Tulevaisuuden lupaukset-sarja esittelee HEOn Kulta-tapahtumaan osallistuvia mielenkiintoisia henkilöitä eri linjoilta.

 

Timi Kuosmasen ensikosketus valokuvaamiseen tapahtui esiteini-ikäisenä kolmen megapikselin pokkarikameralla, jolla hän ryhtyi taltioimaan kaikkea mitä vain edestään löysi. Koko ikänsä Sipoon Nikkilässä asunut Kuosmanen suoritti yhdeksänteen luokkaan kuuluvan työharjoittelunsa paikallislehdessä Sipoon Sanomissa, jossa hän pääsi hyvin toteuttamaan sisällänsä herännyttä kuvaajanalkua. Kuosmasella oli kuitenkin jo valmiiksi kaksi tärkeää harrastusta ja lopulta jostakin oli luovuttava.

– Jääkiekon ja musiikin vallatessa yhä enemmän aikaani ja rahaa, päädyin lopettamaan valokuvauksen lähes kokonaan.

 

Muutama vuosi sitten Kuosmanen muutti ”maalta kaupunkiin”, tarkemmin sanottuna Vantaalle. Päivät täyttyivät työnteosta, rockbändissä soittamisesta ja samalla hän mietti, mitä elämältään oikein haluaisi. Viime vuoden keväällä hän osti elämänsä ensimmäisen järjestelmäkameran ja alkoi elvyttää vanhaa harrastustaan.

– Hain kaksi vuotta putkeen Metropolian fysioterapeuttiopintoihin pääsemättä sisään. Oikeastaan toisella kerralla lähetin kyllä yhteishakulomakkeen, mutta en palauttanut ennakkotehtäviä. Järjestelmäkamerani hankittua mietin, josko tätä voisi tehdä tulevaisuudessa jopa ihan työkseen.

Silloiseen päivätyöhönsä tympääntyneenä hän googlasi kaikkea maan ja taivaan väliltä, ja päätyi lopulta HEOn nettisivuille. Halu kouluttautua oli suuri, ja uuden kameransa innoittamana hän haki visuaalisen journalismin ja valokuvauksen linjalle ja pääsi tietenkin sisään. Hän on tyytyväinen koulun alkupuolen digitaalisen valokuvauksen syventäviin opintoihin ja kokee niiden olleen hyödyllisiä tulevaisuutta ajatellen.

Kuosmasesta tulee kuudeksi viikoksi turkulainen, kun hän menee työharjoitteluun Viestintäliiga-nimiseen viestintätoimistoon, jonka tukikohta sijaitsee Turussa. Kuosmanen toivoo pääsevänsä mahdollisimman paljon valokuvaamaan harjoittelunsa aikana ja puhetta on ollut myös artikkelien kirjoittamisesta. Näiden lisäksi hän pääsee tutustumaan markkinointiin ja somemaailmaan, jotka ovat elintärkeitä nykymaailmassa.

Valokuvauksen ja journalismin innon nostaessa uudestaan päätään, hän haki Haaga-Heliaan journalismilinjalle. Musiikin ollessa toinen asia lähellä hänen sydäntään, Kuosmanen haki myös Metropoliaan opiskelemaan musiikkipedagogiikkaa. Hän toivoo, että toinen näistä olisi ala, jonka parissa hän pääsisi kouluttautumaan lisää ja tekemään tulevaisuudessa töitä. Myös ihan omaksi iloksi valokuvaaminen ja soittaminen jatkuvat vielä hamaan tulevaisuuteen asti, vaikka soittamisella ei leipää pöytään toisikaan.

– Olen ”rokkitähtivaiheeni” elänyt teini-ikäisenä, ne unelmat on jo haudattu.

 

HEO Kulta – Kulttuuri- ja taideviikot KOKO-teatterissa 3.-14.4.2018. Visuaalinen journalismi ja valokuvaus-linjan gender-aiheinen valokuvanäyttely nähtävillä koko tapahtuman ajan.

 

Teksti: Tuuli Vähämäki

Kuvat: Jaana Valjanen