Tulevaisuuden lupaukset-sarja esittelee HEOn Kulta-tapahtumaan osallistuvia mielenkiintoisia henkilöitä eri linjoilta.

 

Helena Haaparannalla on pitkä historia artistina ja solistina. Hän on tehnyt töitä erilaisten bändien kanssa vuosikausia, mutta sillä on ollut myös hintansa. Hän on kokenut miltä tuntuu kuluttaa itsensä niin loppuun, että sängystä nouseminenkin tuntuu haasteelta. Viimeisin burnout tapahtui vain vuosi sitten.

– Olen löytänyt ”Erakko-Erkin” itsestäni. Edellisen burnoutin ollessa lähellä tajusin, että jatkuva keikkailu on minulle kohtuuttoman raskasta. Olen uupuvaisuuteen taipuva ja esimerkiksi kiertueella oleminen syö itseltäni sosiaalisia paukkuja enemmän kuin se saattaa toiselta ihmiseltä viedä.

Haaparannan oli pysähdyttävä miettimään, miten hän onnistuisi saamaan tarpeeksi vapaa-aikaa, jotta loppuunpalamista ei tapahtuisi enää uudestaan. Hän on aina tehnyt jonkin verran kappaleita sekä itse että yhteistyössä muiden kanssa ja teki lopulta tietoisen päätöksen keskittyä laulunkirjoittamiseen ja musiikin tuottamiseen.

– Olen vuoristoratatyyppi, muut ihmiset antavat minulle energiaa, mutta lauluntekijänä ei tarvitse olla niin paljon framilla. Vapaa-aikaa ei ole yhtään sen enempää, aina on jokin projekti käynnissä, mutta saan tehdä itsenäisesti töitä.

 

Yllättävä kohtaaminen selkeytti suunnitelmat

 

Muu Suomi ja ulkomaatkin ovat tulleet tutuksi vuosien varrella, mutta Haaparanta on todennut, että hänen on helpoin työskennellä Helsingissä. Viime vuonna hän törmäsi vanhaan ystäväänsä ja kävi ilmi, että kaveri oli juuri käynyt HEOn lauluntekijälinjan. Haaparanta oli aina ihaillut ystävänsä biisinkirjoitustaitoja ja päätteli koulutuksen olevan varmasti hyvä. Hän etsi burnoutin jälkeen rutiinia, mutta punnitsi tarkoin, onko vielä valmis. Lopulta hän päätti hakea kouluun ja pääsi sisään.

Valinta oli oikea. Motivaatio oli kova, sillä koulutus on maksullinen eikä siitä halunnut jättää päivääkään väliin. Vaikka hetki burnoutin jälkeen oli vielä aikainen, hän sai vertaistukea luokkalaisiltaan ja paranemisprosessikin nopeutui.

– Meillä on mahtava ryhmä: samanhenkistä porukkaa ja huikeita lahjakkuuksia. Linjallamme myös kaikkien lähtökohdat otetaan huomioon. On ollut ilo nähdä, miten koko porukka on mennyt eteenpäin.

Lauluntekijälinjalla on ollut useita keikkoja vuoden aikana, joista on tullut paljon hyvää palautetta niin ystäviltä kuin tuntemattomiltakin. Ihmiset kehuvat koko konseptia ja heidän tekemäänsä tuoretta musiikkia, sillä radiokanavien soittopolitiikka perustuu paljolti tilastoihin.

– Uutta musiikkiakin radiosta kuulee, mutta silloin samoja biisejä tulee niin rosterina ja suoralla toistolla, että niihin väsyy nopeasti. Musiikista nauttivien lisäksi tuottajien ja itse artistien kannattaa lähteä kuuntelemaan tällaisia keikkoja, sillä niistä saattaa löytyä todella lupaavia uusia artisteja ja lauluntekijöitä.

 

Tavoitteet jatkoon kirkkaina edessä

 

HEOn opintojen loppupuoleen kuuluu kuukauden työharjoittelu, jonka Haaparanta suorittaa huipputuottaja Mats Takilan pajassa Helsinki Freedom Recordsilla. Lauluntekijälinjan jälkeen luonnoliselta jatkumolta hänelle tuntuu Metropolian musiikin tekemisen ja tuottamisen linja, jonka pääsykokeiden parissa Haaparanta käyttää paljon vapaa-aikaansa. Häntä kiinnostaa myös Sibelius-Akatemian kansanmusiikkipuoli tai Taideyliopiston musiikkikasvatuksen osasto, jossa saa pedagogisten opintojen ohella tehdä monipuolisesti musiikkia ja hän voisi hyödyntää laulunopetuskokemustaan.

Vaikkei arpa jatkokoulutuksen suhteen tällä kertaa suosisikaan, Haaparanta kokee saaneensa paljon tietoa ja taitoa HEOsta ja aikoo jatkaa jo olemassa olevien kontaktien kanssa työskentelyä sekä uusien verkostojen luomista.

Tekemällä oppii – myös lauluntekijäksi haluavan on tärkeää muistaa se.

– Lauluntekijän täytyy käydä kliseensä läpi. Sateen pitää hakata siihen ikkunaan, ja sydämen pitää olla kylmää jäätä. Kliseistä oppii ulos vain kirjoittamalla. On myös erittäin tärkeää tehdä muiden kanssa yhteistyötä, olla valmis antamaan oma musiikki alttiiksi luotetuille korville ja ottaa rakentava kritiikki vastaan. ”Onks tää hyvä” sijaan kysy, mitä voisit parantaa. Siten voidaan mennä kohisten eteenpäin!

 

HEO Kulta – Kulttuuri- ja taideviikot KOKO-teatterissa 3.-14.4.2018. Lauluntekijälinjan keikat keskiviikkona 11.4. klo 19 ja perjantaina 13.4. klo 21

 

Teksti: Tuuli Vähämäki

Kuvat: Jaana Valjanen