Kevin Lankinen on noussut suveneerilla tyylillä Chicago Blackhawksin ykkösvahdiksi.Ennen alkavaa NHL- kautta Kevin Lankinen oli merkitty Chicagon kolmosvahdiksi Malcolm Subbanin ja Collin Delian taakse. Kun kahdelle edellä mainitulle ei kiekko tarttunut sai Lankinen kauan odotetun debyytin maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. Sitä ennen nuori suomalainen pelasi AHL:ää Rockford Icehogsin riveissä.  Farmissa Lankinen pelasi yhteensä 40 ottelua kahden kauden aikana.

Lankinen valittiin jääkiekon mm-kisoihin vuonna 2019, silloin kansa oli ihmeissään että kuka ihmeen Lankinen. Satumaisen turnauksen jälkeen, jossa Suomi voitti puolivälierissä Ruotsin, välierissä Venäjän ja vielä loppuottelussa Kanadan, Lankisen nimi oli koko kansan huulilla. Kyseisten kisojen jälkeen kaikki tiesi minkälainen maalivahti hän on.  Lankisen tilastot oli loistavat pelaten turnauksessa 8 ottelua torjuntaprosentin ollessa 94,2.

Voidaan pitää jopa ihmeenä ettei hän saanut debyyttiä jo viime kaudella. Itselläni oli kuitenkin kunnia olla paikan päällä Chicagossa kun hän puki ensimmäistä kertaa Blackhawks pelipaidan päälle. Olisin jopa toivonut näkeväni Lankisen pelaavan.

Lankinen pääsi debytoimaan 19.tammikuuta Florida Panthersia vastaan, Florida oli tuossa kamppailussa vahvempi jatkoajan jälkeen lukemin 5-4. Kyseisessä ottelussa Lankiselle kertyi 25 torjuntaa. 23.tammikuuta tilille kertyi uran ensimmäinen NHL-voitto kun Chicago voitti Detroit Red Wingsin lukemin 4-1.

Uran ensimmäinen nollapeli tuli sekin Detroitia vastaan vieraskaukalossa 18.helmikuuta. Joukkueena Chicago on pelannut hyvin ja on kiinni pudotuspelipaikassa, suurimpana syynä tulokasvahti Lankinen ja vasta 1000 pelin rajapyykin rikkonut Patrick Kane. On Lankisen nimeä nähty myös mahdollisen Calder-trophyn finalistina eli palkinnolle joka jaetaan vuoden tulokkaalle. Suomalaisista kyseisen palkinnon on voittanut Teemu Selänne.

Tällä kaudella Lankinen on pelannut  NHL:ssä 22 ottelua torjuntaprosentilla 91,5.

Suomi on tunnettu aina loistavien maalivahtien tehtaana. Löytyy jo lopettaneita pelaajia kuten Miikka Kiprusoff, Niklas Bäckström, Kari Lehtonen, Antti Niemi ja Antero Niittymäki. Nykyisistä maalivahdeista Pekka Rinne lopettaa luultavasti kuluvan kauden jälkeen komean uransa. Tuukka Rask on ollut Bostonin ykkösvahti kaudesta 2012-2013 alkaen. Antti Raannan uraa ovat vaikeuttaneet useat loukkaantumiset, Mikko Koskinen on Edmontonissa Mike Smithin kakkosena ja Juuse Saros on ottanut ykkösvahdin paikan Nashvillessä.

Lankisen kanssa tällä kaudella oman joukkueensa ykköseksi on noussut Kaapo Kähkönen joka oli lähellä tehdä modernin ajan voittoennätyksen tulokasmaalivahtien tilastoa katsottuna. Nuoremman sukupolven veskareista omaa paikkaa kärkkyy Ukko-Pekka Luukkonen, Veini Vehviläinen sekä tällä kaudella Oulun Kärpissä pelaava Justus Annunen.

Kun vanhemman sukupolven veskarit Rask ja Rinne ripustaa luistimet naulaan, voimme olla ylpeitä että meillä on tulossa näin monta hienoa maalivahtia ihan korkeimmalle huipulle.

 

Teksti: Toni Romppainen