Kaisa Mäkäräinen, Patrik Laine, Antti Niemi… Listaa voisi vain jatkaa ja jatkaa. Sinivalkoinen kansa seisoo omiensa takana – mutta vain myötätuulessa.

Suomalaisena huippu-urheilijana olo on varmasti yksi maailman rajuimmista ammateista. Onnistumisen hetkellä olet sankari, eikä mediassa ja kahvipöydissä säästellä ylisanoja. Tällöin olet kaikkien kaveri.

Mennään ajassa eteenpäin.

Sama urheilija, joka hetki sitten oli Suomen suurin sankari tekee virheen. Lehtien tekstaripalstat ja nettisivujen kommenttikentät täyttyvät painokelvottomasta, täysin turhasta ja epäoikeudenmukaisesta roskasta. Juuri sillä hetkellä kun urheilija tarvitsee eniten tukea, hän on täysin yksin.

Östersundissa ampumahiihdon MM-kisoissa suomalaisten viimeisenä mitalitoivona hiihtänyt Kaisa Mäkäräinen joutui heti median hampaisiin selittelemään epäonnistumistaan, vaikka vain kolme kuukautta sitten kansa hehkutti Mäkäräistä ylivoimaisena kilpailijana.

NHL-saura Winnipeg Jetsissä kiekkoileva Patrik Laine aloitti kautensa räväkästi ja näytti pitkään siltä, että ”Hatrick” Laine voi jopa voittaa sarjan maalikuninkuuden. Kansa hehkutti Tesoman ihmettä, kunnes alkuvuodesta maalihanat sulkeutuivat. Kuin salamaniskusta Patrik Laine oli muuttunut kahvipöytäkeskusteluissa sankarista NHL:n yliarvostetuimmaksi pelaajaksi.

Antti Niemi voitti tulokaskaudellaan 2009-2010 yllättäen Chicago Blackhawksin riveissä Stanley Cupin joukkueensa ykkösvahtina. Uusi suomalainen maalivahtilegenda oli syntynyt. Kahdeksan vuotta kannusta ja Antti Niemestä puhutaan hyvin synkkään sävyyn. ”Ei mitään asiaa NHL:ssä, liigatason veskari”. Takki on taas kääntynyt

Huomaatteko kaavan?

Fanittaminen pyörii pitkälti tunteiden ympärillä. On kuitenkin naurettavaa, miten nopeasti ja radikaalisti ihmisten mielipide muuttuu riippuen urheilijan suorituksista. Hauskinta ilmiössä on se, ettei siitä hyödy kukaan. Ylidramatisoimalla tilannetta ja kaatamalla lokaa urheilijan niskaan et vain pilaa omaa päivääsi, vaan voit pahimmassa tapauksessa vaikuttaa itse urheilijan psyykkeeseen ja suorittamiseen tulevaisuudessa. Kukaan ei voita takinkäännössä.

Seuraavalla kerralla kun kritisoit jalkapalloilijaa epäonnistuneen rangaistuspotkun jälkeen, ampumahiihtäjää hänen ammuttuaan ohi tai lumilautalijaa hänen kaaduttuaan, pysähdy miettimään. Olisitko vihainen, jos hän olisi onnistunut? Jos olet nauttinut hänen kustannuksellaan voiton hetkistä, mikset muka kestäisi tappion karvasta kalkkia?

 

Toimittaja: Niko-Petteri Mikola

Artikkelikuva: Pixabay