Jukka Jalonen pääsi helmikuussa juhlimaan ensimmäistä Suomen olympiakultaa palloilulajeissa kautta aikojen. (Kuva: Leijonat Facebook)

 

Jukka Jalonen, Markku Kanerva, Henrik Dettmann ja Petteri Nykky. Nämä valmentajat ovat nostaneet Suomen uudelle tasolle omissa lajeissaan. Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta. 

Teksti: Jaakko Servo

Kaikkia neljää huippuvalmentajaa yhdistää ihmisläheisyys ja se, että pelaajien on helppo lähestyä heitä. Kaikki heistä ovat myös ihmistuntijoita, jotka kyselevät pelaajiensa kuulumisia ja haluavat kaikkien pelaajien tietävän merkityksensä joukkueelle. Edellä mainitut valmentajat tullaan muistamaan omien lajiensa kansainvälisestä nostamisesta uudelle tasolle.

Onko sattumaa vai ei, mutta niin Jalonen, Kanerva, Dettmann kuin Nykkykin pyörivät kukin iältään 60 vuoden hujakoilla. 

 

Jukka Jalonen: Kaikkien aikojen Leijona-valmentaja

 

Suomalainen palloilu on noussut uudelle tasolla 2010-luvulla edellä mainittujen valmentajien ja heidän taustatiiminsä ansiosta. Suomi alisuoritti 2000-luvun alussa jopa jääkiekon kaltaisessa menestyslajissa. Jukka Jalonen nousi maajoukkueen peräsimeen vuonna 2008 ja käänsi uuden sivun suomalaisessa jääkiekossa. Tähän aikaväliin Leijonat ylsi vaikean turnauksen jälkeen pronssille Vancouverin 2010 olympialaisissa.

Vuotta myöhemmin Bratislavassa 2011 Jalonen kasasi joukkueen, johon lähes kukaan ei ennen kisoja uskonut. Loppu on historiaa. Leijonat murskasi finaalissa Ruotsin numeroin 6-1 ja juhli 16 vuoden tauon jälkeen toista miesten maailmanmestaruuttaan.

Jalosen pesti kesti ensimmäisellä kerralla vuoteen 2013. Hän palasi A-maajoukkueen peräsimeen vuonna 2018. A-maajoukkuevuosien välissä Jalonen oli johdattamassa Nuoret Leijonat MM-kultaan kotiyleisön edessä Helsingissä vuonna 2016. Miesten maajoukkueeseessa meni vain vuosi, kun Jalonen pääsi jälleen juhlimaan maailmanmestaruutta Bratislavassa 2019. Tälläkin kertaa Jalosella oli johdattavanaan joukkue, johon kukaan ei uskonut ennen kisoja.

Ilta-Sanomien artikkelissa ennen 2019 MM-kisoja spekuloidaan Leijona-joukkueen menestysmahdollisuuksia. Jalosen voi kruunata jo tässä vaiheessa kaikkien aikojen Leijona-valmentajaksi, sillä tänä keväänä Jalosen ryhmä juhli ensimmäistä olympiakultaansa Pekingin talviolympialaisissa. Kyseinen kulta oli myös Suomen ensimmäinen palloilulajien olympiakulta. 

 

Markku Kanerva: Suomifudiksen pelastaja

 

Markku Kanerva teki juuri kahden vuoden jatkosopimuksen Huuhkajien päävalmentajana. (Kuva: Huuhkajat Facebook)

 

Markku Kanerva nousi Huuhkajien päävalmentajaksi nuorten maajoukkueesta ensimmäisen kerran vuonna 2011, mutta pesti kesti vain kolmen ottelun verran. Mixu Paatelaisen  saatua potkut kesäkuussa 2015 Palloliitto kertoi, että Kanerva toimii A-maajoukkueen päävalmentajana vuoden 2015 loppuun saakka.

Kanerva sai joukkueensa kanssa heti hyvän alun, kun Suomi voitti jäljellä olevista EM 2016 -karsintaotteluissa Kreikan, Färsaaret sekä pelasi tasan Romanian ja Pohjois-Irlannin kanssa. “Rive” sai pidemmän 3-vuoden sopimuksen Huuhkajien peräsimeen vuonna 2016.

Tämän jälkeen alkoi tapahtua kunnolla. Karsinnat 2020 EM-kisoihin alkoivat tappiolla Italiaa vastaan, mutta sen jälkeen Suomi otti neljä perättäistä voittoa. Sen jälkeen Suomi hävisi Italialle kotona ja Bosnialle vieraissa. Voitto Armeniasta ja muiden ottelujen päättyminen suotuisasti antoi Suomelle mahdollisuuden varmistaa kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisapaikka jo toiseksi viimeisessä ottelussa Liechtensteinia vastaan kotikentällä.  Suomi voitti ottelun 3–0 ja lunasti paikan ensimmäisiin EM-kisoihinsa sijoittumalla lohkossa toiseksi.

Kisoissa Huuhkajat onnistui Kanervan johdolla voittamaan ensimmäisen ottelunsa Tanskaa vastaan lukemin 1-0. Venäjä ja Belgia onnistuivat kuitenkin kukistamaan Suomen, ja täten ensimmäiset arvokisat miehissä päättyivät alkulohkoon.

Kanervan vaikutus Suomen jalkapallolle on kuitenkin valtava. Suomen miesten maajoukkueelle naurettiin pitkään, mutta Kanervan otettua ohjat on Huuhkajat esiintynyt täysin uudella ilmeellä. Kanerva solmi tällä viikolla jatkosopimuksen vuoteen 2024 asti.

Kanervan sopimus kattaa kesäkuussa alkavan Kansojen liigan lohkovaiheen lisäksi tulevat EM-karsinnat sekä mahdolliset EM-kisat Saksassa 2024. Viekö Rive Huuhkajat jälleen kisoihin?

 

Henrik Dettmann: Kaiken nähnyt Susiluotsi 

 

Henrik Dettmann on pitkän linjan valmentaja suomalaisessa koripallossa. (Kuva: Susijengi Facebook)

 

Henrik Dettmann oli Suomen koripallomaajoukkueen valmentajana jo vuonna 1992. Uudemman kerran Dettmann nousi maajoukkueen peräsimeen vuonna 2004. Hän on mittavalla 25 vuoden valmentajaurallaan  johdattanut joukkueen EM-kisoihin vuosina 1995, 2011, 2013, 2015 ja 2017 sekä kerran MM-kisoihin vuonna 2014.

Dettmann tunnetaan ihmisläheisessä valmentajana. Pelaajat ovat halunneet olla osa Susijengiä, koska Dettmann on luonut siitä turvallisen paikan. Hänen joukkueessaan jokainen pelaaja tuntee olevansa tärkeä osa palapeliä.

Dettmann on vuosien työllään nostanut suomalaisen koripallon tasolle, josta ei enää pudota. Dettmann on joukkueessaan pitänyt  ilmapiirin sellaisena, että hyvät tulokset ovat olleet mahdollisia. Hänen upea ja pitkä uransa Susijengin peräsimessä kuitenkin tulee päätökseen, kun vetovastuun ottaa 34-vuotias Lassi Tuovi.

Dettmann kertoi kypsytelleensä ajatusta astua sivuun jo neljän vuoden ajan.

“Haluan luoda jatkuvuutta. Se on syy, miksi olen tällaisen päätöksen tehnyt. Aloitin pohdinnan jo ennen kotikisoja vuonna 2017. Tiesin, että jossain kohtaa tämä pitää tehdä. Ei saa olla tulevaisuuden tukkona”, Dettmann kertoi Helsingin Sanomille loppusyksystä 2021.

Ennen kui Dettmann siirtyy syrjään hän saa vielä kerran johdattaa Susijengin kohti syksyn EM-kisoja. Vetovastuun kisoissa ottaa nuori Tuovi. 

 

Petteri Nykky: Usean lajin taitaja

 

Petteri Nykky on filosofian maisteri ja osaa tulkita pelaajiansa hyvin. (Kuva: Salibandy.fi Facebook)

 

Petteri Nykky nousi ensimmäistä kertaa Suomen salibandymaajoukkueen päävalmentajaksi vuonna 2004. Nykyn pestin huipensivat vuosien 2008 ja 2010 maailmanmestaruudet. Vuoden 2008 maailmanmestaruus oli Suomen ensimmäinen miesten maajoukkueen kulta MM-kisoissa.

Nykky nosti maajoukkueen seuraavalle tasolle ja Suomen todelliseksi haastajaksi Ruotsille salibandyssa. Helmikuussa 2017 Nykky valittiin uudestaan maajoukkueen päävalmentajaksi. Paluun jälkeen heti ensimmäisissä kisoissaan vuonna 2018 Nykky pääsi nostelemaan maailmanmestaruuspokaalia kohti Prahan O2-Arenan kattoa.

56-vuotias Nykky jatkaa edelleen maajoukkueen valmentajana ja tulee johdattamaan Suomen mitä luultavimmin tuleviin maailmanmestaruuksiin, tulevaisuudessa ehkä kenties kohti olympialaisia. Urheilusivusto Jälkipeli on kirjoittanut Nykyn monilajisista taidoista kertovan tekstin

Nykky tunnetaan myös golfvalmentajana,. Hän on vuosia valmentanut tunnettuja suomalaisia golfaajia. Vuonna 2011 Nykky valittiin Suomen Golfliiton liittovalmentajaksi. Hän on toiminut muun muassa ammattigolffari Matilda Castrenin henkilökohtaisena valmentajana. Voidaan siis puhua monen lajin taitajasta.