Juventus on matkalla viidenteen peräkkäiseen Italian mestaruuteen. Vanhan Rouvan tekeminen niin viheriöllä kuin sen ulkopuolella on toiminut malliesimerkkinä muille maan seuroille.

Kaikki alkoi vuonna 2011 Antonio Contesta, joka toi seuraan vaikeiden vuosien jälkeen voittamisen kulttuurin takaisin. Nykyisen päävalmentaja Massimiliano Allegri ei tarvinnut kuin viljellä oma ajatusmaailmansa tähän vahvaan perustaan, ja näin dynastia sai jatkoa.

Allegri aloittaessa bianconerin penkin päässä viime kaudella hän ei heti lähtenyt ajamaan omaa pelitapaansa sisään. Sen sijaan Allegri teki viisaasti ja jatkoi Conten 3-5-2 ryhmityksellä ja samalla toi pikkuhiljaa omiansa sisään. Lopputuloksena on Italian ja Euroopan taktisesti monipuolisin joukkue.

Viheriön ulkopuolella Juventus oli myös edelläkävijä. Syyskuussa 2011 avattiin Juventus Stadium, joka on ensimmäinen Serie A seuran itse omistama stadion. Ihmeellisenä ei voida pitää, että nykyään muutkin seurat suunnittelevat omaa stadionia. Onhan Juventus Stadium Seeprojen taloudellisen vakauden perusta.

Juventus Stadium

Juventuksen menestys on siis selvästi hyvä asia Serie A:lle?

Ei aivan. Juventus on selvästi tehnyt paljon Serie A:n eteen, ja nostanut sarjan osakkeita, mutta seuran ylivoimainen dominanssi on tällä hetkellä sarjan suosion suurin uhka.

Kauanko sarja voi kiinnostaa katsojia, jossa mestari on sama vuodesta toiseen. Tällä hetkellä kärkitaisto on tiukka, mutta se on pelkkää illuusiota.

Juventus oli kauden alussa seitsemän pelin jälkeen sarjakärki Interiä 10 pistettä perässä. Lokakuun jälkeen Juve on ollut ihan omassa luokassaan. Seura ei ole päästänyt viimeiseen kymmeneen sarjapeliin yhtään maalia.

Uusi mestari olisi piristysruiske koko sarjalle. Tänä vuonna sitä ei nähdä, mutta ensi vuonna on taas uusi kausi. Etelästä löytyy toivoa.

Teksti: Kaarle Tuomisto

Kuva: Alexander Pippi