Nykymaailman urheilijat keskittyvät omiin tai joukkueidensa urheilusuorituksiin eri tavoin. Jokaisen pitää miettiä se oma tapansa miten, missä ja milloin pystyy rauhoittumaan tulevaa koettelemusta varten. Tällöin urheilijalla on vain yksi kaveri, joka pystyy auttamaan häntä parhaiten.

Yksin urheillessa kuulokkeet ovat paras kaverisi. Tai oikeastaan sieltä tuleva sisältö, joka vaihtelee ihmisestä riippuen. Jotkut pitävät hyvinkin paljon siitä, kun toiset puhuvat. Tällöin on todennäköistä, että yksin ollessasi esimerkiksi lenkillä keväisenä iltana, joen rannalla pistät korviisi omat ehkä hieman vanhat kuulokkeesi. Voi olla, että kuulokkeistasi tulee silloin pommiin nukkumisesi takia missattu Suomipopin Annin ja Jaajon Aamulypsystä tehty podcast. Jalkojesi askelrytmi on helppo rytmittää heidän juttujensa perusteella omiksesi. Ja lopulta ennen kuin huomaatkaan olet kuunnellut kokonaan heidän lähes kaksituntisen lähetyksen ja edelleen jatkat kävelemistä tai juoksemista tai ehkä jopa hölkkäämistä eteenpäin. Todennäköisesti he osasivat syventää sinut omiin mietteisiisi. Siksi lenkkisi sujui niin nopeasti.

Musiikki taas on lähes jokaiselle ihmiselle voimavara. Se vie pois todellisuudesta ja tuo omat ajatukset mieleen. Sen avulla on helppo tehdä vaikka mitä, sillä eri musiikkityylit sopivat monenlaisiin elämäntilanteisiin ja tapahtumiin. Mielentila siis vaikuttaa hyvin paljon siihen, mitä kuulokkeistasi sattuu milloinkin kuulumaan. Tämä vaikuttaa myös urheilusuoritukseen. Useat urheilijat näkee esimerkiksi harjoitteluissa, ennen pelejä tai omaa henkilökohtaista suoritustaan kuulokkeet korvilla. Muun muassa Usain Boltin näki usein urallaan harjoittelukentällä kuuntelevan musiikkia ennen omia suorituksiaan juoksuradoilla. Hänellä ja suurimmalla osalla muista urheilijoista luultavimmin soi korvissa silloin oma lempikappale tai -yhtye, josta he tietävät saavansa voimaa tulevaa koettelemusta varten. Toki se voi myös rauhoittaa heidän mielensä ja auttaa keskittymään. Lopullista merkitystä tuskin tietää kukaan muu kuin he itse.

Musiikki tekee siis paljon urheilulle. Katsoit sitten jääkiekko-ottelua televisiosta tai katsomosta, pelikatkot otteluissa täyttyvät yleensä musiikeilla. Tämän lisäksi useat muut urheilutapahtumat täyttyvät ihmisten lisäksi musiikilla läpi koko tapahtuman. Sillä on suuri merkitys niin katsojalle viihtyvyydessä kuin urheilijalle oman suorituksensa tekemisessä. Vaikka musiikista voisi luulla, että se voisi olla häiriöksi ennen urheilusuoritusta, on se enemmänkin apuväline. Sillä mikä olisikaan parempi kuin uppoutua itselle tärkeiden kappaleiden pariin juuri sillä tärkeimmällä hetkellä.

Kuulokkeiden avulla yksin liikkumisesta voi siis saada kaiken mahdollisen parhaiten irti. Esimerkiksi väsyneenä kuntosalille tullessasi musiikki voi olla ainoa apuväline, minkä avulla pystyt tekemään suorituksesi parhaiten. Mutta toisaalta tuli sieltä ulos sitten mitä tahansa niin kaikki tekemäsi liikkeet kuntosalilla tai askeleesi juoksulenkillä sujuvat paremmin. Jos et ole kokeillut vielä mihin kuulokkeiden ja sieltä tulevan sisällön avulla pääsee niin, nyt on oikea hetki sille.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen

Artikkelikuva: Tiina Valavaara