Moottoriurheilun kruununjalokivi Formula 1 on tällä hetkellä menossa oikeaan suuntaan. Lajin ympärillä ja sen seuraajien keskuudessa on havaittavissa kosolti positiivista energiaa, kirjoittaa Joonas Hietala.

Tulevat sääntömuutokset vuonna 2022 ovat asia, mitä kaikki odottavat jo innolla. Tälle on täysin pätevät perustelunsa, sillä niillä on potentiaalia kerrankin ravistella sarjan hierarkiaa ja voimasuhteita tuntuvasti.

Kuitenkin nykyhetkeä mietittäessä, on helppo elää hetkessä ja todeta, että tuo innostus ei kiteydy todellakaan ainoastaan tuleviin sääntömuutoksiin. Ja se jos jokin, on kerrassaan loistava asia.

Nykypäivänä kilpailu näkyvyydestä sosiaalisen median kanavissa on todella raakaa peliä. Viestinnän täytyy olla jatkuvaa ja suunnitelmallista, pysyäkseen pinnalla. Vuonna 2017 maaliin saatu diili yhdysvaltalaisen alan jättivaikuttaja Liberty Median kanssa on parasta, mitä sarjalle on lähivuosina tapahtunut radan ulkopuolella.

4,6 miljardia dollaria F1:n mediaoikeuksista maksanut yhtiö on päivittänyt vanhoilliset ja jälkeenjääneet toimintatavat täysin uuteen uskoon. YouTube, Twitter ja Instagram paukkuvat päivittäin mielenkiintoisesta sisällöstä, millä on katsojalle lisäarvoa niin viihdyttävyyden, kuin lajitietämyksenkin puolesta.

Viime viikolla jo kolmannen kautensa Netflixissä käyntiin päräyttänyt dokumenttisarja ”Drive to Survive” on ollut suurmenestys. Maailman johtavan suoratoistopalvelun kanssa toteutettava projekti on juuri sellaisia asioita, jotka tuovat myös rutkasti uusia katselijoita lajin pariin.

Entäpä sitten se kaikkein tärkein tuote, eli kisat ja paddockin tapahtumat? F1-fanit ovat jo vuosia kaivanneet kunnon mestaruustaistelua, sehän on loppujen lopuksi kuitenkin homman ydin. Mercedeksen ja Lewis Hamiltonin dominointia on katseltu jo niin kauan, että kaikkein uskollisimmatkin fanit ovat ymmärrettävästi paatuneita.

Monena vuonna ollaan nähty, että talvitestien ei pitäisi antaa hämätä, ainakin Mercedeksen osalta. Tänä vuonna ongelmat tuntuivat kuitenkin oikeasti aidoilta. Talli kärsi epätyypillisistä teknisistä vioista ja auton balanssi sekä ajettavuus vaikuttivat olevan pielessä. Myös seitsenkertainen maailmanmestari Hamilton sortui ajovirheisiin.

Ykköshaastaja Red Bullin meno oli sen sijaan todella vakuuttavaa. Kierroksia paukkui paljon ja vauhti oli kunnossa. Christian Hornerin suojatit kirivät jo viime kaudella eroa umpeen ja nyt merkit ovat lupaavia avausviikonloppua kohti mentäessä. Mersu on toki edelleen ykkössuosikki, mutta Max Verstappenin johdolla Red Bull pystyy varmasti lyömään tällä kaudella kapuloita rattaisiin.

Kärkikamppailun ulkopuolella riittää myös paljon mielenkiintoista seurattavaa. Keskikasti on ennakkokaavailuissa tasaisempi kuin koskaan ennen. McLaren, Alpine, Ferrari, Aston Martin ja AlphaTauri ovat onnistuessaan kaikki kykeneväisiä taistelemaan kisoissa sijoista 4-7.

Kuskiruletti on myös pyörähtänyt sopivan spinnauksen. Tällä rintamalla on paljon tarinoita ja asetelmia, joita on syytä pitää silmällä. Sergio Perezin Red Bull siirto, Sebastian Vettelin uusi alku Aston Martinilla, Fernando Alonson paluu, nuorien kuljettajien esiinmarssi sekä Ferrarin ja McLarenin ykköskuski-taistot.

Suomalaisittain mielenkiintoa tuo toki Valtteri Bottaksen edesottamukset. Saa nähdä, pystyykö Valtteri edelleenkään haastamaan Hamiltonia. Koko kansan legenda Kimi Räikkönen puolestaan aloittaa suurella todennäköisyydellä viimeisen F1-kautensa Alfa Romeon puikoissa. Kimin suoritukset tulevat varmasti olemaan tunteellista seurattavaa.

Poikkeusoloista ja pandemiasta johtuen talvitestit suoritettiin lyhennettynä versiona, jonka johdosta myös autojen kehittäminen ja taistelu kymmenyksistä mekaanikkojen välillä tulee olemaan kovaa. Moneen muuhun lajiin verrattuna formulat ja moottoriurheilu ylipäänsä eivät myöskään kärsi yleisön poissaolosta niin pahasti. Tulevalla kaudella päästään myöskin uusille radoille ja kalenterista löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Ainakin allekirjoittanut odottaa jo vesi kielellä tulevaa viikonloppua Bahrainissa. Eiköhän mennä!

Joonas Hietala, urheilutoimittaja
hietala.joonas@gmail.com
@Jontterih