Maastohiihdossa koetaan muutoksen aikakautta, kun suurin osa menestyneimmistä kilpaurheilijoista on nuoria. Sukupolvenvaihdos näkyy esimerkiksi Norjan ja Venäjän joukkueissa, mutta Suomen tämän hetken menestyneimmät hiihtäjät ovat 26-27 -vuotiaita.

Sukupolvenvaihdos koettelee maastohiihtoa. Tämä näkyy etenkin kärkimaissa, sillä heidän joukkueensa koostuvat suurimmaksi osaksi nuorista, menestyneistä urheilijoista. Muun muassa Venäjän Aleksander Bolshunov ja Norjan Johannes Häsflot Kläbo ovat maailman kovimpia mieshiihtäjiä. He ovat menestyneet järisyttävän upeasti kisaladuilla ja ovat muun muassa molemmat olympiamitalisteja. Ikää näillä herroilla on kuitenkin vasta vähän päälle 20 ja he ovat tälläkin hetkellä maailman kärkikaksikko. He ovat syrjäyttäneet valtaistuimelta monet entiset hiihtokuninkaat, joista yksi on edelleenkin kisaava Norjan Martin Johnsrud Sundby. Vaikka hänkin on edelleen nopea hiihtoladuilla, ei hän ole voittanut edes maailmancupin osakilpailua sitten kevään 2017. Ikäeroa esimerkiksi Kläbon ja Sundbyn välillä on noin 14 vuotta.

Suomessa tämä sukupolvenvaihdos ei vielä näy. Meidän hiihtomaajoukkueemme sisältää monia lahjakkaita urheilijoita, jotka ovat omalta osaltaan menestyneet jollakin tapaa. Kuitenkin Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat tälläkin hetkellä suomalaisen maastohiihdon toivot. Heillä ikää on 26 ja 27 vuotta. Esimerkiksi siis Bolshunoviin verrattuna Niskasella on ikäeroa noin neljä vuotta. Tätä ikäeroa ei kuitenkaan heidänkään välillä huomaa, sillä olivathan he kovimmat kisaajat viime kevään olympialaisissa 50 kilometrin perinteisen hiihtokisassa, jossa Niskanen voitti kultaa. Asetelmat ovat tämän kauden alussa olleet hieman toiset.

Suomalainen toivo naishiihtäjissä on kuitenkin viikonlopun kisojen jälkeen olemassa. 20-vuotias Eveliina Piippo taisteli hienosti naisten viestin ankkuriosuudella kisan toisesta sijasta, mutta tulikin maaliin niukasti kolmanneksi. Tämä oli ilmiömäinen suoritus Piipolta ja se osoittaa, että ainakin yksi suomalainen nuori hiihtäjä on nousemassa kohti huippua. Toki tekemistä vielä riittää, että sukupolvenvaihdos näkysi Suomenkin joukkueessa. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton vaan siinä tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä.

Vaikka jokaisella kilpaurheilijalla varmasti löytyy motivaatiota harjoitteluun ja kisaamisen, on sanomattakin selvää, että nuorille tämä on paljon helpompaa. Heillä riittää virtaa ja he ovat muutenkin ketterämpiä kuin jo monia vuosia kilpaurheilijoina olleet. Myös kehitys nuorilla urheilijoilla tapahtuu nopeammin. Lisäksi heidän aikakaudelleen harjoittelumuodot ovat uusiutuneet ja sitä tukevat laitteet, muun muassa sykemittarit ovat kehittyneet. Vaihtuvien valmennusjohtojen ja jokaisen urheilijan henkilökohtaisen valmentajan laatimat harjoituksekin tukevat urheilijaa kaikin tavoin. He tuovat lisää niksejä, joilla urheilija voisi olla entistäkin parempi. Nuorten mieli ja vartalo muotoutuvat helpommin näihin uusiin olosuhteisiin kuin esimerkiksi kokeneempien kisaajien.

Sukupolvenvaihdos tulee siis näkymään edelleenkin maastohiihdossa vahvasti myös tulevina kausina. Tulevaisuus suurten hiihtomaiden urheilijoiden osalta näyttää kuitenkin hyvältä, sillä heillä on jo nyt todella hyviä, nuoria kilpaurheilijoita, jotka tulevat menestymään myös jatkossakin. Suomikin varmasti tulee lähivuosina liittymään tähän muutoksen rintamaan, mutta vielä on liian aikaista sanoa milloin. On hyvä nauttia juuri nyt näistä, jotka Suomelle menestystä voivat tuoda ja vasta sitten kuka se voisi tulevaisuudessa olla.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen

Artikkelikuva: Tiina Becker