Jääkiekon SM-liigan kestomenestyjiin 1990- ja 2000-luvulla kuulunut Turun Palloseura ei ole menestyksellä liikaa mässäillyt 2010-luvun aikana. Vuonna 2010 se pääsi ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen maistamaan menestystä, kun valmentajakaksikko Kai SuikkanenRiku-Petteri Lehtonen palautti turkulaiset mestaruuskantaan.

Sen jälkeen oli NHL-työsulkua ja vaikka mitä, mutta menestys kiersi silti TPS:ää kuin kissa kuumaa puuroa. Vuonna 2018 TPS onnistui ensimmäistä kertaa pitkään aikaan pääsemään neljän parhaan joukkoon, häviten kuitenkin HIFK:lle pronssiottelussa jossa se oli jo lähellä voittaa, mutta videotarkistus koitui silloin kohtaloksi ja seuraavasta vastahyökkäyksestä Lennart Petrell ratkaisi kapteenin etuoikeudella pronssimitalien kohtalon.

Kalle Kaskisen päävalmentajakauden aikana TPS:n pudotuspelisaldo on ollut 16 ottelusta vain viisi voittoa kahden kauden aikana, joten mikä mättää? Onko vika Kaskisessa, pelisysteemissä, organisaatiossa vai pelaajissa? Onko pelaajat ajettu runkosarjan aikana niin loppuun ettei tulosta tule playoffeissa edes vääntämällä siitä kuuluisasta rautalangasta? Vai eivätkö kokeneet pelaajat uskalla tai jaksa ottaa vastuuta pudotuspelien ja runkosarjan aikana vaan sysäävät paineet nuorempien pelaajien niskaan?

On täysin käsittämätöntä, ettei kokeneempien pelaajien kokemus riitä kantamaan turkulaisen palloilun lippulaivaa sille kuuluvalle paikalle ja perinteiden edellyttämälle tasolle, vaan siihen tarvitaan nykyään enemmänkin nuoria pelaajia. Hyvä esimerkki on Kaapo Kakko, joka – kaikella kunnioituksella – sai kantaa aikamoisia paineita niskassaan, toki osa paineista oli itse aiheutettuja nuorten MM-kisojen jälkeen. Kakko peluutettiin lähes puhki, ja tulos näkyy taululla. Siinä missä Jonne Virtanen keskittyi enemmän mukahassutteluun sosiaalisessa mediassa, Kakko teki töitä rakkaan seuransa eteen. Voisi kai sanoa että nuorten pelaajien asenne oli kenties kokeneempia pelaajia paremmalla tasolla, mutta se ei riitä jos joukkueena tavoitellaan menestystä pitkässä sarjassa. Kapteeni Lauri Korpikoskikaan ei pystynyt paljoa tekemään seuransa eteen sairasvuoteelta, mikä on täysin ymmärrettävää,  ja se näkyi pitkän kauden aikana. TPS:n johtamisessa pelaajien taholta on jotain totisesti pielessä – ja pahasti.

 

Toimittaja: Mikko Valle

Artikkelikuva: Anne Mattsson ja Tiina Valavaara