”Miten motocross on muka urheilua? Eihän siinä tule edes hiki. Naurettavaa pelleilyä aikuisilta miehiltä.”
”Motocross fyysisesti raskas laji? Mitä mieltä olette? Onko motocross raskas laji, siis kun ajetaan rataa ympäri?”

Keskustelupalstoilla motocrossia ei monikaan miellä urheilulajiksi, mutta minkälaisesta lajista oikeasti on kyse?

Motocross on moottoripyöräilyn kilpaurheilumuoto, jota ajetaan suljetulla kilpailualueella. Yleensä sitä ajetaan luonnonmukaisilla alustoilla, joihin kuuluvat hyppyrit, urat, ylä- ja alamäet. Alusta on joko hiekkaa tai savea ja radan pituus on maksimissaan kaksi kilometriä. Kisakausi on yleensä loppukeväästä alkusyksyyn, mutta useat radat ovat harjoittelua varten auki ympäri vuoden.

Lajia harrastetaan ympäri maailmaa ja kilpailutoiminta on laajaa.

Historia

Motocross tulee kahden sanan yhdistymisestä; ranskalaisesta sanasta motorcyclette, lyhennettynä moto, sekä toisesta lajista ’cross-country’. Lajia kutsuttiin ensin scrambleksi, vuodesta 1953 motocrossiksi. Kotoisin se on Iso-Britanniasta.

1950-luvulla Suomi innostui näyttävistä maastoratojen moottoripyöräkilpailuista.
Motocrossin ensimmäiset SM-kilpailut pidettiin Laakson kentällä Helsingissä lokakuussa 1954.

Vauhdikas motocross oli 50-luvulla niin suosittua, että kilpailut keräsivät monituhantisia yleisöjä. Esimerkiksi Ruskeasannan GP-ajoja vuonna 1959 seurasi 10 000 katsojaa.

Motocrossin alalajeja

Motocrossia voi harrastaa myös sivuvaunun kanssa. Sivuvaunulla ajaville on oma luokkansa.

Motocrossista on kehittynyt monia alalajeja, jotka ovat vähintäänkin yhtä suosittuja kun itse
päälaji. Supercrossia ajetaan stadioneilla, halleissa ja ulkona ja siinä on yleensä paljon korkeita ja teräviä hyppyreitä ja patteja. Halleissa ja ulkona ajettavassa Freestyle Motocrossissa kilpaillaan siitä, kuka onnistuu hienoimpiin temppuihin ilmalennon aikana. Pääasiassa ulkona ajettavassa Supermotossa ajetaan asfaltti ja savi- osuuksilla. Yleensä hyppyrit ja möykyt on tehty savesta, mutta joskus jopa asfaltista. Enduro on motocrossin sukulaislaji, jossa mitataan kestävyyttä. Kilpailut ajetaan vaativilla radoilla luonnonmuokkaamissa metsissä ja vuoristoissa, missä on kiviä, renkaita, tukkeja sekä vettä.

Lajin fyysisyys

© Mira Tarkkanen

 

Laji on vauhdikas ja fyysisesti vaativa. Kilpailuerät vaihtelevat 15 – 30 minuuttiin luokasta riippuen. Kilpailuerien lähdöissä voi olla jopa 40 kuskia, jonka vuoksi radalla voi olla tiivis tunnelma. Painavan pyörän pystyssä pitäminen sekä ohjaaminen samaan aikaan muita väistellen on fyysisesti haastavaa. Kun lasit ovat täynnä kuraa estäen näkyvyyden, hiekka narisee hampaiden välissä ja pyörä uppoaa märkään saveen, ollaan aidon crossikisan ytimessä.
Lajissa tulee usein vastaan erilaisia äkkinäisiä tilanteita, jolloin pitää pystyä reagoimaan nopeasti. Nopean reagointikyvyn lisäksi motocross vaatii kestävyyttä ja voimaa.

Ei pelkästään ympyrän ajoa pyörän selässä, vai mitä?

 

 

 

 

Toimittajat:
Mira Tarkkanen (kuvat ja video)
Ilona Lämsä (teksti)

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram