Kuvitus: Julia Rantala

Lähes kaikki maailman jalkapallosarjat ovat viimeisten kuukausien aikana keskeytetty koronaviruspandemian takia. Yksi Euroopan valtio on kuitenkin päättänyt erottua joukosta, nimittäin Valko-Venäjä.

Kun pelaajat muualla Euroopassa pitivät viime viikonloppuna kuntoaan yllä kotitreenien avulla, Valko-Venäjän Valioliigassa oli yhä täysi vauhti päällä.

Valko-Venäjällä on kirjoitushetkellä todettu jo yli 160 koronavirustartuntaa, joista kaksi on johtanut kuolemaan. Siitä huolimatta maan pääsarjassa pelattiin viime viikonloppuna täysi kierros. Uusi kausi on ollut käynnissä vasta muutaman viikon ajan.

Yhtäkään ottelua ei vielä olla pelattu suljetuille stadioneille, vaan katsojat on päästetty joka kerta paikalle. FC Minskin ja Dinamo Minskin välistä paikalliskamppailua oli esimerkiksi seuraamassa noin 3000 silmäparia.

– Tämä derby oli käytännössä maailman ainoa virallinen jalkapallo-ottelu, luki Dinamon lauantaisessa otteluraportissa.

Sentään ennen otteluiden alkua sarjan Twitter-tili ohjeisti kannattajia pesemään käsiä ja käyttämään nenäliinaa. Jotkut seurat yrittivät tunnistaa kuumeisia katsojia lämpökameroilla, jotka oli asennettu sisäänpääsyjen yläpuolelle. Hengityssuojaimia käyttivät ainoastaan järjestyksenvalvojat.

 

Myös Valko-Venäjän muiden urheilulajien sarjat, kuten jääkiekon Extraleague, ovat yhä tavalliseen tapaan käynnissä. Siellä kauden ratkaisupelit ovat käsillä, eivätkä pelaajat, kannattajat tai sarjojen päättäjät aio antaa minkään viruksen astua niiden tielle.

Kansainvälinen huomio nousussa

Koska kaikki muut jalkapallosarjat ovat tauolla, Valko-Venäjän Valioliiga on alkanut kiinnostamaan yhä useampia lajin kannattajia – jopa ympäri maailman.

Sarjan TV-oikeuksia ollaan myyty jo kymmeniin maihin, joihin lukeutuvat muun muassa Venäjä, Israel ja Intia. Myös vedonlyöntifirmat ovat onnistuneet pitämään omistautuneimmat asiakkaansa lajin parissa, kiitos Valko-Venäjän.

Arsenalia ja FC Barcelonaa uransa aikana edustanut Alexander Hleb pohti Valko-Venäjän Valioliigan jatkumisen hyviä puolia myös pelaajien näkökulmasta.

– Koko maailma seuraa Valko-Venäjän liigaa tällä hetkellä. Kaikkien tulisi mennä television ääreen ja katsoa meidän pelejämme, Hleb kertoi The Sunin haastattelussa.

– Kun NHL keskeytti kautensa, useat jääkiekkopelaajat lähtivät Venäjälle pelaamaan. Kenties Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo voisivat tulla Valko-Venäjän liigaan jatkamaan pelaamista?

– Tämä on ainut paikka Euroopassa, missä voit yhä pelata jalkapalloa. Ainakin ihmiset Valko-Venäjällä ovat tyytyväisiä.

Presidentti luottaa traktoriterapiaan

Mistä Valko-Venäjän uhmakkuus sitten oikein johtuu?

Kaikki tuntuu perustuvan valtion ylimmän johdon toimintaan.

Kun Suomi päätti eristää Uudenmaan muusta valtiosta viruksen leviämisen pysäyttämiseksi, Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenko suositteli kansalaisilleen traktoriterapiaa.

– Ihmiset täällä tekevät töitä traktoreissa. Kukaan ei edes keskustele viruksesta. Traktorit ja pellot voivat parantaa jokaisen, Lukashenko sanoi.

Vuodesta 1994 lähtien Valko-Venäjän vallassa ollut Lukashenko nähdään Europaan ”viimeisenä diktaattorina”. Hän on rajannut voimakkaasti sekä lehdistönvapautta että poliittisen opposition toimintaa.

Kun Covid-19-virus levisi myös Valko-Venäjän rajojen ylitse, presidentti toivoi, etteivät valkovenäläiset ”kärsisi samanlaista psykoosia kuin Länsi-Euroopassa”.

Toistaiseksi hänen toiveensa on toteutunut, sillä ainoa vastustus hänen ajatuksiansa kohtaan näyttäisi kumpuavan Valko-Venäjän ulkopuolelta.

Liiton päättäjät yhtä mieltä

Valko-Venäjän jalkapalloliitto on yhtä vähän huolissaan koronaviruksesta kuin presidentti Lukashenko. Jalkapalloliiton puheenjohtajan Vladimir Bazanovin mielestä Valko-Venäjällä ei yksinkertaisesti ole mitään tarvetta kauden keskeyttämiselle.

– Muut maat ovat sulkeneet rajojaan. Herranen aika! Ei meillä ole sellaiseen mitään tarvetta. Meillä ei ole mitään kriittistä tilannetta, Bazanov ihmetteli tartuntamäärän ollessa vielä alle 80.

FIFA ja UEFA eivät ole vielä puuttuneet peliin. Kansainvälisen pelaajayhdistyksen FIFPron pääsihteerin Jonas Baer-Hoffmannin mielestä kaikki jalkapallo Valko-Venäjällä tulisi kuitenkin keskeyttää saman tien.

– Me vetoamme, että siellä otettaisiin käyttöön samat varotoimenpiteet kuin muuallakin jalkapallossa. Se on suoraan sanottuna käsittämätöntä, miten tämä voi jatkua, kommentoi Baer-Hoffmann.

 

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola

 

Artikkelikuva: Julia Rantala
Tekstilähteet: The Sun, Tribuna, WorldOmeters