Vuosi 2009. Vuosi, joka tuntuu kuin eiliseltä. Ranska pelaa karsintaottelussa vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoihin Irlantia vastaan. Ranskalaishyökkääjä Thierry Henry ottaa jatkoajalla pallon selvästi kädellä alas ja syöttää William Gallasille, joka puskee pallon maaliin. Tuomarit eivät huomaa käsivirhettä ja Ranska etenee MM-kisoihin.
Vajaa vuosi myöhemmin MM-kisoissa 2010, englantilaispelaaja Frank Lampard ampuu pallon yläriman kautta maaliin, mutta tuomarit eivät huomaa pallon ylittäneen maaliviivaa ja Englanti häviää ottelun. Nousee kohu. Sama kohu elää edelleen elämäänsä lähes kymmenen vuotta myöhemmin.
Jalkapallo on maailman pelatuin peli maailmassa. Osa pelin luonnetta on ollut tuomarin tekemät virheet. Virheet, jotka ovat täysin inhimillisiä. Ihmisiähän hekin vain ovat. Mutta oli laji sitten mikä tahansa – oikeuden täytyy tapahtua.
Videotuomaroinnista ollaan nykyteknologian aikakaudella puhuttu pitkään. Isoissa jalkapallosarjoissa on käytettävissä satoja kameroita, jotka taltioivat tilanteet talteen silmänräpäyksessä. Ajatus videotuomareista pyöri jalkapallon ympärillä juuri 2000-luvun alussa. Muutoksia ei vielä tehty. Mutta miksi?
Jalkapallo luotti lajina perinteisiinsä. Laji ei ollut valmis muutokseen, vaikka ympäröivä maailma meni menojaan. Vihdoin, 2010-luvun lopulla – asiaan lopulta puututtiin.
Fiaskoista syntyi muutoksen tuulet – VAR oli ratkaisu ongelmiin
VAR eli Video Assistant Referee, on tuomari, joka tarkastaa päätuomarin tekemän ratkaisun videolta tilanteen jälkeen. Päätuomari voi tarkastaa VARilta tilanteen, jos maalia ennen on tapahtunut virhe tai paitsio. Myös todennäköiset rangaistuspotkutilanteet ja suoran punaisen antaminen VARin avulla on mahdollisuus katsoa.
Uusi toimintatapa esiintyi ensi kertaa kansainvälisesti vuoden 2017 Confederations Cupissa Venäjällä. VARia haukuttiin hitaaksi, koska päätöksissä kesti katsojien mielestä liian kauan. Pelättiin pelin tempon laskua. Pahimmat kriitikot ristivät uudistuksen kuolemaksi lajille.
Nyt. Muutamia vuosia myöhemmin, VARia on kehitetty nopeammaksi ja tehokkaammaksi ja onkin onnistunut siinä. Tuorein esimerkki nähtiin muutamien viikkojen takaa, jolloin Mestarien liigassa esimerkiksi ottelupari AS Roma-Porto ratkesi VARilla tuomittuun tuomioon.
Roma-puolustaja repi Porto-hyökkääjää paidasta ja ottelun päätuomari teki “ruutu liikkeen”-käsillään, joka tarkoittaa tilanteen katsomista VARilta. Miljoonat kotikatsojat saivat yhdessä analysoida tuomarin kanssa, oliko tilanteessa rike. Tuomari katsoi nauhaa ja tuomitsi rangaistuspotkun, josta syntyi ottelun voittomaali.
Mikä oli katsojien reaktio?
Yleisö rakasti tätä jännitystä. Ja mikä parasta, tuomio oli täysin oikea. Ilman videolta katsomista rangaistuspotku olisi hyvin todennäköisesti jäänyt viheltämättä ja peli olisi voinut päättyä miten vain. Nyt oikeus tapahtui. Kellään ei ollut vastaan sanottavaa.
Historiaa ei voi muuttaa, mutta tulevaisuutta voi
Missä maailmassa eläisimme, jos Henryn käsivirhe ja Lampardin maali olisikin tuomittu? Ajatelkaa, kuinka paljon ärräpäitä Irlannissa ja Englannissa noina iltoina kuultiin. VARin avulla tämä ei tule enää toistumaan ja hyvä niin.
Jalkapallosta on kehittynyt vuosien saatossa miljoonabisnes. Lisää rahaa tulee lajin pariin joka puolelta. Pelaajien arvot nousevat ja samalla otteluiden lopputuloksilla on äärettömän suuri merkitys rahallisesti. Ottelun lopputulokset muuttuvat oikeiksi ja yleisö viihtyy. Nehän ovat urheilun tärkeimpiä aatteita.
Jalkapallo on kokenut mullistavan evoluution. VAR astui perinteiden päälle ja onnistui siinä. Uutta systeemiä rakastetaan – niin rakastan minäkin.
Toimittaja: Joonas Puomio
Artikkelikuva: Pixabay