Rallin Suomenmestaruussarjaa on ajettu vuodesta 1959 lähtien. Sarja on erinomainen ponnahduslauta kuljettajille kohti maailman terävintä kärkeä. Sarja on tuottanut vuosikymmennet paljon kansainvälisestikin menestyneitä kuljettajia ja näin tapahtuu myös tulevaisuudessa.

Mikään ei ole aidompaa rallia kuin se, kun kesällä Suomen kauniissa luontomaisemassa kovaa mörinää pitävät ralliautot kisailevat paremmuudesta ja yleisö nauttii vauhdikkaasta menosta väkijuoman kera.

Rallin SM-sarja käynnistyi jälleen tammikuussa, kun Rovaniemellä ajettiin perinteinen Arctic Lapland Rally (entinen Tunturiralli).

Tämän kauden kilpailukalenteri pitää sisällään kuusi eri osakilpailua. Kilpailut painottuvat pääasiassa hieman pohjoisempaan Suomeen, mikä on mielestäni hieman erikoista. Lajin kiinnostavuuden ja isomman yleisömassan keräämiseksi olisi tärkeää, että myös Etelä-Suomessa ajettaisiin SM-ralleja. Myös satunnaiskatsojat toivoisivat varmasti, että kilpailuja olisi enemmän, sillä tällä kaudella kisaillaan SM-sarjassa vain kuudesti.

 

Laatukuljettajia riittää onneksi vieläkin

 

Marcus Grönholm ja Esapekka Lappi ovat loistavia esimerkkejä siitä, että sarja tuottaa parhaimmillaan ihan maailmanluokan kuljettajia. Grönholm on voittanut jopa kaksi rallin maailmanmestaruutta ja Lappi on vasta aloittelemassa omaa uraansa maailman huipulla.

SM-sarja on erinomainen mahdollisuus rallikansalle seurata kuljettajien uraa läheltä ja tehdä havaintoja, että kenessä on potentiaalia olla tulevaisuudessa isokin nimi. Sarjana SM-sarja on myös kuljettajille mahtava näyteikkuna isoimmille sorateille. Suomen maine hyvänä rallimaana on myös kansainvälisestikin tiedossa ja SM-sarjaa seurataan tarkasti mahdollisia WRC-sopimuksia varten.

Tämän kauden mielenkiintoisimmat nimet ovat ehdottomasti Teemu Asunmaa sekä kymmenkertainen SM-mestari Juha Salo. Hallitsevana Suomen mestarina Asunmaa tuo varmasti paljon katsojia jokaiseen ralliin. Tulevaisuudessa Asunmaa saattaa olla jopa WRC-kuski, joten kehitystä on enemmän kuin mielenkiintoista seurata. Salo on taas todella kokenut kuljettaja SM-sarjassa ja toimii nuorille kuljettajille vähän kuin mentorina.

Asunmaan ja Salon isoimmaksi haastajaksi on nimetty vuoden 2018 Suomen mestari Eerik Pietarinen. Pietarisen lisäksi nimet Esa Ruotsalainen sekä Rallicrossin MM-sarjasta tuttu Niclas Grönholm ovat mielenkiintoisia seurattavia.

 

Rallin markkinointi on lasten kengissä

 

Tässä on mielestäni SM-sarjan isoimman parantamisen kohde. Jos en olisi tästä aiheesta kirjoittanut, en olisi todellakaan tiennyt, että SM-rallikausi käynnistyi tammikuussa. Tavalliset kansalaiset ovat varmasti kiinnostuneita kotimaan ralleista, mutta helppo tiedonsaanti on yllättävän vaikeaa. Enemmän markkinointia sanomalehtiin ja televisioon liikuttaisi varmasti enemmän katsojia kisoihin. Myös SM-sarja tarvitsisi hieman persoonia kehiin, jotka markkinoisivat itse itseään.

Rallin SM-sarja elää ja hengittää tällä hetkellä tasaisen varmasti, mutta onko liitolla riittävästi halua kehittää sarjaa eteenpäin?

 

Veikko Nurminen

Twitter: @VeikkoNurminen