Hartwall Arena tunnetaan nykyisin Helsinki-hallina. Menneistä ei ole jäljellä enää kuin haalistuneet kirjaimet. Kuva: Aku Meriläinen

 

Helsingin Jokereiden KHL-tarina on nyt kirjaimellisestikin revitty alas. Juomayhtiö Hartwallin nimi ei korista enää Ilmalan areenaa, joukkue tyhjeni kuin pajatso ja Jokerit on menettänyt faniensa luottamuksen. Edellytyksiä jatkamiseen idässä ei yksinkertaisesti ole.

Teksti: Eevert Lifländer

Viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan sen varmisti: Helsingin Jokerit eli tässä tapauksessa Jokerit Hockey Club Ry ei pelaa KHL:ssä ensi kaudella. Myös muiden KHL-joukkueiden suomalaispelaajat lähtevät idän kiekkoliigasta yksi toisensa jälkeen.

Sotatila johti hyvin nopeasti maailmalla voimakkaisiin pakotteisiin ja toiminnan tuomitsemiseen. Tämä koski myös urheilua. Kansainväliset lajiliitot hyllyttivät Venäjän kaikesta toiminnasta ja osoittivat täten tukensa Ukrainalle. Jokeritkin jättäytyi jälleen pois KHL:n pudotuspeleistä.

 

Jokereita ei tarvitse tällä hetkellä kuljettaa bussilla yhtään mihinkään. Kuva: Rebekka Homanen

 

Huipulla tuulee ja sieltä pudotessa tuppaa sattumaan

 

Helmikuun 28. päivä jää Jokereiden historiaan käänteentekevänä, jopa hieman surullisena päivänä. Seura purki yhteisymmärryksessä 14 pelaajasopimusta. Samana päivänä monet liigaseurat ilmoittivat loppukauden vahvistuksistaan. 

Kun Jokerit aikoinaan ilmoitti KHL:ään siirtymisestä, ajattelin, että tämä on väliaikainen seikkailu, jolla tulee olemaan paljon vaikutuksia suomalaiseen jääkiekkoon. Tämä on käynyt viimeisen kahdeksan vuoden aikana toteen. 

Jokerit ei jäänyt KHL-taipaleellaan kertaakaan pudotuspelien ulkopuolelle. Kokoonpanossa on nähty vuodesta toiseen Euroopan parhaimpia pelaajia, joita ei ilman KHL:ää olisi Suomessa nähty. Peter Regin, Brian O’Neill, Geoff Platt ja Nicklas Jensen ovat pelaajia, joita liigaseurojen on lähes mahdotonta hankkia nykyisillä budjeteilla. Heidän palkkansa veisivät leijonanosan liigaseurojen budjeteista.

Samalla kun Venäjä sotii Ukrainaa vastaan, toisaalla KHL:n markkinointikoneisto pitää yllä kuvitelmaa, että mitään ei maailmalla tapahtuisi. KHL:n sosiaalisen median kanavat ovat täyttyneet seuraajien julkaisemista Ukrainan lipuista, Putin-meemeistä ja sotaa vastustavista teksteistä. KHL on matkalla kohti vääjäämätöntä loppua kansainvälisenä huippusarjana. 

 

KHL-tunnus koristaa vielä entisen Hartwall Arenan pääsisäänkäyntiä. Kuva: Aku Meriläinen

 

Riian Dinamo erosi jo koko liigasta, ja samaa odotetaan kevään tai kesän aikana Jokereilta. Helsinkiläisseuran tilanne ei ole kuitenkaan yhtä yksinkertainen. 

Toimitusjohtaja Jari Kurrin puheet ovat varovaisia ja uskon, että mikäli se olisi mahdollista, hän ei pehmentelisi sanojaan. 

 

Hannes Björninen on yksi kevätkauden nimekkäimmistä vahvistuksista kotimaisessa Liigassa. Kuva: Eveliina Gutierrez

 

Liigan kilpavarustelu on vasta alkusoittoa Jokereiden paluulle

 

Nyt kun Jokerit on tyhjä kuin suomalaisen nuoren pankkitili viikonlopun jäljiltä, on hyvä katsoa tulevaisuuteen. Jokereista vapautuneista pelaajista suurin osa siirtyi kotimaan liigaan. Liigan kiinnostavuus yleisellä tasolla nousi samantien, ja spekulaatiot loppukauden voimasuhteista alkoivat välittömästi. 

Suurimmista hamstrauksista vastasivat HIFK (Iiro Pakarinen, Teemu Turunen), Tappara (Veli-Matti Savinainen, Otto Leskinen) ja Ilves (Marko Anttila, Henrik Haapala). Muita yksittäisiä helmiä Liigaan siirtyneistä Jokereista ovat ehdottomasti Hannes Björninen (Pelicans), Niklas Friman (HPK) ja David Sklenicka (Kärpät). 

Lauri Marjamäen valmennusosaaminen punnitaan nyt uudella tavalla Kärpissä. Jokereissa on viime vuosien keväinä ollut kaikenlaisia haasteita, mutta kesken kauden joukkueen peräsimeen hyppääminen toisen sarjan päätyttyä ei ole arkipäivää kenellekään.

 

Missä mahtaa ”Jokeri-tenorinakin” tunnettu Pekka Kuivalainen laulaa seuraavaksi? Kuva: Rebekka Homanen

 

Jokerit on Suomi-kiekon tulevaisuuden kulmapala

 

Se, pelaako Jokerit ensi kaudella Liigassa, Mestiksessä vai onko seuralla kasassa vain U20-joukkue, ei ole tärkein kysymys. Tärkeintä on mielestäni noteerata, että vaikka kukaan ei Ukrainan sotaa olisi halunnut nähdä, se kuitenkin mahdollistaa Jokereiden paluun kotimaiseen sarjaan. Jokerit on kuitenkin edelleen yksi Suomen tunnistettavimpia urheilubrändejä. 

Vaikka kukaan ei sitä hirveän innoissaan olekaan ääneen sanonut, Jokerit on Suomi-kiekon tulevaisuudelle tärkeä palanen. Tällä hetkellä kyseinen palapeli on täynnä, mutta vuoden päästä kuvaa saatetaan muokata.

Silloin Helsingin Jokerit on kuin se kulmapala, joka laitetaan ensimmäisenä pöydälle, kun kaunista kokonaisuutta lähdetään rakentamaan.

Eteläpäädyllä ei ole tällä hetkellä ”kotia”. Tulevaisuus näyttää, missä fanien kannatuslaulut jatkossa raikaavat Helsingin Jokereille. Kuva: Tinja Sallinen