Maailmalla jylläävä koronavirus on pistänyt koko maapallon sekaisin. Tuore epidemia koskettaa todella monia ihmisiä ja yksi heistä on kokenut urheiluselostaja Teppo Laaksonen.

Selostaja Teppo Laaksonen on varmasti monelle urheilunseuraajalle tuttu nimi. Laaksonen työskentelee MTV:n palveluksessa ja selostaa tiiviisti esimerkiksi Ruotsin jääkiekkosarja SHL:ää. Koronaviruksen takia lähes koko maailman urheilu on pysähtynyt ja se on ollut todella raju isku myös selostajan arkeen. Laaksosen fiilikset tuoreesta epidemiasta ovat ymmärrettävästi murheelliset.

– Ikävät fiilikset ovat totta kai. Ensisijaisesti kuitenkin sen takia, että kuinka vakava tämä koko epidemia on. Vaikka urheilusarjat ovat tämän johdosta osin päätetty ja keskeytetty, niin tämä on vain pieni hiekanmurunen tässä kokonaisuudessa. Tämä vaikuttaa myös minun toimeentulooni erittäin negatiivisesti, mutta tilanne on sama muilla kollegoilla ja ihmisillä ympäri maailmaa. Työskentelen siis määräaikaisessa freelance-suhteessa joka tarkoittaa sitä, että jos ei ole selostuksia, niin ei palkkaakaan tule.

Työkuviot täysin uusiksi

Laaksonen on työskennellyt viime vuodet ahkerasti MTV:n palveluksessa. C Morella Laaksonen selostaa noin satakunta ottelua yhden kauden aikana. Laaksonen on SHL:n pääselostaja ja jääkiekon MM-kisoissa Laaksosella on myös ollut iso rooli. SHL-kausi pistettiin jo pakettiin ja saman kohtalon koki myös jääkiekon MM-kisat.

– SHL:n pudotuspelien peruminen tarkoittaa noin pariakymmentä peruttua selostusta ja se on todella harmi. MM-kisojen peruuntuminen on myös todella ikävää, sillä olen selostanut yleeensä noin 15 peliä kisoista.

– Espanjan La Liigaa olen myös tehnyt satunnaisesti. Sen suhteen kuitenkin minulla on vielä konkreettisia toiveita, että kautta päästäisiin vielä jatkamaan ja myös itse pääsisin tekemään vielä jonkin ottelun.

Laaksonen on ollut erittäin tyytyväinen työnantajalta saamaansa tukeen.

– Työnantaja on tukenut hyvin tässä vaikeassa tilanteessa ja uskon, että saamme hieman rahallista tukea, vaikka he eivät ole velvoitettuja sitä antamaan. Olen saanut myös hyvin henkistä tukea esimiehiltä sekä kollegoilta. Somessa pyrin itse vähän viljelemään huumoria sekä tsemppaamaan muita ihmisiä.

Vaikka toimeentulot vähenevät rajusti ainakin hetkeksi, niin muut asiat ovat Laaksoselle tärkeämmässä roolissa kuin raha.

– Onneksi minulla on kuitenkin jonkin verran säästöjä. Tärkeintä on kuitenkin se, että itse ja läheiset ihmiset ovat pysyneet terveinä. Näistä kannattaa ja täytyy olla kuitenkin iloinen.

 

Kuva
Teppo Laaksonen työpisteellään.

Arjessa edelleen paljon sisältöä

Vaikka päätyöt ovat tällä hetkellä tauolla, on selostajan arki kuitenkin täynnä tohinaa.

– Tällä hetkellä aika kuuluu pääasiassa koti-isän hommia hoitaessa. Oma ekaluokkalainen opiskelee tällä hetkellä kotona ja olen vähän kuin ”kotiopettaja” hänelle. Olen myös MTV Urheilulle tehnyt nettijuttuja ajoittain kauden mittaan, joten toivottavasti niitä tilataan minulta lisää. Minulle on myös tärkeää, että päivitän omaa ”työsomeani” ahkerasti. Varsinkin SHL-asioista pyrin raportoimaan mahdollisimman kattavasti. Tässä tilanteessa on kuitenkin tärkeintä se, että ei jäädä tuleen makaamaan.

Laaksonen tekee myös Sporttimeisterit-podcastia yhdessä Julius Sorjosen kanssa. Sporttimeistereitä voi tällä hetkellä kuunnella Radioplay-palvelusta sekä Spotifysta.

– Saamme tästä projektista kuitenkin rahallista korvausta, joten siinäkin mielessä tämä on tärkeää tällä hetkellä. Mikäli koronatilanne sallii, niin tulevina viikkoina jaksoja on tulossa tiheämpään tahtiin.

Kaikki tapahtui niin nopeasti

Jokaisessa työssä kohtaa aina vastoinkäymisiä, mutta koronaviruksen aiheuttama tilanne on Laaksosen uran ehdottomasti pahin.

– Kyllä tämä on varmasti työurani pahin tilanne. Pari viikkoa sitten alkoivat spekulaatiot siitä, että MM-kisat saattavat olla vaakalaudalla. Silloin ei kuitenkaan ollut viitteitä siitä, että tilanteesta tulisi näin iso ja globaali juttu. Tällä hetkellä kanavilla ei ole livetarjontaa ja myös Tulosruudussa sekä Urheiluruudussa tarjonta on heikentynyt lähes nollaan. Tämä nykyinen tilanne on kyllä niin poikkeuksellinen, että siihen ei ole oikein mitenkään pystynyt varautumaan. Toivottavasti tämä on urani ensimmäinen ja viimeinen tällainen tilanne.

– Mikään korona-asiantuntija en ole, mutta virus aiheuttaa varmasti vielä poikkeusjärjestelyjä pitkään. UEFA:n päätös siirtää jalkapallon EM-kisat ensi vuoteen tuo nyt kalenteriin mahdollisuuden, että Euroopan huippujalkapallosarjat voitaisiin viedä loppuun. Nykyiset optimistisimmat arviot arviot pelien jatkumisesta ovat huhtikuun lopulla. Myös NHL-kausi voi teoriassa venyä jopa heinäkuulle.

Selostaja toivoo ennen kaikkea sitä, että turvallisuusasiat ovat kunnossa, ennen kuin pelit pyörähtävät jälleen käyntiin.

– Tärkeintä on kuitenkin ehdottomasti se, että ihmisten, pelaajien sekä toimihenkilöiden terveydellä ei saa leikkiä. Olisi myös todella toivottavaa, että ensi syksynä päästäisiin aloittamaan kaudet normaalisti. Turvallisuus on kuitenkin tärkein asia ja sen ehdoilla on mentävä.

Urheilu ei ole tulevaisuudessa enää itsestäänselvyys

Kokenut selostaja uskoo, että kun tämä epidemia on selätetty, niin ihmiset osaavat arvostaa jälleen enemmän urheilua.

– Uskon vahvasti siihen, että tämä tauko urheilusta on saanut ihmiset ymmärtämään sen, kuinka tärkeä asia urheilu ihmisten arjessa on. Myös muutamat ottelut, jotka pelattiin tyhjille katsomoille osoittivat sen, että ilman yleisöä pelistä lähtee suuri elementti pois. Arvostan varmasti myös omaa työtäni entistä enemmän tämän jälkeen. Olen varmasti myös kiitollisempi jokaisesta pelistä, joka vielä työstettäväksi tulee. Ennen kaikkea osaa taas arvostaa terveyttä enemmän.

Lopuksi Laaksonen lähettää terveisiä alan muille tekijöille ja myös alalle pyrkiville.

– Aika on nyt pahin mahdollinen, mutta toivotaan hartaasti, että tämä alkaa jossain kohtaa helpottamaan. Ilon kautta.

 

Veikko Nurminen
Twitter: @VeikkoNurminen
Haastateltava: @Laaksosenteppo