Ranskalainen jalkapallolegenda Zinedine Zidane siirtyi viime keväänä sivuun Real Madridin päävalmentajan paikalta, voitettuaan joukkueelle historialliset kolme peräkkäistä Mestarien liigan pokaalia. Nyt vajaat kymmenen kuukautta myöhemmin, ”Zizou” on palannut madridilaisjoukkueen peräsimeen. Miksi ihmeessä Zidane halusi tehdä paluun vain alle vuosi sen jälkeen, kun oli omasta tahdostaan siirtynyt sivuun?

Pelaajaurallaan muun muassa maailmanmestaruuden, Ballon d’Orin, sekä Mestarien liigan voittanut Zidane nosti itsensä ennätyslyhyessä ajassa eurooppalaisten huippuvalmentajien joukkoon. Ranskalainen valmensi espanjalaisen Real Madridin kakkosjoukkuetta puolentoista vuoden ajan, ennen kuin hänet nimettiin madridilaisjätin edustusjoukkueen päävalmentajaksi, tammikuussa 2016. Zidane astui puikkoihin espanjalaisen Rafael Benitezin saatua potkut tehtävästä.

Ranskalaisikoni valmensi heti ensi töikseen ‘’Los Blancosin’’ kevään 2016 Mestarien liigan voittoon. Vuosi myöhemmin Zidanen Real Madrid teki historiaa kun siitä tuli ensimmäinen joukkue, joka on onnistunut voittamaan Mestarien liigan kahdesti putkeen. Keväällä 2018 joukkue kirjoitti historian kirjat jälleen uusiksi, napattuaan jo kolmannen peräkkäisen Euroopan joukkueiden kuninkuuden. Näin ollen Zidane teki myös todella suurta henkilökohtaista historiaa päävalmentajana. Kahden ja puolen vuoden pestin aikana, hän oli valmentanut Real Madridin kolmeen Mestarien liigan voittoon. Joukkue voitti tällä ajanjaksolla myös kertaalleen La Ligan ja Espanjan Super Cupin, kaksi Euroopan Super Cupia, sekä kaksi seurajoukkueiden maailmanmestaruutta.

Viimeisimmän Mestarien liigan voiton jälkeen, monien yllätykseksi Zidane kuitenkin ilmoitti eroavansa Real Madridin päävalmentajan paikalta, koska miehen omien sanojen mukaan seura tarvitsi muutosta. Myös joukkueen suurin tähti Cristiano Ronaldo siirtyi pois Madridista, italialaisen Juventuksen riveihin. Tästä alkoikin Madridin valkoisten alamäki toden teolla. Joukkue on kuluvalla kaudella antanutkin potkut jo kahdelle eri päävalmentajalle. Ensiksi lähtöpassit sai lokakuussa Zidanen korvaajaksi hankittu espanjalainen Julen Lopetegui, joka ehti valmentaa joukkueessa vain neljän kuukauden ajan. Hänen tilalleen palkattiin Real Madridin kakkosjoukkueen valmentajana toiminut argentiinalainen Santiago Solari, joka sai istua valmentajan pallilla puolestaan noin viiden kuukauden ajan.

Real Madridin katastrofikausi sai viimeiset naulat arkun kanteen helmi-maaliskuun vaihteessa, kun joukkue pelasi viikon sisällä itsensä ulos kaikista kolmesta kilpailusta, joissa olisi ollut mahdollista taistella pokaaleista. Viimeinen niitti Solarin valmentajan pestille oli putoaminen Mestarien liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, hollantilaiselle Ajaxille. Maaliskuun 11. päivä, Real Madrid ilmoittikin Solarin odotetuista potkuista. Se kuka hänen tilalleen palkattiin, yllätti kuitenkin kaikki. Huhuissa oli aiemmin liikkunut esimerkiksi tällä hetkellä työttömänä oleva portugalilaisvalmentaja Jose Mourinho. ”Los Blancos”-fanien suureksi iloksi uusi valmentaja olikin vanha tuttu seuralegenda nimeltään Zinedine Zidane.

Monet varmasti miettivät, että miksi Zidane sitten päätti tulla takaisin vain alle vuosi sen jälkeen, kun hän itse oli päättänyt lähteä. Totuus on, että Zidane teki erittäin viisaan päätöksen siirryttyään pois Real Madridin päävalmentajan tontilta. Hän sai nimittäin lähteä omilla ehdoillaan. Kun olet voittanut noin paljon niin lyhyessä ajassa, suunta on yleensä vain ja ainoastaan alaspäin. Real Madridilla oli jo viime kaudella ajoittain todella suuria pelillisiä ongelmia ja Zidane tiesi sen. Kun kauden päätteeksi tilille kuitenkin jälleen napsahti yksi Mestarien liigan voitto lisää, pystyttiin pelilliset ongelmat lakaisemaan helposti maton alle.

Jos Zidane olisi jäänyt valmentajaksi kuluvaksi kaudeksi ja joukkue olisi silti flopannut, olisi Zidane itse saattanut olla potkujen uhrina. Silloin sankarista olisikin tullut konna. Nyt kun Real Madrid palkkasi Zidanen katastrofaalisen kauden jälkeen takaisin, saa ranskalainen palata takaisin omilla ehdoillaan, aivan kuten hän viime keväänä poistui. Zidane poistui Madridista rakastettuna sankarina, joka voitti joukkueelleen kahden ja puolen vuoden aikana lähes kaiken mahdollisen. Nyt miehellä on herkullinen mahdollisuus palata takaisin vielä suurempana pelastajana, jos hän onnistuu palauttamaan Real Madridin vaikean kauden jälkeen takaisin huipulle.

 

Toimittaja: Matias Koskimäki

Kuva: Pixabay