspäässä. Ranskan joukkueessa on niin paljon supertähtiä, että selkeän peli-identiteetin puuttuminen on hyvä asia. Ranska ei jää oman pelityylinsä vangiksi, kuten Espanjalle kävi vuoden 2014 MM-kisoissa, kun lyhytsyöttely ei enää toiminutkaan. Ranska todellakin edustaa nykyaikaista pelityyliä. Se osaa mukautua vastustajan mukaan, eikä ikinä jää pelin tempossa vastustajan jalkoihin. Tämä johtuu heidän yksilöidensä loistavasta fyysisestä suoritustasosta.  Valmentaja Didier Deschamps osaa todellakin tuoda Ranskan vahvuudet esille. Joukkueen ollessa noin täynnä supertähtiä, pitää valmentajan myös osata luoda selkeät roolitukset pelaajien välille. Muuten nuo valtavat egot saattaisivat päästä irti, mikä vaikuttaisi joukkueeseen negatiivisessa mielessä. Tässä Deschamps on onnistunut todella hyvin. On vain ajan kysymys milloin tämä Ranskan fyysinen, nopea ja mukautuva pelityyli tullaan tunnistamaan ”ranskalaisena jalkapallona”. 

Ranska tulee olemaan seuraava jalkapallon suurvalta. Se pystyy vuosi vuodelta tuottamaan täysin absurdin määrän huippupelaajia, nimenomaan nykyaikaisia, fyysisesti vahvoja ja älykkäitä pelaajia. Sillä on myös tasaisesti pelaajia ympäriinsä maailman jokaisessa liigassa. Ranskalla on niin valtavan kokoiset resurssit kasata voittava nippu kentälle, että en voi nähdä muiden maiden pysyvän sen vauhdissa mukana tulevien vuosien aikana.

Les Bleus est le numéro un.

Toimittaja: Aarni Reunanen