Englannin Valioliiga hyllytettiin vallitsevan Covid 19-viruksen takia. Miten maailman seuratuin jalkapallosarja tulisi ajaa päätökseen?

Totta se on. Alkuvuodesta uutisiin noussut Covid 19-virus (tunnetaan myös Koronaviruksena) on ajanut lähes jokaisen urheiluliigan seisakkiin tällä viikolla.

 

NHL, NBA, F1 sekä kaikki euroopan jalkapallosarjat ovat hyllytetty toistaiseksi. Palasin itse juuri Liverpoolista ennen FA:n tiedotusta pysäyttää sarja huhtikuun alkuun asti. Päätös oli Merseysidellä kuitenkin odotettavissa.

 

Liverpool on sarjassa ensimmäinen 25 pisteen turvin kun otteluita olisi jäljellä enää yhdeksän. Mestaruus olisi punaisille ensimmäinen lähes 30 vuoteen.

 

– Olisi katastrofi voittaa mestaruus tyhjälle katsomolle. 30 vuotta odotettu ja se olisi siinä? Uskon että kehotuksista huolimatta sadat tuhannet fanit ilmestyisivät stadionin ulkopuolelle juhlimaan, kommentoi eräs Anfieldin työntekijä.

 

Kokoontuminen stadionin ulkopuolelle ei yllättäisi: keskiviikkona tyhjille katsomoille pelatussa PSG-Dortmund ottelussa pelaajat liittyivät juhliin Parc de Princesin ulkopuolelle kannattajien kanssa.

Uusien tietojen valossa tilanne on muuttunut: mitä jos valioliigaa ei pelata tällä kaudella enää ollenkaan? On aika hypätä loputtomaan kaninkoloon.

 

Kuka ansaitsee ja mitä?

 

”Urheilussa ei ansaita, urheilussa otetaan”. Tämä kliseinen mutta toimiva sitaatti voi olla erittäin oleellinen kevään edetessä.

 

Miten valioliiga tulisi päättää tällä kaudella? Kyseessä on pelkkää spekulaatiota, mutta katsotaan mahdollisuuksia.

 

Päältäpäin helpoin ratkaisu olisi päättää kausi siihen tilanteeseen missä se on keskeytyksen astuessa voimaan. Tämä tarkoittaisi Liverpoolin mestaruutta, Teemu Pukin Norwichin putoamista, sekä Mestarien liigan paikan Leicester Citylle ensi kaudeksi.

 

Helpoin ratkaisu ei kuitenkaan ole yleensä paras: Manchester City voi vielä matemaattisesti saada Liverpoolin kiinni sarjataulukossa, joten olisiko epäreilua antaa pokaali punaisille? Entäpä pudotusviivan alapuolella majailevat? Kaikki kolme voisivat säilyttää paikkansa korkeimmassa divisioonassa.

 

Suurin ongelma löytyy sijalta 19. Aston Villa kuuluu 4 joukkueen kastiin, joka on pelannut yhden ottelun muita vähemmän. Tällä hetkellä joukkue olisi putoamassa Valioliigasta, mutta voitolla Villa säilyttäisi paikkansa. Putoaminen olisi suuri pettymys, sillä Birgminhamilaiset nousivat korkeimmalle sarjatasolle viime kesänä.

 

Entäpä mielipuolisin vaihtoehto? Perutaan koko kausi. Aloitetaan alusta elokuussa ja kuvitellaan että mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tämä ratkaisu toisi mukanaan pelkästään ongelmia:

 

Leicester menettäisi paikkansa neljän parhaan joukossa = ei otteluita Mestarien liigassa. Tämä jättäisi Brendan Rodgerssin miehet ilman kymmeniä miljoonia. Englannin toisella sarjatasolla kamppailevat Leeds sekä West Bromwich eivät suorituksistaan huolimatta nousisi Valioliigaan, mikä jättäisi seurat noin sata miljoonaa puntaa köyhemmiksi.

 

Jos FA peruisi koko kauden, olisi sillä kädet täynnä haasteita seuroilta ympäri saarta. Pidän siis mahdottomuutena kauden mitätöimistä.

 

Tietysti jos virus saadaan kuriin ajoissa, voi kausi jatkua joko tyhjille stadioneille, tai normaalisti. Ehdotus kauden venyttämisestä kesälle on yksi vaihtoehto, mutta jälleen täynnä ongelmia.

 

Jalkapallon EM-kisojen kohtalo on vielä kysymysmerkki. On todennäköistä että turnausta siirretään mutta mikään ei ole vielä varmaa. Toinen ongelma on pelaajien sopimukset: Ne päättyvät yleensä kesäkuuhun. Jos kausi venyisi pitkälle voi joukkue menettää pelaajia sopimusten päättyessä.

Mission impossible

 

Helppo ratkaisua tilanteeseen ei ole. Tällä hetkellä ollaan pisteessä, missä kaikki osapuolia on mahdoton miellyttää. Ratkaisun on silti tultava ennemmin tai myöhemmin.

 

Mikä olisi minun päätökseni?

 

Lopettaisin kauden heti, kun kaikkilla joukkueilla olisi yhtä monta peliä pelattuna. Onneksi se en ole minä, kuka lopullisen päätöksen langettaa.

 

Nooa Ruuth