Ja näin ollaan taas siinä tilanteessa, että Raumalla on edessä murheellinen kevät. Yleensä Lukko on pettänyt pelillisesti raumalaiset, mutta nyt koronavirus päätti puuttua peliin.

Kevät pitäisi olla kannattajien parasta aikaa, sillä normaalisti Liigan pudotuspelit starttaisivat käyntiin juuri näillä näppäimillä. Viime perjantaina kuitenkin kuultiin surullisia uutisia, kun Liiga tiedotti, että koronaviruksen takia tämä kausi pistetään ennenaikaisesti pakettiin. Tuore päätös on varsinkin Rauman Lukolle yksi historian pahimmista takaiskuista. Allekirjoittanut on ollut jo hetken Lukon mestaruuskelkassa mukana, mutta hyvinkin mahdollinen palkinto jäi vieläkin uupumaan.

Miksi juuri tämän vuoden Lukko olisi menestynyt?

Syyt siihen ovat varsin selvät, vihdoinkin Lukon kärkipelaajat olivat myös koko Liigan mittapuulla kärkipelaajia. Viime kausina Lukon joukkue on myös ollut laadukas, mutta kärkipelaajat eivät ole alleet aivan ykköskorin pelaajia. Kenties koko Liigan paras pelaaja Justin Danforth on ollut yksi suurimmista tekijöistä siihen, että myös keväällä Lukko olisi menestynyt. Tuulennopea kanadalainen oli siitä harvinainen Lukko-pelaaja, että myös keväällä tehokkuus säilyi. Viimeksi Lukossa näin hyvää jälkeä tehnyt pelaaja on Justin Azevedo. Myös viime kaudella pahasti vuotanut maalivahtipeli oli ottanut tällä kaudella ison stepin eteenpäin. Kauden alussa maalivahtikaksikko Lassi LehtinenOskari Setänen herätti epäilyksiä, mutta kauden mittaan kaksikosta kasvoi kenties koko Liigan paras veskarikaksikko.

Myös päävalmentaja Pekka Virta ansaitsee ison sulan hattuunsa. Virta on kauden mittaan haastanut joukkuettaan jopa todella rajusti, mikä on kääntynyt lopulta voimavaraksi. Virta on pitänyt myös Lukon varpaillaan ja usein jopa voittopelin jälkeen Virta on kritisoinut joukkueensa pelaamista. Virta on juuri näillä teoilla luonut Lukkoon voittamisen kulttuuria ja antanut aidon mahdollisuuden menestykseen.

Lukolla ei ole pitkään aikaan mestaruustasoista pakistoa, mutta nyt sellainen olisi ollut jalkeilla. Ilkka Heikkisen tasoa ja motivaatiota epäiltiin hieman ennen kauden alkua, mutta ”Bono” on osoittanut, että peli kulkee ja myös asennepuoli on täytty timanttia. Tarmo Reunasen kausi on ollut hieman vuoristoratamainen, mutta nuorukaisen potentiaalia pudotuspeleissä ei voi olla väheksymättä. Alkukaudesta Winnipeg Jetsissä pelannut Ville Heinola toi Lukkoon hyvää rauhallisuutta ja kiekollista osaamista.

Dynaaminen hyökkäys olisi ollut mestaruuspalapelin viimeinen pala

Kaikki Liigaa seuraavat ihmiset ovat varmasti huomanneet Justin Danforthin taidot, mutta nyt myös Lukolta löytyy laadukasta leveyttä hyökkäykseen. Westerholmin veljekset Ponthus sekä Pathrik tulivat Raumalle Frölundan organisaatiosta, jossa laadukas arki sekä voittamisen kulttuuri ovat läsnä vahvasti. Veljekset ovat nähneet läheltä sen, että mitä menestys vaatii ja varmasti Lukko on saanut myös hyödyllistä tietoa veljeksiltä. Myös kesken kauden Raumalle saapunut Sebastian Repo oli juuri sitä mitä lääkäri oli määrännyt. Voimahyökkääjänä tunnettu Repo osaa myös tehdä tulosta ja nuorukainen osaa myös erinomaisesti ärsyttämisen taidon mitä tarvitaan pudotuspeleissä. Viime kaudella isossa tuloksentekovastuussa ollut Toni Koivisto olisi nyt saanut tehdä tulosta takarintamalta, mikä olisi sopinut konkarille erittäin hyvin.

Kaikki osa-alueet olivat vahvistuneet reilusti aikaisempiin kausiin verrattuna. Myös voittamisen kulttuuria oli aikaisempaa selvästi enemmän. Näiden seikkojen jälkeen uskon edelleen vahvasti siihen, että Lukko olisi juhlinut mestaruutta, mikäli kausi olisi pelattu loppuun.

Veikko Nurminen

Twitter: @VeikkoNurminen