Lentopallon pudotuspelejä varjostaa riitely kulisseissa

Suomen lentopalloliitto on ollut myllerryksessä. Nyt toimitusjohtaja on ex-moukarimies Olli-Pekka Karjalainen. (Kuva: Suomen Lentopallo)

 

Miesten lentopallon Mestaruusliigan pudotuspelit alkoivat eilen. Lajin kulisseissa vellovat kuitenkin sisäiset kiistat. Esimerkiksi runkosarjan sijoitusten määrittävistä tekijöistä ja vajaamiehisen joukkueen peluuttamisesta nousseet kohut ovat varjostaneet kevään ratkaisupelien alkua.

Teksti: Eevert Lifländer

Joukkueurheilijat ry:n lentopallojaosto julkaisi helmikuussa kannanottonsa koskien miesten Mestaruusliigan sarjatilannetta. Mestaruusliiga ilmoitti tammikuussa pyrkivänsä otteluiden pelaamiseen suunnitelman mukaisesti.

Mestaruusliigan tiedotteeseen on kirjattu seuraavasti: ”Jos kaikkia runkosarjan otteluita ei saada pelattua, niin jo aiemmin tehdyn päätöksen mukaisesti runkosarjan loppujärjestys määräytyy pistekeskiarvon mukaisesti.” (3.1)

 ”Tuo 3.1. tehty linjaus pelien läpiviemisestä tehtiin tilanteessa, jossa ottelusiirtoja oli tehty kolme kappaletta. Siirtojen lisääntymisen myötä tilanteeseen reagoitiin seuraavan kerran 25.1. pidentämällä runkosarjaa viikolla, mikä oli hyvää reagointia ja kiitettävä päätös. Seuraavan kerran pelien siirtelyn aiheuttamaan kasaantumiseen herättiin vasta lähes kuukautta myöhemmin, 23.2, kun Valepa pelaajien johdolla puuttui kohtuuttomaan tilanteeseen (11 peliä 21 päivään). Näin ollen on vaikea nähdä, että pääsarjaryhmässä tilannetta oli osattu riittävästi ennakoida, tai ainakaan tietoa ei oltu julkisesti päivitetty”, Joukkueurheilijoiden kannanotossa kirjoitetaan.

”Ymmärrämme, että tilanteet muuttuvat nopeasti eikä niihin välttämättä pystytä vaikuttamaan, mutta kahden koronan kurittaman kauden jälkeen toivomme, että liitto ja pääsarjaryhmä pyrkivät kriittisesti tarkastelemaan oman toimintansa kehityskohteita erityisesti avoimuuden ja ennakoinnin osalta.”

 

Savo Volleyn Olli-Pekka Ojansivu valmistautuu lyöntiin. (Kuva: Suomen Lentopallo / Tapio Hartikainen)

 

”Käsittämätöntä aliarvioimista”

 

Lajijaostoon kuuluva Savo Volleyn Olli-Pekka ”Lelu” Ojansivu kommentoi aihetta vielä maanantaina 14. maaliskuuta facebook-seinällään.

”Lentopallo ja Mestaruusliiga elävät tällä hetkellä hyvin sekavaa vaihetta. Pistekeskiarvoon siirtymisen piti ratkaista koronan tuomat ongelmat, mutta ei se nyt ihan niin mennyt.”

Ojansivu otti kantaa myös Kokkolan Tiikereiden tilanteeseen. Tiikerit joutui pelaamaan runkosarjan viimeisen vierasottelunsa B-junioreilla vahvistettuna.

”Osa joukkueista marssitti viimeisissä runkosarjan peleissä kentälle junnuja ja alemmissa sarjoissa pelanneita pelaajia – Mikäli kyse ei ole todellisesta farmiyhteistyöstä, niin tämä on liigassa pelaavien ja valmentavien työpanoksen käsittämätöntä aliarvioimista.”

Ojansivulta ei herunut kehuja myöskään liigan viestinnälle:

”Tähän päälle viestintä, joka on ollut… no, ala-arvoista”, Ojansivu kirjoitti tekstin päätteeksi.

Trombit ei tavoittanut Mestaruusliigan kilpailupäällikköä Jari Lankista vastaamaan lentopallojaoston ja Ojansivun kommentteihin.

 

Kokkolan Tiikereiden Jere Mäkinen tuuletti onnistunutta palautusta ottelussa Hurmosta vastaan. (Kuva: Suomen Lentopallo / Jani Tykkyläinen)

 

Kokkolan Tiikerit pelasi siis runkosarjan viimeisellä kierroksella 13. maaliskuuta Ettan vieraana ilman suurta osaa pelaajistosta. Kokoonpanosta peräti yhdeksän pelaajaa oli sairastuvalla. Pikakomennuksella Tiikerit sai mukaansa B-juniori-ikäiset vahvistukset. Ottelu päättyi kotijoukkueelle 3-0.

Tiikereiden johtokunnan tiedotteessa (16.3) kommentoitiin sunnuntain ottelua seurannutta kohua seuraavasti:

”Mestaruusliigan päätös 13.3. Etta-Tiikerit ottelun osalta on Tiikereiden ja Mestaruusliigan välinen asia, joka käsitellään tarvittaessa normaalissa järjestyksessä seuraavassa Pääsarjaryhmän kokouksessa. Samalla toivomme, että kaikki asiaan liittyvä viestintä Mestaruusliigan suuntaan niin Tiikeri-yhteisön kuin muidenkin osalta loppuu välittömästi ja huomio keskitetään tänään alkaviin puolivälieräotteluihin.”

Mestaruusliiga päätti tiistaina 15. maaliskuuta sulkea Lentopalloseura Ettan miesten pääsarjatoiminnasta, koska seura ei onnistunut täyttämään liigalisenssisopimuksen edellyttämiä taloudellisia velvoitteita. Liiga kertoi asiasta nettisivuillaan. Samalla liiga ilmoitti, ettei liigakarsintoja järjestetä.

TUTO Volley ja Team Lakkapää säilyttävät täten paikkansa Mestaruusliigassa. Miesten 1-sarjan voittaja saa mahdollisuuden anoa liigapaikkaa kaudelle 2022-2023.

 

VaLePan verkkopelaajat yrittivät torjua Akaa Volleyn Urpo Sivulan lyöntiä. (Kuva: Suomen Lentopallo)

 

Pudotuspelien ensimmäinen kierros käynnistyi kotivoitoilla

 

Keskiviikkona Akaa Volley kukisti Loimun kotonaan 3-2. Kokkolan Tiikerit saivat pudotuspelien avauskierrokselle runkosarjan päätösottelua laajemman ryhmän kasaan ja otti ensimäisen kiinnityksen lukemin 3-1. VaLePa oli tyly isäntä Joensuun Hurmokselle. Ottelu päättyi lukemin 3-0.

Pudotuspelit jatkuvat tänään kolmella ottelulla. Savo Volley ja Vantaan Ducks kohtaavat sarjan ensimmäisessä ottelussa.

Kahdessa kaupungissa on luvassa ottelusarjojen toiset kohtaamiset. Kokkolassa Tiikerit isännöi toistamiseen Hurrikaani Loimaata, ja Sastamalassa VaLePa hakee toista kiinnitystä jatkopaikkaan Hurmoksen kustannuksella.