Kaikki jääkiekkoa seuraavat tietävät Raimo Summasen värikkääksi persoonaksi.

Jääkiekon Mestiksen pudotuspeleissä sattui keskiviikkona kohua aiheuttanut tilanne. Espoo Unitedin valmentaja  Raimo Summanen haukkui Hermeksen päävalmentajana toimivaa Antti Karhulaa pedofiiliksi. Asia on edennyt Mestiksen kurinpitoryhmän käsittelyyn.

Espoo United käsittelee asiaa seuran sisällä tänään torstaina. Kohu on toinen Espoo Unitedille puolen vuoden sisään, kun viime syksynä Aleksi Valavuori aiheutti närää homo-kommenteillaan. Silloin seura päätyi erottamaan Valavuoren, aika näyttää miten Summasen suhteen toimitaan.

Se, että Summanen on otsikoissa kyseenalaisista kommenteista, ei varmasti yllätä ketään. Mies muistetaan muun muassa siitä, että haukkui Jokereiden päävalmentajana toiminutta Tommi Lämsää “mieshuoraksi”, ja oli sitä mieltä, että Lämsä “saa pataansa”. Aikoinaan Summanen myös aiheutti pukukoppipuheillaan sen, että Janne Niinimaa jätti World Cup -turnauksen kesken 2004.

Itse olen sitä mieltä, että värikkäitä persoonia tarvitaan maailmaan ja varsinkin urheilun saralle. Suomessa usein katsotaan kieroon ihmisiä jotka uskaltavat sanoa asioita suoraan. On myös ymmärrettävää, että pelin tuoksinnassa tai ottelun jälkeen saattaa tunteet kuohahtaa yli. Itsekin olen kuullu pelikentillä painokelvotonta tekstiä, mutta ne ovat mielestäni osa peliä. Kuitenkin se, että toista haukutaan pedofiiliksi on rajan ylittämistä, ja pahasti. Epäilen vahvasti sitä, että Summaselle olisi sisäpiirintietoa siitä, että Antti Karhula on oikeasti pedofiili. Jos Summasella on kyseistä tietoa, hänen pitäisi luovuttaa ne poliisille, eikä huudella niitä vaihtoaitiosta toiseen.

Karhula kertoi luokkaantuneensa huutelusta ja harkitsee kunnialoukkaussyytteen nostamista. Jos Summanen esittäisi julkisen anteeksipyynnön, se varmasti rauhoittaisi tilannetta hiukan. Summasen tuntien niin ei tule tapahtumaan. Mielestäni Summanen ansaitsee 5 ottelun toimitsijakiellon. Minkä takia 5 ottelua? Summasella on historiaa huuteluista aikasemminkin, huutelu oli loukkaavaa Karhulaa kohtaan ja Mestiksen pitää antaa selvä viesti, että kyseinen toiminta ei ole hyväksyttävää.

Miten Summaseen pitää suhtautua tuoreimman tapaukseen jälkeen? Mielikuvani Summasesta ei juurikaan muuttunu tapahtuman johdosta. Hänen suustaan päästämät sammakot ovat käsittämättömiä, mutta vastaavasti hän on erittäin meritoitunut valmentaja. Ei se ole hullu, joka pyytää vaan se joka maksaa.

Teksti: Ville Sonninen

Kuva: Ella Kajaste