Huuhkajiakin edustaneen Glen Kamaran Glasgow Rangers kohtasi viime viikolla tsekkiläisen Slavia Prahan. Ottelu jäi elämään keskusteluissa ihan muista syistä kuin urheilullisista esityksistä. Sini Vanhalan mielestä Uefalla on nyt täydellinen tilaisuus osoittaa, ettei rasismia hyväksytä heidän otteluissa.

On turhauttavaa ja surullista kirjoittaa vielä vuonna 2021 kolumnia rasismista ja siitä, kuinka sitä ei tulisi hyväksyä missään muodossa. Tämän kun pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta viime viikkoinen tapahtumaketju, joka alkoi Glasgow Rangersin kotikentällä kertoo toista tarinaa.

Televisiokuvassa pystyi näkemään, kuinka Slavia Prahaa edustava Ondrej Kudela peittää suunsa ja kuiskaa Glen Kamaralle jotain sellaista mikä nostattaa suomalaispelaajan tunteita. Kotikatsomoon tämä tilanne ei välttämättä alkuun vaikuttanut rasistiselta, sillä ainahan otteluun on kuulunut pelaajien keskinäiset suunsoitot. Katsojalle saattoi herätä kysymys, mitä Kudela sanoi saadakseen vastustajan noin suuttumaan.

Näin jälkikäteen kaikille on selvää, mikä sai Kamaran suuttumaan näin, eikä kenelläkään ole syytä pitää tätä turhana suuttumisena tai kohun aiheena. Kamaran tiedotteessa kerrottiin Kudelan haukkuneen häntä voimasanojen säestämänä apinaksi. Slavia Praha ja tapahtuman toinen osapuoli kiistää täysin tapahtuneen, mutta Kamaran reaktio kentällä kertoo aivan tarpeeksi. Pelaajana hän on varmasti tottunut turhanpäiväiseen suunsoittoon ja osaa pitää tunteensa kasassa. Mutta rasistinen käytös on täysin eri asia ja siihen tuleekin reagoida.

Ihan kuin kohua ei olisi syntynyt tarpeeksi ottelun tapahtumista, päätti Slavia Prahan huligaanit heittää lisää bensaa liekkeihin. Eikä tämän jälkeen kannata ihmetellä, jos kansan mieleen jää rasistisena laumana. Instagramiin julkaistussa ryhmäkuvassa joukko seisoo pidellen ylhäällä banneria, jonka teksti on liian ala-arvoista julkaistavaksi. Se voidaan kertoa, että viesti oli selkeästi omistettu Kamaralle. 

Tapahtuma on puhuttanut paljon vielä viikonkin jälkeen, eikä ihme. Tällainen ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää käytöstä, eikä vastustajaa kunnioittavaa. Siinähän urheilussa on omalta osaltaan kyse myös; vastustajan kunnioittamisesta. Slavia Praha näyttää tällä hetkellä esimerkkiä siitä, miten ei pidä käyttäytyä kieltämällä kaiken.

Tapaus siirtyi Uefan tutkittavaksi, mutta tätä kirjoittaessa ei päätöstä ole vielä syntynyt. Tässä on kuitenkin täydellinen tilaisuus näyttää mallia siitä, ettei rasismi ole heidän otteluissa sallittu. Jos Uefa ei anna tästä oikeanlaista ratkaisua, on hyvin suuri todennäköisyys että liitto onnistuu nolaamaan vain itsensä. Puhutaan kuitenkin edelleen itsestäänselvyydestä, kun kyseessä on rasistinen käytös; sitä ei tule missään tapauksessa hyväksyä ja sanktio tulee olla myös oikea. 

Loppuun täytyy nostaa vielä Suomen maajoukkueen, Huuhkajien, vaikuttava kannanotto. Tällaista urheilussa tarvitaan. Monilla urheilijoilla on kuitenkin täydellinen alusta ottaa kantaa tälläisissä asioissa ja näyttää samalla hyvää esimerkkiä nuorille tulevaisuuden urheilijoille. Moni pienempi urheilijanalku katsoo tämän hetken supertähtiä ylöspäin ja näin ollen he saavat myös hyvän muistutuksen siitä, mikä ei urheilukentille kuulu. Huuhkajien osoittama tuki Kamaraa kohtaa on askel kohti parempaa maailmaa.

Pallo on kuitenkin Uefan käsissä ja nähtäväksi jää, miten liitto käyttää hyväksi tämän tilaisuuden rasismin vastaisessa taistelussa vai käyttääkö ollenkaan.

Sini Vanhala, sinivanhala@icloud.com

Urheilutoimittaja