Puoli vuotta sitten uransa nousukiidossa olevan thainyrkkeilijän Riikka Järvenpään elämä sai uuden suunnan, kun ortopedi kertoi hänelle musertavia uutisia.

Elettiin heinäkuun loppua, jolloin Suomen thainyrkkeilymaajoukkue valmistautui syyskuussa oteltaviin EM-kisoihin. Riikan osalta EM-kisat, sekä useat muut tulevaisuudessa siintäneet arvokisat saivat kuitenkin jäädä aluksi vähäpätöiseltä tuntuneen polveen kohdistuneen iskun johdosta.

-Sain vieressäni sparraneelta parilta iskun polveni sivuun, jota luonnollisesti säikähdin. En kuitenkaan ajatellut, että polvelle olisi käynyt mitään sen suurempaa, kun lääkärikin epäili sen vain venähtäneen ja arveli vamman paranevan viikossa, Riikka sanoo.

 

Kun vamman todellinen vakavuus valkeni magneettikuvausten jälkeen, joutui Riikka

suunnittelemaan koko loppuvuotensa uudelleen.

-Oli se aika romahduttava fiilis, kun magneettikuvauksen jälkeen lääkärini soitti minulle kertoakseen mikä polvessani oli oikeasti vialla. Diagnoosi oli eturistisiteen repeämä, joka oli leikattava, kertoo Riikka.

 

Elokuussa tehty leikkaus sujui hyvin, ja Riikka pääsikin aloittamaan jalkansa kuntoutuksen pienin venytyksin jo heti seuraavana päivänä. Ensimmäinen isompi askel kohti parantumista sekä kilpakehiä oli Riikalle kuitenkin vasta, kun hän sai lääkäriltä luovan juosta.

– Ennen lupaa juosta urheilu oli ainoastaan polven kuntoutusta ja punttisalilla rehkimistä, joten kun pääsin ensimmäistä kertaa  leikkauksen jälkeen liikkumaan nopeasti ja hengästymään, oli siisti fiilis.

 

Läheisten tuki tärkeässä roolissa

 

Perheen ja läheisten tuki sekä kannustus ovat näytelleet tärkeää roolia Riikan kuntoutumisessa. Leikkausoperaation jälkeiset kolme viikkoa Riikka viettikin Tampereella vanhempiensa sekä siskonsa perheen luona. Koska varsinkin kuntoutusprosessin alkutaival oli naiselle raskas, kiittelee hän vuolaasti perheeltään ja ystäviltään saamaansa tukea.

 

Kuntoutusprosessin aikana Riikka on ehtinyt myös miettiä suhdettaan omaan kroppaansa sekä thainyrkkeilyyn.

-Tämä kaikki on opettanut minua arvostamaan terveyttä aivan uudella tavalla, mutta katsotaan kauanko arvostus kestää kun pääsen taas kuntoon. Tällaiset asiat kun tuntuvat unohtuvan kovaa treenatessa aika nopeasti meiltä ihmisiltä, Riikka naurahtaa.

-Uskon kuitenkin, että jatkossa osaan kuunnella omaa kroppaani paremmin, enkä lähde liian aikaisin treenaamaan, jos jokin paikka on oikeasti kipeä. Näin vältän vaivojen uusiutumisen ja pitkittymisen, hän pohtii.

 

Kaipuu kehään auttaa jaksamaan

Thainyrkkeilyn kaipuu on vahvistanut Riikan uskoa siitä, että juuri tämä on hänen juttunsa.

–Olen saanut vain lisää intoa lajia kohtaan, enkä malta odottaa että pääsen takaisin treenisalille.

Ennen kuin kuntoutusprosessi on viety loppuun, joutuu Riikka kuitenkin tyytymään vaihtoehtoisiin harjoitusmuotoihin. Tällä hetkellä hän treenaa punttisalilla yläkroppaa sekä vahvistaa jalkojansa, juoksee ja käy silloin tällöin lyömässä säkkiä. Potkimaan hän ei vielä pysty.

 

Edustamallaan thainyrkkeilysalilla Combat Academy of Finlandilla Riikka on loukkaantumisensa jälkeen käynyt vain muutaman kerran, lähinnä tervehtimässä ystäviään. Omat harjoituksensa hän tekee mieluiten vielä jossakin muualla, sillä muiden lajiharjoittelun katselu muistuttaa häntä jatkuvasti omasta tilastaan.

Vaikka Riikka kertookin haluavansa palata takaisin kehään mahdollisimman pian, ei hän ole halunnut asettaa paluulle tarkkaa aikataulua. Suunnitelmissa hänellä on hoitaa kuntoutus kunniakkaasti loppuun ja palata kehään sitten, kun kroppa ja mieli ovat siihen varmasti valmiita.

 

Tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvin kirkkaalta naisen silmissä, ja hän kertookin asettaneensa itselleen kovia tavoitteita jo vuodelle 2016.

– Näihin koviin tavoitteisiinhan päästään kovalla, mutta järkevällä treenillä ja hyvällä fiiliksellä, nainen vinkkaa.