Urheilu on raaka laji sosiaalisessa mediassa. Julkaistuissa kuvissa täytyy näyttää hyvältä ja ihmissuhdeasioista ei saa puhua ilman, että kommenttikenttä täyttyy vihapuheista. Miksi se on vaan niin vaikeaa ymmärtää, että lopulta me kaikki olemme samanarvoisia?
Sosiaalinen media on nykypäivänä mahdollistanut sen, että ihmisten on niin helppo puhua anonyymisti. Tämä tarkoittaa sitä, että useat kommentit tulevat sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät syystä tai toisesta vain uskalla kertoa samoja asioita omalla naamallaan ja nimellään. Pahimpien kommenttien kohteeksi joutuvat julkisuuden henkilöt kuten urheilijat. Samalla tavalla kuin kaikki muutkin, he saavat arvosteluja ulkonäöstään sekä seksuaalisesta suuntautumisestaan. On vaikea ymmärtää miten jollekin toiselle ihmiselle on niin suuri ongelma se, miltä joku näyttää tai kenestä hän pitää. Miksei nykymaailmassa voi olla sellainen kuin on? Tai pikemminkin, miksi toista pitää yrittää miellyttää muuttamalla itseään?
Suurimmaksi osaksi julkisuudesta tuttujen henkilöiden yksi parhaimmista ystävistä sosiaalisessa mediassa on kuvanmuokkausohjelmat. Niiden avulla pystyy poistamaan muun muassa urheilusta tulleita mustelmia tai hampaiden halkeamia. Lisäksi erilaiset ulkonäölliset muutokset ovat mahdollisia, joista esimerkkeinä ovat ihon tummentaminen, silmäpussien ja muiden ihomuutoksien kuten ryppyjen poistaminen sekä hampaiden valkaiseminen. Kuten muutkin niin useat urheilijatkin harrastavat tätä. He saavat niin paljon kommentteja ulkonäköönsä liittyen etten yhtään ihmettele, miksi he ovat liittyneet tähän buumiin. Etenkin nämä rumimmat kommentit tulevat sellaisille urheilijoille, jotka eivät menesty niin kuin kansa haluaisi. Hehän vain tekevät parhaansa eivätkä varmastikaan tahallaan tai omasta päätöksestä häviä tai epäonnistu. He toivovat itse asiassa menestystä itselleen tai joukkueelleen enemmän kuin sinä. Mikään ei tee urheilijasta yhtään sen huonompaa, vaikka hän välillä pohjalla lajissaan olisikin. Ja se miltä hän urheilijana näyttää on aivan hänen oma asiansa ja tärkeintä on, että hän on sinut itsensä kanssa eikä se, että näyttääkö hän hyvältä televisiossa sinun mielestäsi.
Seksuaalinen suuntautuminen pitäisi olla jokaisen oma asia. Tai niin sitä ainakin luulisi. Kuitenkin moni tuntee sosiaalisessa mediassa oikeudekseen puuttua siihen millaiseksi esimerkiksi urheilija tuntee itsensä. Elina Gustafsson on suomalainen nyrkkeilijä, joka voitti muun muassa EM-kultaa 69-kiloisten sarjassa viime vuonna. Hän on muutenkin yksi Suomen menestyneimmistä naisnyrkkeilijöistä, mutta kaiken tämän lisäksi hän on kihloissa naisen kanssa. Miksi se on sitten niin monen mielestä väärin, että suomalainen, menestynyt urheilija on onnellinen rakastamansa ihmisen kanssa? En usko, että hänen kihlattunsa vaikuttaa hänen suorituksiinsa muuten kuin vain positiiviisesti. Urheilijoilla on kaikkien tavallisten ihmisten tavoin yksityiselämänsä ja he elävät sitä niin kuin tahtovat. Silloin sen ei pitäisi olla kenenkään muun asia kuin heidän.
Urheilussa tärkeintä on kuitenkin itse suorituksen tekeminen. Olit sitten seksuaaliselta suuntautumiseltasi mitä tahansa tai näytit miltä tahansa, ei sen pitäisi vaikuttaa mitenkään sinuun urheilijana. Olet aivan samanarvoinen kuin kuka tahansa muu Suomen mestari, maailmanmestari tai olympiavoittaja. Ole sitä mitä olet ja vain siksi, että haluat olla eikä niin, että joku toinen sanoo sinulle mitä sinun täytyisi olla. Olet hyvä juuri omassa lajissasi ja tärkeintä on, että voit olla ylpeä itsestäsi.
Toimittaja: Ansa Laukkanen
Artikkelikuva: Tiina Valavaara