Kuva: Ida Holopainen

 

Naisjalkapallo on viime kuukausina ottanut suuria kehitysaskeleita. Yhdysvaltojen naiset saavat vuosikausien taistelun jälkeen samaa palkkaa kuin miehet. Naisten EM-kisojen finaali Wembleyllä on jo loppuunmyyty, vaikka siihen on vielä yli sata päivää aikaa. Toissapäivänä puolestaan rikottiin yleisöennätys, kun Barcelonan ja Real Madridin välistä ottelua seurasi 91 553 katsojaa.

Teksti: Samu Rissanen

Naisjalkapallo on ollut vuosikymmeniä aliarvostettua. Viime vuosien ja jopa kuukausien aikana tilanne on kuitenkin muuttunut radikaalisti, kun ennätyksiä on tehty ja suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Helmikuun lopulla kuultiin isoja uutisia, kun selvisi, että Yhdysvaltojen naisten jalkapallomaajoukkue saa miljoonakorvaukset sekä saman verran palkkaa kuin miehet. Korvauksen suuruus on 24 miljoonaa dollaria eli noin 21,5 miljoonaa euroa. 24 miljoonasta 22 menee jaettavaksi naispelaajien kesken ja loput kaksi tilille, jonka avulla tuetaan pelaajia peliuran jälkeisessä elämässä.

Taistelu tasa-arvoisista palkoista juontaa juurensa vuoden 2019 maaliskuuhun. Tuolloin naisten joukkue nosti oikeuskanteen Yhdysvaltojen jalkapalloliittoa vastaan. Naispelaajat syyttivät liittoa sukupuolisyrjinnästä ja vaativat tasa-arvoista palkkaa. Tilanteesta seurasi vuosien oikeustaistelu. Ratkaisu saatiin lopulta tämän vuoden helmikuussa, kun Yhdysvaltojen jalkapalloliitto kertoi tiedotteessaan, että he ovat ratkaisseet tasa-arvoa koskevat kiistat: jatkossa miesten ja naisten joukkueita tullaan kohtelemaan samalla tavalla.

Yksi vahvimmin asiaa ajanut henkilö on Yhdysvaltojen maajoukkuetähti Megan Rapinoe. Kun tieto korvauksista ja tasa-arvoisesta palkasta tuli julki, Rapinoe oli innoissaan.

“Tämä on valtava voitto naisten jalkapallolle ja urheilulle. Tämä on voitto niin meille kuin seuraavan sukupolven pelaajille. Tämä on voitto naispelaajille ympäri maailmaa”, Rapinoe totesi ESPN:n haastattelussa.

 

Megan Rapinoe on näkyvä hahmo niin kentällä kuin sen ulkopuolella. (Kuva: mPinoe/Twitter)

 

Yleisöennätyksiä ja loppuunmyyntejä

 

Naisten jalkapallon EM-kisojen finaaliin on vielä 122 päivää, mutta se on jo loppuunmyyty. Finaali pelataan Lontoossa Wembleyllä, jonka kapasiteetti on 90 000. Liput myytiin loppuun alle tunnissa siitä, kun ne tulivat yleiseen myyntiin. Myös muita turnauksen pelejä on loppuunmyyty, kuten lohkovaiheen pelit Pohjois-Irlanti-Englanti, Englanti-Norja sekä Belgia-Irlanti.

Edellisessä naisten EM-finaalissa vuonna 2017 Hollannin ja Tanskan välillä yleisöä oli 28 182. Stadionin kapasiteetti on 30 205, joten stadionilla oli vain noin 2 000 tyhjää paikkaa. Viisi vuotta myöhemmin 90 000-paikkainen Wembley on jo loppuunmyyty hyvissä ajoin ennen koko kisojen alkua.

Vertailun vuoksi: viime kesänä samaisella Wembleyllä pelattu miesten EM-finaali Italian ja Englannin välillä houkutteli 67 173 katsojaa.  Voidaan siis sanoa, että naisjalkapallon suosio on kasvanut massiivisesti ja hyvä niin.

Kaksi päivää sitten keskiviikkoiltana Barcelona ja Real Madrid kohtasivat naisten Mestarien liigan puolivälierien toisessa osassa Camp Noulla. Barcelona voitti tuon ottelun 5-2 ja eteni semifinaaleihin yhteismaalein 8-3. Vaikka peli oli loistavaa, muistetaan se ennen kaikkea toisen asian takia. Nimittäin maailmanennätyksen.

 

Camp Nou oli lähes täynnä keskiviikko-iltana. (Kuva: fcbarcelona/instagram)

 

Ottelua oli Camp Noulla seuraamassa 91 553 silmäparia. Se on suurin yleisömäärä, joka  naisten jalkapallo-ottelussa on koskaan ollut. Edellinen ennätys oli vuodelta 1999, kun Yhdysvallat ja Kiina kohtasivat MM-finaalissa. Tuolloin Rose Bowlilla Kaliforniassa katsojia oli 90 185.

Yleisömäärän huikeudesta kertoo se, että 91 553 katsojaa on suurin määrä, joka Camp Noulla on tällä kaudella nähty. Toisin sanoen, yksikään Barcelonan miesten ottelu tällä kaudella ei ole herättänyt yhtä paljon kiinnostusta kuin naisten El Clásico. Suurin katsojamäärä miesten pelissä tällä kaudella nähtiin myös El Clásicossa. Tuolloin yleisömäärä oli 86 422. 

Barcelonan ruotsalaistähti Fridolina Rolfö kertoi ottelun jälkeen Ruotsin yleisradio SVT:lle, että ottelu oli hänen koko elämänsä taianomaisin kokemus. Rolfö ja muut Barcelonan pelaajat saattavat hyvinkin saada lisää vastaavia kokemuksia, sillä on huhuttu että Barcelonan naiset tulisivat jatkossakin pelaamaan joitakin otteluita Camp Noulla. Virallista tietoa ei vielä ole tullut, mutta on vaikea uskoa, että keskiviikkoiltainen ottelu jäisi naisten viimeiseksi.

Ja jos toissapäiväisestä voi tulkita mitään, olisi Camp Noulla pelaaminen täysin ansaittua. Ottelu oli erittäin viihdyttävää, ja yleisö nautti pelistä läpi ysikymppisen.