Monta vuotta jalkapallon suurmaan seurat ovat jääneet Euroopan kentillä muiden jalkoihin. Tällä kaudella nukkuvat jättiläiset ovat heränneet.

Teksti: Veikka Lokka. Kuva: Helmi Vuorimaa.

Italia on yksi maailman suurimmista ja fanaattisimmista jalkapallokansoista. Viime aikoina italialaisia seuroja Juventusta lukuunottamatta ei ole nähty Mestareiden liigan loppusuoralla. Juventuksen harteilla ovat levänneet italialaisten toiveet Mestareiden liigan menestyksestä. 

Tämä kausi on osoittautunut erittäin tärkeäksi italialaiselle jalkapallolle. Juventus on ollut ongelmissa, mutta muut seurat ovat nousseet jälleen taistelemaan Euroopan huipulle.

Mestareiden liigan puolivälierissä nähdään italialaisista joukkueista Napoli, AC Milan ja Inter Milan. Monta vuotta on mennyt siitä, kun nämä legendaariset joukkueet ovat päässeet tähän vaiheeseen Mestareiden Liigassa.

 

Finaalissa italialaisjoukkue?

Puolivälierien arvonnassa italialaisille sattui huikea arpaonni. Napoli ja AC Milan kohtaavat toisensa, ja Inter saa vastaansa Benfican. Kyseiset neljä joukkuetta arvottiin samalle puolelle kaaviota. Suurimmat suosikit ovat toisella puolella kaaviota.

Italialainen joukkue siis nähdään Istanbulin finaalissa, jos Benfica pysähtyy viimeistään välierissä. Finaalin suosikki tulee olemaan tietysti se joukkue, joka selvittää tiensä finaaliin toiselta puolelta. Yksittäisessä pelissä kuitenkin kaikki on mahdollista. 

Viimeisin Mestareiden Liigan voittaja Italiasta on Inter, joka juhli mestaruutta kaudella 2009-2010. Olisi siis korkea aika palauttaa mestaruus Italiaan.

 

Uskottavuus palautumassa

Monta vuotta italialaiset ovat epäonnistuneet suuresti Mestareiden liigan näyttämöllä. Esimerkiksi kaksi viimeisintä Italian Serie A:n mestaria Milan ja Inter ovat suuresti vakuuttaneet kotimaan kentillä, mutta meno Euroopassa on ollut tahmeaa.

Yksi syy tähän voi olla rahallinen etulyöntiasema, joka esimerkiksi englantilaisilla ja espanjalaisilla joukkueilla on verrattuna italialaisiin. Viime aikoina monet Serie A:n joukkueet ovat olleet talousvaikeuksissa. Merkit ovat tietysti huolestuttavia.

Tämä Mestareiden liigan kausi voi olla valtavan tärkeä yleisesti italialaiselle jalkapallolle. Italialaisia on pidetty jonkin aikaa laskevana jalkapallomaana, mutta tällä kaudella paluu Euroopan huippujen joukkoon on ollut räjähtävä. 

Vuonna 2021 voitettujen EM-kisojen jälkeen varmasti odotettiin, että myös seurajalkapallo lähtee kovempaan nousuun Euroopan tasolla. Sitä ei kuitenkaan välittömästi tapahtunut. Suunta on kuitenkin oikea, niin kuin tämä kausi on näyttänyt.

 

Italialaisten menestys on jalkapallon voitto

Suuremmalla mittakaavalla on hienoa nähdä, että myös italialaisjoukkueet kamppailevat Euroopan huipulla. Monta vuotta ollaan totuttu lähinnä espanjalaisten, englantilaisten ja saksalaisten hallintaan.

Italia saattaa myös olla fanaattisin kansa, kun mietitään jalkapalloa. Fanikulttuuri on kaikkialla erilaista. Italiassa jalkapallo on lähes elämän ja kuoleman kysymys. Italialaiset joukkueet tuovat faneineen paljon lisäarvoa eurooppalaiseen jalkapalloon. On erittäin hienoa nähdä, kun perinteikkäät suurseurat nousevat jälleen huipulle.

Kun mietitään näitä kolmea italialaisseuraa, on yksi ollut tällä kaudella ylitse muiden. Luciano Spalletti on luotsannut Napolin huikeaan vireeseen läpi kauden. Napolilaiset johtavat Serie A:ta 19 pisteellä. Myös Mestareiden liigassa meno on ollut kovaa. 

Napolin tykkikausi

Napoli on huikeassa lennossa. (Kuva: @officialsscnapoli, instagram.)

Napoli pelaa äärettömän viihdyttävää jalkapalloa. Legendaarisen Diego Maradonan mukaan nimetty kotistadion on erittäin vaikea paikka mille vain joukkueelle. Napolin kaupunki elää tällä hetkellä varsinaisessa hurmoksessa, ja seisoo vankasti joukkueen takana.

Kaikkien huulilla on ollut erityisesti kaksi pelaajaa Napolista. Victor Osimhen ja Khvicha Kvaratskhelia. Kaksikko on johtanut Napolia läpi kauden, ja molemmat ovat iskeneet huimia tehoja illasta toiseen. Molempia huhutaan eri seuroihin pitkin Eurooppaa. 

Suuri syy italialaisten nousulle onkin viisas rahankäyttö ja hyvä siirtostrategia. Yksikään näistä kolmesta ei ole lähivuosina käyttänyt läheskään samoja summia rahaa kuin monet muuta suurseurat eri puolilta Eurooppaa.

Jos tämä on vuosi, kun Mestareiden liigan mestaruus palaa Italiaan, on Napoli todennäköisin voittaja. Napoli on tällä kaudella todistanut, että he pystyvät voittamaan kenet vain.