Nyrkkeily on lajeista rehellisimpiä, yksi osuma voi antaa tai ottaa kaiken. Tämän on saanut kokea moni kehään noussut mestari ja haastaja. Yksi tyrmäys voi viedä tittelit ja vyöt mukanaan, mutta mikä sen hienompaa kuin nousta takaisin kehään ja palauttaa ne omaan kaappiin?  Otetaanpa pieni katsaus nyrkkeilyn raskaansarjan tilanteeseen tähän maailmanaikaan ja spekuloidaan mitä tuleman pitää.

Jokaiselle nyrkkeilyä vähääkään seuraavalle ihmiselle on tullut tutuksi ainakin yksi nimi: Anthony Joshua. Britti on halinnut raskaansarjan kehiä vuodesta 2015, kun hän voitti Britannian mestaruuden tyrmäämällä Dillian Whyten. Tämän jälkeen Joshuan nyrkkiin on juossut toinen toistaan kovempia nimiä kuten, Wladimir Klitschko, Carlos Takam, Joseph Parker sekä Aleksandr Povetkin. Vuonna 2019 Joshua koki ensimmäisen  tappionsa ammattilaiskehässä sensaatio Andy Ruiz Jr:n tyrmätessä Joshuan ja riistäessä Joshualta hänen mestaruutensa. Joshua voitti kuitenkin mestaruutensa takaisin myöhemmin samana vuonna otettuaan suvereenin pistevoiton heidän uusintaottelussaan. 

Ennen uransa ensimmäistä tappiota Joshua tunnettiin varsinaisena tyrmäyskoneena, kun 24 voitosta 22 on tullut tyrmäyksellä. Revanssi Andy Ruiz junioria vastaan oli kuitenkin täysin poikkeava edellisiin otteluihin nähden. Itse ainakin odotin uusintaottelusta tyrmäysvoittoa Joshualta näytöstyyliin, mutta riskit olivat liian suuret. Joshuan voitto tuli erittäin viisaalla, mutta passiivisella pistenyrkkeilyllä. Ruiz Jr. on harvoja nyrkkeilijöitä Joshuan ammattilaisuralla, joka on päässyt kunnolla testaamaan mestarin leukaa sensaatiomaisin seurauksin. Ottelussa Klitschkoa vastaan Joshua kävi kertaalleen lattiassa, mutta onnistui silti voittamaan tämän yhden hienoimmista nyrkkeilyotteluista. Raskassarjalaisen leualta vaaditaan todella paljon kestävyyttä ja Joshuan leuka ei ole jykevin kaikista, joten puolustava nyrkkeily alkaa olemaan elinehto Joshualle. 

 

Joshuan seuraavasta haastajasta on jo pitkään käyty keskustelua. Kaksi todennäköisintä vaihtoehtoa ovat Deontay Wilder sekä Tyson Fury. Nämä kaksi ovatkin jo kahdesti iskeneet kehässä vastakkain, ensimmäinen ottelu päättyi ratkaisemattomaan ja viimeisin ottelu Tyson Furyn voittoon. Kaksikon kolmannesta kohtaamisesta on ollut puhetta, mutta rehellisesti sanottuna siitä ei olisi mitään hyötyä mihinkään suuntaan. Kolmas potentiaalinen haastaja Joshualle on Dillian Whyte, etenkin jos hän pystyy tulevana viikonloppuna kukistamaan Aleksandr Povetkinin Gibraltarilla. Ehdottomasti haastavin vastustaja Joshualle olisi maanmies Fury, joka onnistui voittamaan Klitschkon kaksi vuotta Joshuaa aikaisemmin. Ikävä kyllä tämä sääntö ei nyrkkeilyssä aina päde, vaan mestarille haetaan sopivinta, ei haastavinta vastustajaa. Tottakai jokainen haluaa mestaruuden pysyvän itsellä mahdollisimman pitkään, ja promoottorit haluavat lypsää kaiken irti lähtevän hyödyn sekä rahan omista mestareistaan. 

 

Tämä ei ole ensimmäinen eikä myöskään viimeinen kerta, kun mestari pihtaa titteleitään. 2010-luvun alkupuolella käytiin kiivasta keskustelua ja odotettiin Floyd Mayweather Jr:n sekä Manny Pacquiaon kohtaamista kun kuuta nousevaa. Viimein vuonna 2015 ottelun yksityiskohdat saatiin sovittua ja saatiin kaksi aikansa suurinta samaan kehään, mutta ottelusta ei tullut vuosisadan nyrkkeilyspektaakkelia. Suurimman kritiikin sai Mayweather juniorin puolustava nyrkkeily, mutta se kritiikki oli aiheetonta. Ottelu olisi pitänyt käydä muutama vuosi aikaisemmin, kun molemmat olivat ikänsäkin puolesta parhaassa iskussa. 

 

Toki koko maailman pysäyttävä pandemia on hyvä syy lykätä Joshuan ja Furyn kohtaamista, mutta ottelu on saatava vielä kummankin ottelijan ollessa lähempänä kolmekymppisiä kuin nelikymppisiä. Tämä antaa vielä mahdollisuuden uskottavalle revansille, jos ja kun sellainen tarvitaan. Joshua voisi ottaa mallia UFC-tähti Habib Nurmagomedovilta; kun kaikki potentiaaliset haastajat on selätetty, niin voikin alkaa keskittyä eläkepäiviin. 

 

Kristian Salonen