Formula 1 -kausi saatiin vihdoin käyntiin viime viikonloppuna, kun Bahraissa kurvailtiin Sakhirin radalla kauden ensimmäinen osakilpailu. Jännittävän ja viihdyttävän voittokamppailun jälkeen päähuomion varasti kuitenkin suurelle osalle täysin epäselvät sääntölinjaukset.

Kilpailun päätöskierroksilla Red Bull -tallin Max Verstappen ajoi Mercedeksen Lewis Hamiltonin eron kärjessä umpeen, jolloin nähtiin huikea ohitus hollantilaiselta ulkokautta Sakhirin radan neljännessä mutkassa.

Verstappen joutui kuitenkin jo samalla kierroksella antamaan juuri hankitun kärkipaikkansa takaisin Hamiltonille, kun kilpailunjohdolta tuli Red Bullille viesti, että ohitus oli sääntöjenvastainen. Verstappen oli ylittänyt niin sanotut ratarajat, eli radan reunoissa sijaitsevat valkoiset viivat kaikilla hänen autonsa neljällä renkaallaan.

Perjantaina ensimmäisten harjoitusten jälkeen kuljettajille ja talleille annettiin kilpailunjohdolta viesti, jossa selvitettiin sallittua toimintaa Sakhirin radan neljännessä mutkassa. Toisissa -ja kolmansissa harjoituksissa sekä aika-ajoissa nelosmutkassa ei saa valua pitkäksi, tai muuten aikakierros hylätään, mutta kilpailussa tähän ei tultaisi puuttumaan. Selkeätä, eikö?

Sunnuntain kilpailussa esimerkiksi Lewis Hamilton ylitti nuo paljon puhutut ratarajat 29 kertaa, koska sen piti olla sallittua. Red Bull valitti kilpailunjohtoon asiasta, jolloin viesti vietiin Mercedeksen kautta Hamiltonille, ettei näin saisi enää tehdä tai muuten alkaa aikasakkoa ropisemaan. 

Red Bullin valitus osui lopulta omaan nilkkaan, kun Verstappen itse valui Hamiltonia ohittaessaan radan ulkopuolelle. Tähän hölmöläisten hommaan ratkesi käytännössä koko kilpailun kestänyt jännittävä voittotaisto, sillä Verstappenilla ei enää riittänyt paukkuja haastaa Hamiltonia uudestaan kierrosten loppuessa kesken. 

F1-sarjan kilpailunjohtaja Michael Masi lopulta selvitti suurelle yleisölle, että Verstappen joutui päästämään Hamiltonin takaisin edelleen siitä syystä, että radan neljännessä mutkassa ei ohitustilanteessa saa ansaita lopullista hyötyä menemällä mutka leveäksi. Miten moottoriurheilun kuninkuusluokassa voi olla niin epäselvää, että kuka saa ajaa mistä milloinkin, ja että sääntöä/sääntötulkintaa muutetaan kesken kilpailun? Isojen budjettierojen vallitessa olisi tervettä, jos tallit olisivat starttivalojen sammuessa edes sääntökirjan osalta samalla lähtöviivalla.

Formula 1 on sääntöviidakkoineen ja taktisten palastensa osalta todella monimutkainen sarja seurata, vaikka sarjan DNA onkin erittäin simppeli; ensimmäisenä ruutulipulle kurvannut auto voittaa. Sunnuntaina nähty sekoilu ratarajojen kanssa on vain yksi esimerkki, miksi uusia seuraajia on hankalaa saada lajin pariin. 

Allekirjoittanut itse joutui monia tilanteita vääntämään kotisohvalla sellaiselle henkilölle rautalangasta, joka on viimeksi katsonut formuloita käytännössä Mika Häkkisen aikakaudella. 

Tietysti voittokamppailu oli pitkästä aikaa jännittävä ja kilpailutapahtumat ylipäätään, mutta suurimman keskustelun ollessa radan valkoiset viivat, josta ei saa tai saa ajaa, mennään uusien fanien metsästämisen osalta F1-sarjassa pitkälle rengasvalliin saakka.