Neljä maailmanmestaruutta, 53 osakilpailuavoittoa, 121 palkintokorokepaikaa  ja niin edelleen. 33-vuotias saksalainen Sebastian Vettel on viikonloppuna alkavan uuden F1-kauden mielenkiintoisimpia nimiä. Moni lukee Vettelin jo entiseksi lupaukseksi, vaikka miehellä on takuuvarmasti vielä viimeinen sana sanottavana.

 

Saksalaisen mestarin kuusivuotinen työ Ferrarilla päättyi viime kaudella riitaisiin tunnelmiin. Yhteisymmärrystä ei löytynyt työnantajan kanssa ja Ferrari julkaisi jo ennen viime kauden alkua, ettei Vettel jatka punaisissa kaudella 2021. Ferrarin suorituskyky laski viime kaudeksi huimasti kaudesta 2019 ja Vettel oli täysin hukassa ajamisensa kanssa. Vettel oli kauden 2020 loppusijoituksissa vasta 13 ja kauden ainut positiivinen tulos oli Turkin osakilpailun kolmas sija. Viimeinen kausi jäikin saksalaisen kuuden vuoden ajanjaksolta heikoimmaksi. Vettel voitti Ferrarilla kaiken kaikkiaan 14 osakilpailua ja taisteli vuodet 2017 sekä 2018 tiukasti maailmanmestaruudesta Mercedeksen Lewis Hamiltonia vastaan. Vettelin epäonnistunutta kautta Ferrarilla käsitellään ansioituneesti Netflixin dokumenttisarjan Drive to Surviven kolmannella tuotantokaudella.

 

Kaudeksi 2021 Vettelin ajopuku ja ajokki vaihtuvat punaisesta tumman vihreään Aston Martiniin. Aston Martin tunnettiin vielä viime kaudella vaaleanpunaisena Racing Point- tallina. Miljardööri Lawrence Strollin omistama talli vaihtoi nimensä ja värityksensä lisäksi myös toista kisakuskiaan, kun kokenut Vettel ottaa Sergio Perezin paikan tallin toisena kuljettajana. Stroll on omistajana todella kunnianhimoinen ja hakee Vettelin naaraamisella seuraavaa askelta kohti lajin ultimaattista kärkeä. Vettel lähtee tulevaan kauteen selkeänä ykköskuljettaja, sillä tallin toisena kuljettajana toimii omistajan poika Lance Stroll. Vettel menetti Ferrarilla ykköskuljettajan paikan kaudella 2019, kun monacolainen Charles Leclerc tuli uuteen tiimiin ryminällä jättämällä saksalaisen varjoonsa. Tällainen asetelma oli Vettelille täysin uusi ja se ei selvästikään sopinut miehen ajatusmalliin. Tulevalla kaudella Strollista ei pitäisi olla samanlaista haittaa, jos Vettel on vaan vähänkään omalla tasollaan.

 

Vettelillä on tulevalla kaudella elämänsä paikka näyttää kyntensä F1-maailmassa. Aston Martin on tarjoillut Vettelille aseet “kostoon”, sillä hampaankoloon jäi taatusti se kuinka aika Ferrarilla päättyi. Ennakkokaavailuissa Aston Martin on arvioitu tallien parhausjärjestyksessä sijalle viisi, Ferrarin yläpuolelle. Kokemus, ammattimaisuus ja miehestä hehkuva palo lajia kohtaan tekevät hänestä vaarallisen myös kaudella 2021. Ikänsä puolesta 33-vuotiaalla Vettelillä on vielä monta ajovuotta jäljellä. Esimerkiksi tulevalla kaudella sarjassa kilpailevat 36-vuotias Hamilton, 39-vuotias Fernando Alonso sekä 41-vuotias Kimi Räikkönen. Red Bull, Mercedes ja McLaren tulevat monessa osakilpailussa varmasti menemään menojaan, mutta Vettel tulee kamppailemaan kilpailusta toiseen sijoituksista kymmenen parhaan joukkoon. Edellä menevien epäonnen ansiosta jopa palkintokorokepaikka on mahdollinen. Vetteliä tykättiin lytätä koko viime kausi, mutta näen, että edelliskausi oli vain poikkeus ja saksalainen lyö monelle luun kurkkuun. Kaiken kruunaisi menestyminen Monzassa tai Imolassa italialaisyleisön edessä.

 

F1-kausi starttaa tulevana viikonloppuna Bahrainista ja ensimmäinen osakilpailu käydään sunnuntaina kello 18.00. Kilpailukalenteri sisältää upeat 23 osakilpailua ja kauden 2021 maailmanmestari on selvillä viimeistään Abu Dhabissa 12.12.2021. 

 

Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com

@henekka18