Amerikkalainen jalkapallo on ollut suomalaisille tuttu lähinnä Super Bowlista. Tapahtumasta suurimmat otsikot on varastanut puoliaikashow. Pikkuhiljaa laji on kuitenkin alkanut nostaa päätään, kiitos suoratoistopalvelujen.

Harva penkkiurheilija saati neutraalimpi urheilun seuraaja olisi tiennyt, mutta Vaahteraliigassa lähtee tämän kauden myötä jo viides vuosikymmen käyntiin. Ensimmäiset pääsarjapelit ovat jo siis vuodelta 1980. Helsingin Roosters on toki ainut joukkue, joka on ollut alusta asti mukana. Vaahteraliigan suosion piikki nähtiin 90-luvulla, jolloin laji tuli uutena ja kiinnostavana ihmisten tietoisuuteen. Nopeasti suosio on kuitenkin hiipunut ja jenkkifutis oli lajina pahimmillaan jo lähes näkymätön.

Helsingin Roosters on dominoinut viimeisiä vuosia ylivoimaiseen tapaan voittamalla kahdeksan mestaruutta putkeen. Heille ei näytä ainakaan vielä ensi kaudelle löytyvän suuremmin haastajia. Tämän voi päätellä viime kauden finaalista, jossa he rökittivät runkosarjan kakkosen Kuopion Steelersin lukemin 50-6.

Kuuden joukkueen pääsarjasta on todettava se, että kolme heistä on noussut pääsarjaan aikavälillä 2016-2019. Viimeisimpänä sarjaan on noussut Helsingin Wolverines, jolla oli vakuuttava debyyttikausi, kun runkosarjassa joukkue voitti seitsemän ottelua kahdestatoista.
Wolverines voikin olla seuraava, joka tosissaan haastaa Roostersin. Tämä voisi tuoda myös kipinää sarjaan, jos derbystä saadaan sarjalle positiivista mainosta.

Jenkkifutiksella on mahdollisuutensa nousta suurten joukkoon

Laji on muutenkin saamassa pientä nostetta, sillä NFL on noussut suomalaisten puheenaiheeksi. Tämän on voinut huomata siitä, että suoratoistopalveluiden kautta katsojamäärät ovat nousseet merkittävästi. Striimien katsomisen lisäksi NFL-podcasteja kuunnellaan lähes yhtä paljon kuin muiden lajien vastaavia. Nyt on kuitenkin seuroilla kovan työn aika, jotta yleinen noste saadaan konkreettisesti näkyviin myös ottelutapahtumien katsomoissa.

Vaahteraliigan joukkueita tulee onneksi myös muualta kuin Uudeltamaalta, joten kosketuspintaa on mahdollista saada myös pohjoisemmasta. Toki joukkueilla on omat haasteensa budjetin kanssa, joten mitään ihmeellistä tapahtumaa yksittäisestä ottelusta on vaikea rakentaa. Peli itsessään pystyy kuitenkin luomaan paljonkin. Viime kauden tilastojakin kun katsoo, ”hyökkäys on paras puolustus” -sanonta olisi käypä slogan. Joissain matseissa nimittäin ylitettiin jopa sata pistettä, mikä on tässä lajissa harvinaista.

Kausi alkaa näillä näkymin 23.5. tulisella ”Stadin derbyllä”.

Jos laji kiinnostaa enemmän, voit katsoa siihen liittyvän videon tästä. Videolla esiintyy perinteikäs Porvoon Butchers, joka on valmistautumassa uuteen kauteen.